Το βράδυ της Κυριακής η πόλη της Waukesha προετοιμαζόταν για μια εορταστική νύχτα. Χορευτικά συγκροτήματα και μπάντες λυκείων είχαν συγκεντρωθεί στη Main Street σε αυτή την προαστιακή πόλη του Μιλγουόκι, όπου μαζί με τις τοπικές αρχές θα εγκαινίαζαν τη χριστουγεννιάτικη περίοδο. Καθότι η περσινή εκδήλωση είχε αναβληθεί λόγω πανδημίας, η φετινή ήταν πολλά υποσχόμενη για διασκέδαση. Μόνο που ένας οδηγός είχε διαφορετική άποψη και πήρε φόρα με το αυτοκίνητο του, μπήκε στην παρέλαση και παρέσυρε δεκάδες ανθρώπους, με 5 εξ αυτών να πεθαίνουν και άλλοι 40 να καταλήγουν στο νοσοκομείο.

Όλα έγιναν γύρω στις 5 παρά 20 το απόγευμα, όταν ένα κόκκινο SUV πέρασε τις μπάρες και «έσπασε» το πλήθος. Η τελική καταμέτρηση των 5 νεκρών και 40 τραυματιών είναι προσωρινή, σύμφωνα με ανακοίνωση των αρχών, μιας και αρκετοί τραυματίες είναι σε κρισιμη κατάσταση στα νοσοκομεία της Waukesha, με πολλά παιδιά ανάμεσα τους. Εκπρόσωπος του Children’s Wisconsin ανέφερε πως στο νοσοκομείο Παίδων της περιοχής, έχουν εισαχθεί 15 παιδιά, χωρίς να γνωρίζει κανείς την κατάσταση τους.

Ένας 14χρονος, ο Mikey Randa, μίλησε σε τοπικά μέσα και περιέγραψε τη στιγμή που το SUV χτύπησε ένα κορίτσι και έκανε λόγο για 5-6 ανθρώπους που είδε να κείτονται στο έδαφος. «Το αυτοκίνητο πέρασε ανάμεσα μας, υπήρχε μεγάλος πανικός. Είμαι ακόμα σοκαρισμένος».

Στο νοσοκομείο Aurora Medical Center–Summit οι πληροφορίες κάνουν λόγο για 13 ασθενείς, με τους 3 να βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Στο Froedtert Hospital ανακοίνωσαν πως έχουν περιθάλψει αρκετούς τραυματίες, αλλά δεν υπάρχει ακριβής αριθμός προς το παρόν.

«Σήμερα η κοινότητα μας ήρθε αντιμέτωπη με τον τρόμο και την τραγωδία σε μια βραδιά που υποτίθεται θα γιορτάζαμε μαζί ως κοινότητα. Είμαι βαθιά λυπημένος γνωρίζοντας ότι τόσοι άνθρωποι από την κοινότητα μας ήρθαν στην παρέλαση, αλλά κατέληξαν να αντιμετωπίζουν τραυματισμούς και τον πόνο» ανέφερε ο δήμαρχος της Waukesha, Shawn Reilly.

Η διαδρομή της παρέλασης

Η Waukesha γιόρταζε την 125η επέτειο από την ίδρυση της

Ο αρχηγός του αστυνομικού τμήματος, Daniel Thompson, ενημέρωσε ότι έχει συλληφθεί ένας ύποπτος ύστερα από ρίψη πυρών προς τη μεριά του, που βρίσκεται υπό κράτηση και δεν υπάρχει περαιτέρω κίνδυνος. Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για άντρα οδηγό.

Η Waukesha είναι μια κοινότητα περίπου 20 μίλια δυτικά του Μιλγουόκι και στην 58η Χριστουγεννιάτικη Παρέλαση θα λάμβαναν μέρος η τοπική πυροσβεστική με τα οχήματα της και διάφοροι άλλοι πολιτιστικοί φορείς. Η τραγική ειρωνεία πως το θέμα της φετινής εκδήλωσης ήταν «Comfort and Joy», δηλαδή άνεση και χαρά.

Ένας άλλος αυτόπτης μάρτυρας, ο 49χρονος Jason Kellner, ήταν στην παρέλαση για να απολαύσει τον γιο του που παίζει ντραμς στη μπάντα του Waukesha South High School και είδε ένα κόκκινο Ford Escape να κατευθύνεται στο πλήθος. «Δεν έχω νιώσει ποτέ τόσο άσχημα. Αναρωτιόμουν τι θα βρω όταν θα πήγαινα στον γιο μου. Είμαι πολύ θυμωμένος. Όπου κι αν γυρίσουμε το βλέμμα μας, είναι ακόμα μια μέρα βίας στις Ηνωμένες Πολιτείες». Ευτυχώς, ο γιος του ήταν άθικτος, κάτι που δεν ίσχυσε για άλλους, με τον Kellner να μαζεύει ένα ματωμένο σαξόφωνο από το δρόμο και να βλέπει πλήθος τραυματιών.

Ο 28χρονος Tyler Kotlaer έβλεπε την παρέλαση με την οικογένεια του όταν άκουσε έναν θόρυβο που στην αρχή θεώρησε πως είναι ζητωκραυγές. Μετά κατάλαβε ότι ήταν ουρλιαχτά. «Ήταν ό,τι χειρότερο έχω βιώσει στη ζωή μου. Ο οδηγός ήθελε να σκοτώσει ανθρώπους. Πήγαινε από τη μια πλευρά στην άλλη, σαν να στόχευε κόσμο. Το όχημα πέρασε με μανία. Πήγαινε εσκεμμένα από τα αριστερά προς τα δεξιά και ανάποδα».

Ο οδηγός-δολοφόνος ακολουθούσε την παρέλαση από ώρα και όταν βρήκε την ευκαιρία, μπήκε στην κεντρική διαδρομή, πάτησε γκάζι και παρέσυρε τόσους ανθρώπους. «Οι άνθρωποι έτρεχαν μακριά, άφηναν πίσω τα πράγματα τους κλαίγοντας. Όταν καθάρισε το πλήθος, πάρα πολλοί ήταν στο έδαφος και είχαν χτυπηθεί από το όχημα». Τα βίντεο από τη στιγμή της μανιακής πορείας, είναι σοκαριστικά. Με την ολοκλήρωση της δολοφονικής πορείας, όλοι όσοι ήταν στην παρέλαση, φώναζαν τα ονόματα συγγενών και φίλων ελπίζοντας να μην έχουν πάθει κάτι σοβαρό.

Αξίζει να αναφερθεί πως το Ουισκόνσιν είναι σε αναβρασμό τις τελευταίες ημέρες, μετά την αθώωση του Kyle Rittenhouse, ο οποίος το καλοκαίρι του 2020 είχε σκοτώσει μαύρους σε μια πορεία που είχε γίνει μετά τη δολοφονία του Jacob Blake στην περιοχή της Kenosha, που απέχει μία ώρα από την Waukesha.

Πηγή: New York Times