15.145 κρούσματα. Τόσα κατέγραψε χθες, 18/11, η Αυστρία και έπασε ρεκόρ για το διάστημα της πανδημίας, με το προηγούμενο διάστημα έξαρσης, αυτό του χειμώνα του 2020, να είχε φέρει ρεκόρ με 9.586 κρούσματα. Εδώ και 10 μέρες η χώρα βρίσκεται διαρκώς πάνω από τις 9.000 και αυτή την εβδομάδα έχει καταγράψει από 11.000 και πάνω, με τεράστια αυξητική τάση. Η κατάσταση κρίνεται ως ανεξέλεγκτη από την κυβέρνηση κι έτσι το lockdown για ανεμβολίαστους που ξεκίνησε τη Δευτέρα, θα επεκταθεί και στους εμβολιασμένους.

Όπως ανακοίνωσε ο Καγκελάριος Alexander Schallenberg, από τη Δευτέρα 22/11 θα επιβληθεί lockdown σε όλη τη χώρα που θα διαρκέσει 10 ημέρες, με την ελπίδα σε αυτό το διάστημα να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη και να πέσουν κατά αρκετές χιλιάδες τα κρούσματα. Η Αυστρία έχει σχεδόν διπλάσια κρούσματα από την Ελλάδα για πολύ χαμηλότερο πληθυσμό (8.9 εκατομμύρια) και μπαίνει αυτή την περίοδο στη δική της καλή τουριστική σεζόν, αφού είναι κατ΄εξοχήν χειμωνιάτικος προορισμός για την Ευρώπη.

«Δεν θέλουμε ένα πέμπτο κύμα» είπε ο Schallenberg στη συνάντησή του με τους κυβερνήτες των 9 περιφερειών σε resort στη δυτική Αυστρία. Η χώρα της Κεντρικής Ευρώπης βρίσκεται σε δεινή θέση, καθώς η εμβολιαστική της κάλυψη είναι τρομερά χαμηλή, με μόλις το 66.6% του πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί πλήρως και το ποσοστό μετάδοσης είναι 971.5 άνθρωποι ανά 100.000 κατοίκους. Είναι ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη.

https://www.intronews.gr/8695-2-mitsotakis-lockdown-anemvoliastoi-kleisti-hori

Η Αυστρία έχει από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού

Γι΄αυτό, σύμφωνα με το BBC, ο Schallenberg προσανατολίζεται στο να κάνει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό από την 1η Φεβρουαρίου. Αυτό θα την καταστήσει μόλις την 4η χώρα στον κόσμο που κάνει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό, με τις Ινδονησία, Τουρκμενιστάν και Μικρονησία να έχουν προηγηθεί. Το πλήρες lockdown θα οδηγήσει σε κλείσιμο τα σχολεία και τα κέντρα διασκέδασης, ενώ θα επιβληθεί και απαγόρευση κυκλοφορίας μετά από κάποια ώρα, με το Σάλτσβουργκ και την περιφέρεια της Βόρειας Αυστρίας να έχουν ήδη μπει στο χορό του lockdown.

Εκτός από την Αυστρία, η Σλοβακία θα μπει σε καθεστώς lockdown για ανεμβολίαστους από τη Δευτέρα, ενώ η Τσεχία κινείται στην ίδια λογική με την ελληνική κυβέρνηση και θα επιβάλλει νέους περιορισμούς στους ανεμβολίαστους. Στην ίδια κατάσταση και η Γερμανία, με την Angela Merkel να επιστρατεύεται για να μιλήσει στο λαό, παρά το ότι μόλις παρέδωσε τα καθήκοντα της. Τα 6ο.000+ κρούσματα των τελευταίων ημερών και το ποσοστό νοσηλείας που είναι στους 3 κατοίκους ανά 100.000, οδηγούν τη Γερμανία σε αποκλεισμό των ανεμβολίαστων από τους κλειστούς χώρους και από εκδηλώσεις αθρόας συγκέντρωσης ανθρώπων.

Αυτό που κάνει διαφορετικά η Γερμανία, είναι ότι δεν εξετάζει συνολικά τον πληθυσμό, αλλά ανά περιφέρεια. Σε περιφέρειες που το ποσοστό νοσηλείας είναι στους 6 ανά 100.000, οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να φέρουν και αρνητικό τεστ πέραν του πιστοποιητικού εμβολίου για να εισέλθουν σε κλειστούς χώρους.

Η Ευρώπη βρίσκεται στη δίνη του 4ου κύματος, της μετάλλαξης Δέλτα και της έξαρσης και είναι θέμα χρόνου να δούμε όλο και περισσότερες χώρες να εισέρχονται σε ολικό lockdown, που αυτή τη φορά δε θα κρατάει για μήνες, αλλά για 2-3 εβδομάδες.