Οι τελευταίες εβδομάδες με την έξαρση της πανδημίας σε όλη την Ευρώπη, έχουν οδηγήσει τα κράτη της ηπείρου σε μέτρα κατά των ανεμβολίαστων και εν γένει μέτρα που θα περιορίσουν τα κρούσματα. Μέσα σε αυτά είναι το πάσο για κλειστούς χώρους, δηλαδή το πιστοποιητικό εμβολιασμού και σε κάποιες χώρες πακέτο με αρνητικό τεστ. Σε μια έρευνα που έγινε από το YouGov σε 26 κράτη της Ευρώπης, καθώς και σε Αμερική, Αυστραλία, Βραζιλία, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων στάθηκε θετική σε διαβατήρια εμβολιασμού για ταξίδια και κλειστούς χώρους, όπως εστιατόρια και μπαρ.

Η έρευνα του YouGov έγινε σε 26.000 ανθρώπους και τα ευρωπαϊκά κράτη μαζί με την Αυστραλία και τη Βραζιλία έδειξαν τη μεγαλύτερη σύνεση και συμφωνία με τα διαβατήρια εμβολιασμού, ενώ στις ΗΠΑ η αποδοχή δεν είναι και τόσο υψηλή, κάτι που αποτυπώνεται και στα ποσοστά δημοφιλίας του Biden που είναι αρκετά πεσμένα.

Παρόλο που οι ερωτηθέντες εξέφρασαν τη δυσφορία τους με τη διαχείριση της πανδημίας από τις κυβερνήσεις τους, παρουσιάζονται σύμφωνοι με το διαβατήριο εμβολιασμού σε γυμναστήρια, εστιατόρια, ταξίδια από και προς την εκάστοτε χώρα και σε μεγάλα events με συγκέντρωση κόσμου. Στην Αυστραλία ο κόσμος μοιάζει περισσότερο εναρμονισμένος, καθώς εκεί έζησαν και το πιο σκληρό lockdown μαζί με αυτά της νοτιοανατολικής Ασίας. Έτσι, το 69% συμφωνεί με τα διαβατήρια εμβολιασμού σε δημόσια events και το 60% σε εστιατόρια και παρεμφερείς κλειστούς χώρους.

Η Βραζιλία, παραδόξως, βρίσκεται αρκετά ψηλά στη λίστα, ενώ από τις χώρες της Ευρώπης είναι η Ιταλία, η Ισπανία και η Βρετανία που έχουν υψηλότερη αποδοχή. Αντιθέτως, οι χώρες-οδηγοί της Ε.Ε., Γερμανία και Γαλλία, βλέπουν τον πληθυσμό να αντιστέκεται σθεναρά. Οι ΗΠΑ είναι προτελευταίες, ενώ η Πολωνία έχει τα χαμηλότερα ποσοστά με 45% και 36% αντίστοιχα.

Σε ποσοστά μεταξύ του 30% και του 40% βρίσκεται η θετική ανταπόκριση των ερωτηθέντων ως προς τα Green Pass σε σουπερμάρκετ και σε καταστήματα λιανικής.

Η Γερμανία βρίσκεται υψηλά στην αρνητική στάση απέναντι στην διαχείριση της κυβέρνησης της πανδημίας και στο πόσο αυστηρές θεωρεί τις πολιτικές που εφαρμόζονται ως προς τις προσωπικές ελευθερίες.

Πηγή: Guardian