Στις δύο Αυγούστου του 1888 το ηφαίστειο του Vulcano εξερράγη και για 19 μήνες, μέχρι τις 22 Μαρτίου του 1890, εκτόξευε λάβα. Από τότε, 131 χρόνια τώρα, η δραστηριότητα του ήταν προς το ανενεργό. Αυτό μέχρι πριν λίγες ημέρες όταν το ηφαίστειο άρχισε να… βρυχάται πιο έντονα και ο δήμαρχος της γύρω περιοχής αποφάσισε να την εκκενώσει και να απαγορεύσει τον τουρισμό μέχρι να ηρεμήσει το ηφαίστειο.

Το Vulcano βρίσκεται στο αρχιπέλαγος της Σικελίας, στις Αιολίδες Νήσους, και πήρε το όνομα του από τον θεό της φωτιάς, τον Vulcan, γιατί οι Ρωμαίοι πίστευαν στην αρχαιότητα ότι το ηφαίστειο αυτό είναι η καμινάδα του.

Στα πέριξ του ηφαιστείου ζουν 150 άνθρωποι, ενώ είναι αθρόα η προσέλευση τουριστών, κυρίως από την υπόλοιπη Ιταλία. Στις αρχές Οκτωβρίου η πολιτική προστασία της Ιταλίας χτύπησε συναγερμό για το μικρό νησί στην Τυρρηνική θάλασσα, που βρίσκεται 25 χιλιόμετρα βόρεια της Σικελίας, ύστερα από μια σωρεία αλλαγών στις ηφαιστειακές παραμέτρους, που είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση των ηφαιστειογενών αερίων στην περιοχή

Ο δήμαρχος Μάρκο Τζιορτζιάνι διέταξε την εκκένωση προς το λιμάνι, καθώς σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές είναι το περισσότερο εκτεθειμένο σε θειώδη αέρια. «Τα δεδομένα δείχνουν ότι αυκάνονται τα αέρια και δημιουργείται ανησυχία καθώς μπορούν να γίνουν απειλητικά για τη δημόσια υγεία».

Φαινόμενα που δεν έχουν εμφανιστεί ξανά στο Vulcano

Σύμφωνα με το ιταλικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας (INGV), τα βαριά αέρια που έχουν αρχίσει να φορτώνουν την ατμόσφαιρα, μειώνουν δραστικά την ποιότητα του οξυγόνου και προκαλούν αναπνευστικά προβλήματα που μπορεί να οδηγήσουν ως και τον θάνατο. Σε μια εποχή κορωνοϊού, που χτυπάει στο αναπνευστικό, αυτός ο συνδυασμός είναι επικίνδυνος.

Στις 21 Οκτωβρίου, ένα μήνα πριν, υπήρξαν αρκετές αναφορές στο νησί για ηφαιστειακές εκπομπές αερίων που προκάλεσαν προβλήματα υγείας σε κατοικίδια. «Μια μέρα είδα ότι οι 10 γάτες μου ήταν ξαπλωμένες στο πάτωμα, λες και είχαν πεθάνει και δεν ένιωθα κι εγώ καθόλου καλά, δυσκολευόμουν να αναπνεύσω. Μου είπαν ότι ήταν μια κρίση πανικού, αλλά μετά οι γιατροί επιβεβαίωσαν πως η αιτία ήταν η εισπνοή των αερίων από τον κρατήρα» ανέφερε η Στεφανία Λομπάρντο στη Guardian.

Οι τοπικές αρχές έχουν ορίζει μια κόκκινη ζώνη στα σημεία όπου τα επίπεδα των αερίων είναι σε μεγαλύτερη συγκέντρωση, με την ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα να είναι αρκετά πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα. Παράλληλα, έχουν περιοριστεί οι κινήσεις των εναπομείναντων κατοίκων, οι οποίοι δε μπορούν να βγαίνουν από τα σπίτια τους από τις 11 το βράδυ ως τις 6 το πρωί. Το Vulcano θα παραμείνει επίσης κλειστό για τους τουρίστες για ένα μήνα.

Ο καθηγητής ηφαιστειολογίας, Μάρκο Πιστολέζι, από το Πανεπιστήμιο της Πίζας, εξηγεί ότι η αυξημένη ποσότητα αερίου, οι υψηλές θερμοκρασίες και η σεισμική δραστηριότητα στο νησί, είναι κάτι που δεν έχουν συναντήσει ξανά σε τέτοιο βαθμό.

https://www.youtube.com/watch?v=UQ45KW5LBpo