Νέα δεδομένα ως προς τα αίτια της εμφάνισης του Covid-19 φέρνει η ανακάλυψη πως τελικά δεν ήταν ένας λογιστής από τη Γουχάν αυτός που νόσησε πρώτος, αλλά είχε προηγηθεί, 8 ημέρες νωρίτερα, μια γυναίκα που εργαζόταν σε υπαίθρια αγορά στη Χουανάν και πιο συγκεκριμένα σε μαγαζί με θαλασσινά είδη.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, όταν νόσησε ο 41χρονος που θεωρείτο ως ο πρώτος ασθενής, είχε προηγηθεί ένας πυρετός ως αποτέλεσμα μιας επέμβασης που είχε κάνει στην οδοντοστοιχία του και στη συνέχεια νόσησε με Covid-19, αφού είχαν όμως ήδη εμφανίσει συμπτώματα αρκετοί άνθρωποι στην αγορά της Χουανάν. Η πρώτη φαίνεται πως ήταν μια γυναίκα σε ένα μαγαζί με θαλασσινά, η οποία εμφάνισε συμπτώματα στις 11 Δεκεμβρίου του 2019.

Ο λογιστής που είχε την «πρωτιά», ο Chen, ζει 30 χιλιόμετρα μακριά από την αγορά και δεν είχε καμία άμεση επαφή με κάποιον από τους νοσούντες. Εκείνος θα νόσησε από τη μετάδοση που έφτασε στη Γουχάν, εξηγεί ο Michael Worobey, επικεφαλής Εξελικτικής Βιολογίας και Οικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα στο Τουσόν, που υπογράφει την έρευνα. Η αστυνομική έρευνα τοποθετεί τη δική του πρώτη ημέρα νόσησης στις 8 Δεκεμβρίου του 2019.

Αυτό συνέβη γιατί ο 41χρονος είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο για την αφαίρεση κάποιου δοντιού και στην εξέταση των ιατρικών εγγράφων, κανείς δεν το πήρε χαμπάρι. Στις 9 του Δεκεμβρίου του είχαν χορηγηθεί αντιβιοτικά λόγω του πυρετού που ανέβασε και ο ΠΟΥ με τις αρχές της Κίνας θεώρησαν πως ξεκίνησε τότε από εκείνον ο Covid-19. Ο Chen δεν είχε πατήσει πόδι στη Χουανάν όμως.

Η Γουχάν είναι μια περιοχή 11 εκατομμυρίων κατοίκων και οι μισές από τις πρώτες περιπτώσεις συνδέονται με τη Γουχάν, που έχει μια έκταση όσο μισό γήπεδο ποδοσφαίρου, περιγράφει ο Worobey. «Θα είναι πολύ δύσκολο να εξηγήσουμε τα μοτίβα, αν δεν ξεκίνησε από εκεί ο ιός».

Δύο θεωρίες για την πηγή προέλευσης του Covid-19

Από τη στιγμή που τα στοιχεία του Worobey δείχνουν τη Χουανάν ως τον τόπο γέννησης του Covid-19, οι επιστήμονες θα πρέπει να εξετάσουν την γενεσιουργό αιτία του SARS-CoV-2, με δύο πιθανές εξηγήσεις να έχουν προκριθεί. Η μία αφορά κάποιο πείραμα σε εργαστήριο απ΄όπου μπορεί να ξέφυγε κάποιο ζώο ή να υπήρξε κάποιο υγρό ζώου που διέφυγε. Η δεύτερη είναι αυτή που έχει επικρατήσει, για την υπαίθρια αγορά στη Χουανάν και τη Γουχάν, όπου πωλούνται ζώα όπως νυχτερίδες, για φαγητό, ή ζώα που έχουν έρθει σε επαφή με τις νυχτερίδες που κατοικούν στις ασβεστοσπηλιές του Λάος και της Καμπότζης.

«Σε κάθε περίπτωση, οι πρώτες περιπτώσεις με συμπτώματα συνδέονται με τη Χουανάν, ειδικά με τον δυτικό τομέα της, όπου υπήρχαν σε κλουβιά ρακούν. Αυτό μας οδηγεί στην πιθανότητα ένα ζωντανό ζώο να είναι η απαρχή της πανδημίας» αναφέρει ο Worobey, ο οποίος εξηγεί ότι δεν συνελέγησαν ζωντανά θηλαστικά από τη Χουανάν ούτε από τη Γουχάν, ώστε να ελεγχθούν για τον ιό και συγγενείς ιούς, ενώ η αγορά της Χουανάν είχε κλείσει και μολυνθεί από την 1η Γενάρη.

Παρόλο που πλέον έχει παρέλθει ένα διάστημα σχεδόν δύο ετών και δεν είναι δυνατό να ανακτηθούν στοιχεία από ζώα που σχετίζονται με τους ιούς αυτής της οικογένειας, ενδεχομένως να μπορούν να βγουν συμπεράσματα από την ανάλυση ζώων που έχουν μολυνθεί. «Το να προλάβουμε μελλοντικές πανδημίες, εξαρτάται απόλυτα απ΄αυτή την προσπάθεια» λέει ο Worobey.

Αναξιόπιστη η έρευνα του ΠΟΥ

Ο ιολόγος στο Fred Hutchinson Cancer Research Center, Jesse Bloom, αναφέρει ότι «Δεν διαφωνώ με την ανάλυση του Worobey, αλλά δε συμφωνώ πως κάποιο από τα δεδομένα είναι τόσο ισχυρό ή επαρκές για να πούμε κάτι με ακρίβεια. Το μόνο σίγουρο είναι πως η αγορά της Χουανάν ήταν σίγουρα ένα υπερμεταδοτικό μέρος».

Το έτερο «σιγουράκι» είναι πως αν οι αρμόδιοι είχαν εξ αρχής βρει τη γυναίκα που λογίζεται ως ασθενής 0, θα μπορούσαν να είχαν κάνει ανίχνευση στις επαφές της, αλλά κυρίως στο από πού προμηθευόταν τα προϊόντα της. Αυτή τη στιγμή δηλαδή, είναι πιθανό η αιτία πρώτης εμφάνισης του Covid-19 να είναι μπροστά στα μάτια των υπευθύνων, αλλά να μη μπορούν πια να τη δουν και γι΄αυτό να υπάρχει τέτοια έξαρση ανά τρίμηνο σε παγκόσμια κλίμακα.

Στην αναφορά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας υπάρχουν πάντως αρκετές ανακρίβειες και περισσότερες υποθέσεις απ΄ό,τι επιβεβαιωμένα συμπεράσματα, με το ενδεχόμενο εργαστηριακής «διαρροής» να έχει απορριφθεί. Μάλιστα, τον Μάιο του 2020, ομάδα επιστημόνων, συμπεριλαμβανομένου και του Worobey, είχε στείλει επιστολή στον ΠΟΥ με την οποία τον κατηγορούσε πως απέρριψε πολύ εύκολα την πιθανότητα του εργαστηρίου και δεν την ερεύνησε όσο θα έπρεπε.

Πηγή: Times.com, New York Times