O Quentin Tarantino πουλάει ως NFT το Pulp Fiction μέσω της NFT πλατφόρμας αγοράς OpenSea, μια κίνηση που δεν βρίσκει σύμφωνη την εταιρεία παραγωγής της ταινίας, Miramax.
Η εταιρεία μήνυσε τον σκηνοθέτη για τη μη ανταλλάξιμη συλλογή του token ή NFT που βασίζεται στο Pulp Fiction. Η μήνυση κατατέθηκε στο δικαστήριο της Καλιφόρνια και συμπληρώθηκε διαδικτυακά από τον δικηγόρο Mark Jaffe.
Αναφέρει ότι τα NFT δεν εμπίπτουν στα κατοχυρωμένα δικαιώματα του Tarantino για την ταινία. Η Miramax τον κατηγορεί για παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων και του εμπορικού σήματος της εταιρείας και απαιτεί να σταματήσει η επερχόμενη πώληση.
Η συλλογή NFT του Tarantino υποτίθεται ότι περιλαμβάνει μάρκες blockchain που σχετίζονται με σαρώσεις υψηλής ανάλυσης από το αρχικό χειρόγραφο σενάριο του Pulp Fiction, καθώς και ένα έργο εμπνευσμένο από κάποιο στοιχείο της σκηνής. Ανάμεσα τους υπάρχουν και ψηφιακά αντίγραφα χειρόγραφων σελίδων σεναρίου για σκηνές που δεν προβλήθηκαν στην ταινία, με ηχητικό σχολιασμό και άλλα.
Η Miramax ισχυρίζεται ότι τα περιορισμένα συμβατικά δικαιώματα του για το Pulp Fiction, συμπεριλαμβανομένων των διαδραστικών παιχνιδιών, των ζωντανών παραστάσεων και άλλων βοηθητικών μέσων, δεν καλύπτουν NFT που συνδέονται με το σενάριο της ταινίας.
Το NFT (Non-Fungible Token) είναι ένα ψηφιακό πιστοποιητικό πνευματικής ιδιοκτησίας, το οποίο αποθηκεύεται μέσα στο blockchain. O ιδιοκτήτης ενός NFT κατέχει τα δικαιώματα για ένα περιουσιακό στοιχείο και την απόδειξη κυριότητας του, ενώ διατηρείται η ανωνυμία του.
Τι υποστηρίζει η Miramax
Μεταξύ άλλων, η Miramax αντιτίθεται στον Tarantino χρησιμοποιώντας την επωνυμία και τις εικόνες Pulp Fiction , λέγοντας ότι είναι πιθανό να μπερδέψει τους αγοραστές να πιστέψουν ότι τα NFT είναι επίσημα προϊόντα Miramax. Ενώ έχει το δικαίωμα να «δημοσιεύει» κομμάτια του σεναρίου, τα NFT δεν εμπίπτουν σε αυτήν την ομπρέλα.
«Η προτεινόμενη πώληση μερικών πρωτότυπων σελίδων σεναρίου ή σκηνών ως NFT είναι μια εφάπαξ συναλλαγή, η οποία δεν συνιστά δημοσίευση», αναφέρει η αγωγή. Το μεγαλύτερο ζήτημα δεν είναι η σειρά NFT του Tarantino, αλλά αυτό που θα μπορούσε να δημιουργήσει σε άλλους κινηματογραφιστές.
«Η συμπεριφορά του Tarantino μπορεί να παραπλανήσει άλλους δημιουργούς να πιστέψουν ότι έχουν το δικαίωμα να εκμεταλλεύονται τις ταινίες Miramax μέσω NFT και άλλων αναδυόμενων τεχνολογιών, ενώ στην πραγματικότητα η Miramax κατέχει αυτά τα δικαιώματα για τις ταινίες της». Μεγάλες εταιρείες ταινιών έχουν κυκλοφορήσει τις δικές τους συλλογές NFT για ταινίες όπως το Space Jam.
Αν και αυτή δεν είναι η πρώτη αγωγή που σχετίζεται με το NFT , είναι ένα από τα πρώτα νομικά ζητήματα για το τι είναι στην πραγματικότητα ένα NFT ή εάν στην τελική εφαρμόζεται σε κάποια από τις επιλογές του σκηνοθέτη. Η Miramax ισχυρίζεται ότι τα δικαιώματά του περιλαμβάνουν ένα στατικό σύνολο εξαιρέσεων που «δεν περιλαμβάνει δικαιώματα ή μέσα που δεν υπήρχαν κατά τον χρόνο της αρχικής συμφωνίας δικαιωμάτων», ενώ τα δικά της δικαιώματα είναι πολλαπλά.
Ο Tarantino από την άλλη ισχυρίστηκε ότι ουσιαστικά δημοσιεύει τμήματα ενός σεναρίου με πρόσθετα στοιχεία όπως ένα έργο ζωγραφικής. Τα NFT του υποτίθεται ότι προσθέτουν ένα επίπεδο χαρακτηριστικών απορρήτου και ελέγχου πρόσβασης που θα κρύβουν άγνωστα μυστικά για τη δουλειά του, εμπνευσμένα μάλλον από μια περιγραφή των NFT ότι έχουν κρυμμένο έναν «matrix code» μέσα τους.