Η Τουρκία προχωρά στην ενίσχυση (και σύσφιξη) των στρατιωτικών σχέσεων με την Ισπανία, με στόχο να αντιμετωπίσει τα α αντιμετωπίσει τα νέα γεωστρατηγικά δεδομένα που δημιούργησε στην περιοχή της Ν.Α Μεσογείου η ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία και η ενίσχυση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με υπερσύγχρονα γαλλικά οπλικά συστήματα, όπως τα μαχητικά Rafale και οι φρεγάτες Belharra.

Με φόντο τα κοινά συμφέροντα των δύο χωρών και τις επιδιώξεις στην περιοχή της Μεσογείου, Άγκυρα και Μαδρίτη έχουν προχωρήσει σε πιο στενές διπλωματικές, αμυντικές και οικονομικές σχέσεις. Η πρώτη θέλει να βρει ερείσματα στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η δεύτερη να βάλει φρένο στην προσπάθεια της Γαλλίας να ανακτήσει, εκ νέου, τον ηγετικό της ρόλο στη Βόρειο Αφρική και την εγγύς Μέση Ανατολή.

Σε καμία περίπτωση η Ισπανία δεν θέλει να δει την Γαλλία σε ρόλο περιφερειακής δύναμης. Γι’αυτό και το δέσιμο με την Τουρκία γίνεται υπό σκοπιμότητες, αφενός την πώληση όπλων αφετέρου την ανάσχεση της γαλλικής παρουσίας στην περιοχή.

Σύσκεψη Pedro Sánchez – Recep Tayyip Erdogan

Στην Άγκυρα μετέβη σήμερα ο Ισπανός πρωθυπουργός, προκειμένου να συναντήσει τον Τούρκο πρόεδρο. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης βρίσκονται επί ποδός και δηλώνουν πως πρόκειται για μια συνάντηση σε μια χρονική συγκυρία που η τουρκική αμυντική βιομηχανία βρίσκεται απομονωμένη από τους δυτικούς συμμάχους της, αντιμετωπίζοντας πολλά προβλήματα ως προς την μεταφορά τεχνογνωσίας και την παροχή ανταλλακτικών και κεφαλαιακής υποστήριξης.

O Pedro Sánchez θα έχει μαζί του μισό υπουργικό του συμβούλιο, αφού πρόκειται να λάβουν χώρα διευρυμένες συνομιλίες. Το βασικό ζήτημα που θα τεθεί στο τραπέζι των συνομιλιών ανάμεσα στις δύο αντιπροσωπείες δεν είναι άλλο παρά από την αναζήτηση τρόπων ενδυνάμωσης της ισπανοτουρκικής αμυντικής συνεργασίας και πώλησης όπλων και μεταφοράς τεχνογνωσίας από την ισπανική πολεμική βιομηχανία προς τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και τις πολλές αμυντικές βιομηχανίες που αυτές ελέγχουν.

Είναι γνωστό πως η Μαδρίτη αποτελεί έναν από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της Τουρκίας στην Ε.Ε αλλά και τους πλέον στενούς συμμάχους της στο ΝΑΤΟ. Από την άλλη πλευρά, η Άγκυρα αποτελεί έναν από τους πέντε καλύτερους πελάτες της ισπανικής αμυντικής βιομηχανίας, αλλά και έναν αξιόλογο οικονομικό εταίρο του ισπανικού τραπεζικού συστήματος, αφού, όπως εκτιμάται, οι ισπανικές τράπεζες έχουν στα χέρια τους τουρκικό χρέος που ξεπερνά τα 65 δις δολάρια.

https://www.intronews.gr/8608-2-inomeno-vasileio-ee-protokollo-voreias-irlandis

Αμυντική συνεργασία Ισπανίας – Τουρκίας

Οι δύο χώρες έχουν ήδη υπογράψει αμυντικές συμφωνίες για την κατασκευή ενός ελικοπτεροφόρου ή μίνι αεροπλανοφόρου, στα πρότυπα του ισπανικού αντίστοιχου πλοίου «Χουάν Κάρλος». Μέσα στα σχέδια των Τούρκων είναι το συγκεκριμένο πλοίο να μπορεί επίσης να φιλοξενήσει πέρα από ελικόπτερα και έναν αριθμό αεροσκαφών κάθετης απογείωσης όπως μία από τις εκδόσεις του αμερικανικού μαχητικού 5ης γενιάς F-35.