Αν υπάρχει ένα μέρος στην Ευρώπη όπου θα μπορούσε να δοθεί ένα μήνυμα από τον λαό και να ακουστεί για τα καλά, αυτό είναι στις Βρυξέλλες, έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το βράδυ της Κυριακής πάνω από 35.000 άνθρωποι βρήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τα μέτρα κατά της πανδημίας και η κατάσταση δεν άργησε να βγει εκτός ελέγχου, με διαδηλωτές να πετάνε αντικείμενα στην αστυνομία κι εκείνη να απαντάει με κανόνια νερού και δακρυγόνα, σε μια εικόνα που βλέπουμε ότι δεν υπάρχει μόνο στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το Reuters, αρκετοί διαδηλωτές φορούσαν μαύρες κουκούλες και πετούσαν πέτρες στην αστυνομία, σε δρόμο κεντρικό, κοντά στο κτήριο της Κομισιόν. Όλοι μαζί, πιασμένοι από τους αγκώνες, φώναζαν «freedom», ενώ κάποιοι κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «όταν η τυραννία γίνεται νόμος, τότε η επανάσταση είναι χρέος». Η Le Soir κάνει λόγο για ρίψη κροτίδων προς την αστυνομία και επίθεση με μολότοφ.

Ρότερνταμ, Χάγη, Βρυξέλλες – Η Ευρώπη στη δίνη του διχασμού

Η διαδήλωση στις Βρυξέλλες που είχε και τίτλο το «Μαζί για την Ελευθερία», ξεκίνησε από τον σταθμό τρένου Gare du Nord και έφτασε μέχρι κοντά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αιτία γι΄αυτή τη διαδήλωση ήταν τα μέτρα που ανακοίνωσε η βελγική κυβέρνηση μετά τις συνεχόμενες ημέρες με 13.000 και πλέον κρούσματα, τα οποία αφορούν υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εκδηλώσεις για όσους έχουν το Covid Free Pass και μπορούν να εισέρχονται σε αυτές, ενώ έγινε υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στην υγεία και θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου.

Όσοι δεν εμβολιαστούν, θα μπουν σε τρίμηνη ανεργία και με το πέρας του τριμήνου, αν αρνούνται ακόμα, θα απολυθούν. Στον τομέα της υγείας δουλεύουν 500.000 άνθρωποι και το 90% έχει ήδη εμβολιαστεί, οπότε δεν θα υπάρξουν πολλά προβλήματα ως προς αυτό.

Γενικότερα, τα μέτρα που έχουν επιβληθεί στο Βέλγιο, είναι απείρως πιο χαλαρά σε σχέση με όσα συμβαίνουν στην Ολλανδία, όμως και πάλι οι πολίτες θεωρούν πως πρόκειται για καταπίεση της ελευθερίας, γι΄αυτό και ξεχύθηκαν στις Βρυξέλλες. «Αποκηρύσσουμε τα μέτρα περιορισμού της ελευθερίας μας, τα οποία δεν έχουν προσφέρει μια δομική λύση στο σύστημα υγείας» ανέφεραν οι διαμαρτυρόμενοι σε μια ανακοίνωση τους.