Το μυστήριο με την Peng Shuai και την εξαφάνιση της για δύο εβδομάδες, φαίνεται πως λύθηκε. Φαίνεται. Αν όντως έχει λυθεί, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο, ιδίως όταν μιλάμε για το κινεζικό κράτος και ανθρώπους που έχουν τα μέσα για να παρουσιάσουν κάτι με τρόπο διαστρεβλωμένο.

Η Κινέζα τενίστρια είχε κατηγορήσει έναν πρώην Αντιπρόεδρο της Κίνας, τον Zhang Gaoli, πως την είχε βιάσει και από τότε αγνοείτο η τύχη της. Το τελευταίο 24ωρο κυκλοφόρησαν τρία βίντεο της, ένα που βρίσκεται σε τραπέζι μαζί με φίλους της και τρώνε και άλλα δύο από την παρουσία της σε ένα τουρνουά τένις για εφήβους, το Fila Kids Junior Tennis Challenger Finals. Εκεί η Peng Shuai βρέθηκε για να απονείμει βραβεία και να χαιρετήσει τους επόμενους εκπροσώπους της Κίνας στα μεγάλα τουρνουά.

Στο βίντεο στέκεται χαμογελαστή ανάμεσα σε άλλους επιτελείς της κινεζικής ομοσπονδίας τένις, αλλά για πολλούς αυτή η εικόνα δεν είναι επαρκής για να επιβεβαιώσει πως η Peng Shuai είναι καλά μετά τις καταγγελίες της. Η διοργάνωση του τουρνουά πάντως, φρόντισε να ποστάρει φωτογραφίες της και στο WeChat, αντίστοιχο Instagram στην Κίνα.

Υπάρχουν έντονες ανησυχίες πως πρόκειται για καθοδηγούμενη συμπεριφορά και πώς κάποιος την απειλεί ώστε να μη δώσει συνέχεια στην καταγγελία της και να κλείσει η υπόθεση εδώ.

Ανησυχία πως η Peng Shuai είναι δέσμια

Ο Steve Simon, επικεφαλής του Women’s Tennis Association, θεωρεί πως «παρόλο που είναι θετικό ότι τη βλέπουμε, δεν είναι ξεκάθαρο από τα βίντεο αν η Peng είναι ελεύθερη να πάρει τις δικές της αποφάσεις και να πράξει όπως θέλει, χωρίς να την εξαναγκάσουν ή χωρίς κάποια εξωτερική παρέμβαση. Οι σχέσεις μας με την Κίνα είναι σε κρίσιμο σταυροδρόμι». Μάλιστα, σύμφωνα με το BBC, έχει προειδοποιήσει πως αν δεν παραστούν αξιόπιστες αποδείξεις για την κατάσταση της Peng Shuai, θα αποσύρει διεθνή τουρνουά από την κινεζική επικράτεια.

Αυτή η πεποίθηση υποστηρίζεται κι από το ότι η Peng κατέβασε άμεσα το βίντεο που είχε αναρτήσει στο Weibo όπου κατηγορούσε τον Gaoli. Επιπλέον, δύο φωτογραφίες της Peng έχουν προκαλέσει συζήτηση στο Twitter εξαιτίας μιας φωτογραφίας με τον Winnie The Pooh. Στις δύο φωτογραφίες η Peng απεικονίζεται πότε να κρατάει τη γάτα της στα χέρια της και πότε ένα λούτρινο κουκλάκι από την ταινία Kung Fu Panda και στο background φαίνονται φωτογραφίες και τρόπαια που έχει κατακτήσει.

Σε μια φωτογραφία είναι μαζί με έναν άνθρωπο ντυμένο Winnie και το πρόβλημα με αυτή είναι πως ο Winnie είναι ένας απαγορευμένος χαρακτήρας στην Κίνα, γιατί ο Xi Jinping τον αντιπαθεί και γι΄αυτό δεν αναρτάται φωτογραφία του στα social media δίχως το blur effect. Είναι αρκετές οι φορές που έχουν φάει ban και αναφορά τέτοιες αναρτήσεις.

Σε  αυτό το διάστημα των 2 εβδομάδων, αρκετά μεγάλα ονόματα του τένις έχουν μιλήσει δημόσια προς υπεράσπιση της, όπως η Serena Williams, ο Novak Djokovic και ο Roger Federer.