Τα μέτρα που προανήγγειλε το βράδυ της Πέμπτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξήρε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, ο οποίος έδωσε μια ελπίδα για την επόμενη ημέρα. Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής εξήγησε ότι με τα νέα μέτρα θα υπάρξει αύξηση στην εμβολιαστική κάλυψη ώστε να φτάσει η χώρα ως την άνοιξη με ένα ποσοστό πάνω από 80%, το οποίο θα δημιουργήσει το τείχος ανοσίας.

Παρά το ότι σε άλλες χώρες το 80% δεν θεωρείται επαρκές, αλλά επιδιώκεται το 90%, ο κ. Τζανάκης πιστεύει ότι θα μετατρέψει την πανδημία σε ενδημική νόσο και θα μπούμε στην επόμενη φάση, αυτή στην οποία θα χρειάζεται να κάνουμε εμβόλιο κάθε χρόνο προς το τέλος φθινοπώρου, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τη γρίπη.

«Η πανδημία πάντα ακολουθεί μια κυματώδη μορφή. Αν δεν ακολουθήσουμε σωστή εμβολιαστική γραμμή, θα έχουμε μια επιπλέον έξαρση αργότερα, μπορεί στον ένα μήνα από τη στιγμή που θα έχουμε την πτώση, μπορεί στις 20 μέρες. Μέσα στον χειμώνα ο ιός θα εμβολιάσει όσους δεν έχουν εμβολιαστεί και πιστεύω ότι ακόμα και με αυτούς τους ρυθμούς να πάμε εμβολιαστικά, θα έχουμε 1 εκατ. επιπλέον εμβολιασμένων, επομένως θα έχουμε 2 εκατ. άνοσων ανθρώπων που θα προστεθούν καλώς εχόντων των στο υπάρχον ποσοστό του 60%-65% και θα φτάσουμε το 80%-85% και θα αρχίσει πλέον η ενδημία της νόσου την άνοιξη του 2022».

Τζανάκης: «Να ανοίξει η πλατφόρμα 3ης δόσης για τους 80άρηδες στους 5 μήνες»

Ως προς τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο καθηγητής Τζανάκης εξήγησε πως είναι προστατευτικά προς τους ανεμβολίαστους και όχι τιμωρητικά, αφού οι περιορισμοί θα μειώσουν την έκθεση τους στον ιό και κατ΄επέκταση στη μεγάλη πιθανότητα νοσηλείας.

«Τα νέα μέτρα έχουν δύο διαφορετικές συνιστώσες. Η μία είναι ότι εξωθεί τον κόσμο να πάει να εμβολιαστεί και να γλιτώσει από τα μέτρα απομόνωσης. Τη δεύτερη πρέπει να την εκλάβουν ως μέτρο προστασίας, διότι οι ανεμβολίαστοι δεν είναι μόνο ότι επιτείνουν τη διασπορά της πανδημίας, αλλά κυρίως οι ίδιοι κινδυνεύουν να αρρωστήσουν και να καταλήξουν σε κάποιο νοσοκομείο διασωληνωμένοι ή και να πεθάνουν, όταν έχουν αυξημένη κινητικότητα. Η κεντρική ιδέα του διαγγέλματος του πρωθυπουργού ήταν πολύ σωστή, διότι εντόπισε το πρόβλημα στους άνω των 60 ετών πολλάκις».

Ο κ. Τζανάκης τόνισε ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση και η λήξη του πιστοποιητικού για τους άνω των 60-65 ετών, με στόχο να παρακινηθούν για να κάνουν την 3η δόση και στο πλαίσιο αυτό ζήτησε να ανοίξει η πλατφόρμα για τους 80άρηδες στους 5 μήνες και όχι στους 5.5, όταν και θα ανοίξει.

«Σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία υπάρχει ένα αδύνατο σημείο και πρέπει να ληφθούν πιο στοχευμένα μέτρα που θα πρέπει να είναι η προσωπική επαφή. Τα εμβολιαστικά κέντρα έχουν περιθώριο και δυναμική μεγαλύτερη, καθώς τώρα δουλεύουν στο 40% της δυναμικής τους. Μέσω του ΙΔΗΚΑ, γνωρίζουμε το ΑΜΚΑ τους και πρέπει να απευθυνθούμε προσωπικά, ώστε οι προσωπικοί γιατροί να τους παρακινήσουν να εμβολιαστούν. Υπάρχει και μιας μειωμένης πιθανότητας εξέλιξη να πάμε λίγο καλύτερα, να δούμε δηλαδή μια εβδομάδα νωρίτερα την κορύφωση στα κρούσματα και να είμαστε κάτω από 7.000 κρούσματα, γύρω στα 6.600-6.700».