Διανύουμε το τέταρτο κύμα της πανδημίας, το οποίο σφυροκοπά την Ευρώπη. Μάλιστα, σε πολλές χώρες πραγματοποιούνται διαδηλώσεις για τα νέα μέτρα που έχουν επιβάλλει οι κυβερνήσεις, που καταλήγουν ωστόσο σε επεισόδια. Χαρακτηριστικό δείγμα του πόσο έχει κουραστεί ο κόσμος από τα περίπου δύο χρόνια πανδημία.
https://www.intronews.gr/8836-2-brussels-xefige-katastasi-poreia-kata-metron
Αυτή τη στιγμή, ο Νοέμβριος είναι ένας καθοριστικός μήνας, με τις χώρες να «τρέχουν» να προλάβουν τα δύσκολα, ενόψει Χριστουγέννων. Όπως γράφει το protothema.gr επιστήμονες και κυβέρνηση επιχειρούν να χαρτογραφήσουν το εύθραυστο πεδίο στο οποίο θα βρίσκεται η χώρα μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου. Από σήμερα, τίθενται σε ισχύ τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, οι οποίοι δεν θα μπορούν να εισέλθουν σε κανέναν κλειστό χώρο με rapid test, πλην της εσίασης.
Τα εν λόγω μέτρα σε συνδυασμό με δυναμική επανεκκίνηση της εμβολιαστικής εκστρατείας «Ελευθερία» αλλά και την αξιοποίηση των νέων φαρμάκων για τη νόσο, δημιουργούν μικρή αισιοδοξία για τιθάσευση της πανδημίας τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες. Οπως ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, πιθανότατα έως το τέλος του μήνα θα παραληφθούν 10.000 συσκευασίες αντι-ιικών χαπιών της Merck (MSD για την Ελλάδα) και θα ξεκινήσει η διάθεσή τους υπό συγκεκριμένα ιατρικά κριτήρια στους ασθενείς με λοίμωξη COVID-19.
Δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις για το σύστημα Υγείας
Αντίθετα, δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις για την κατάσταση στο σύστημα υγείας, με τα όρια της αντοχής όλων έχουν ξεπεραστεί έπειτα από 21 μήνες επιδημίας κορωνοϊού. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν ανοδική πορεία. Πιο συγκεκριμένα, έχουν φτάσει τις 500 σε καθημερινή βάση και στους ασθενείς που χρειάζονται διασωλήνωση και που πλησιάζουν τους 600.
Το αποτύπωμα των 7.000-8.000 θετικών κρουσμάτων της προηγούμενης εβδομάδας θα γίνει έντονο από αυτή την εβδομάδα, καθώς θα πληθαίνουν οι ασθενείς που θα κινούνται προς τα νοσοκομεία αναζητώντας περίθαλψη και νοσηλεία για να αντιμετωπίσουν τον κορωνοϊό. Και θα γίνει ακόμη πιο βαθύ στο τέλος του μήνα, όπου θα αυξηθούν οι ανάγκες για διασωλήνωση και μοιραία στη συνέχεια και οι θάνατοι εκείνων που δεν θα τα καταφέρουν.
Μάλιστα, οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές μελετούν ήδη το αρκετά ρεαλιστικό σενάριο των 800 διασωληνωμένων ως τα μέσα Δεκεμβρίου και σχεδιάζουν τρόπους για την κάλυψη των αναγκών στις κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, εφόσον καταγραφεί αύξηση κατά 33% των διασωληνωμένων μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες.
https://www.intronews.gr/8826-2-the-mail-mitsotakis-boris-johnson-epistrofi-marmara
Στη Μακεδονία, στη Θράκη και τη Θεσσαλία, όπου η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη των κατοίκων τούς οδηγεί μαζικά στα νοσοκομεία μετά τη μόλυνσή τους με κορωνοϊό, έχουν παραχωρηθεί περισσότερες από 700 απλές κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα, με το σύνολο του προσωπικού τους, όπου εξυπηρετούνται κατά βάση στο 70% περίπου COVID περιστατικά.
Παράλληλα, ενισχύθηκαν τα δημόσια νοσοκομεία σε αυτές τις περιοχές με περίπου 80 ιδιώτες γιατρούς μέσω της επίταξης των υπηρεσιών τους. «Το Εθνικό Σύστημα Υγείας αντέχει, είναι σταθερό, πιέζεται, αλλά παρέχει τις υπηρεσίες του σε όλους τους πολίτες. Το έχουμε ενισχύσει με άνω των 12.000 λοιπό επικουρικό προσωπικό, 2.000 μόνιμους γιατρούς και 2.000 επικουρικούς γιατρούς», ανέφερε με αφορμή την επίταξη ο υπουργός Υγείας.
«Ανοιχτό» το ενδεχόμενο του lockdown
Ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος, αναφέρθηκε στο lockdown, το οποίο συζητιέται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ήδη η Αυστρία το έχει επιβάλλει από τη Δευτέρα.
«Για να αποφασίσει κανείς το περίφημο lockdown, που έχει διάφορα επίπεδα, πρέπει να λάβει υπόψη διάφορες παραμέτρους. Με καθαρά επιστημονικά κριτήρια είναι κάτι που βρίσκεται μέσα στην φαρέτρα μας». Ο ίδιος πάντως εκτίμησε ότι δεν θα φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο λέγοντας ότι «πέραν των υγειονομικών μέτρων το lockdown έχει να κάνει και με άλλες παραμέτρους τις οποίες λαμβάνει υπόψη της η πολιτεία και έχει να κάνει και με τα οικονομικά, κοινωνικά ακόμα και ανθρωπιστικά δεδομένα.
Ξέρουμε πολύ καλά πόσο στοίχισε το lockdown στο θέμα της εκπαίδευσης, πόσο καθυστέρησαν τα παιδιά να πάνε στους χώρους που χρειάζεται για να αλληλεπιδράσουν, οι φοιτητές να μπορέσουν να πάνε στα εργαστήρια. Είναι πολύπλοκο θέμα και δεν μπορούμε να το απαντήσουμε με μια κουβέντα».
Ωστόσο ο Χαράλαμπος Γώγος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αυστηροποίησης των μέτρων όσον αφορά τους μη εμβολιασμένους εξηγώντας ότι αυτό θα συμβεί «για να προστατευτούν τόσο ο ίδιοι όσο και το σύστημα υγείας». «Αν χρειαστεί να ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα, θα μπουν στο τραπέζι» είπε χαρακτηριστικά ο Χαράλαμπος Γώγος και κατέληξε: «Όλοι συζητάμε το θέμα των Χριστουγέννων, γιατί δεν έχει να κάνει μόνο με τις γιορτές, έχει να κάνει και με την οικονομική δραστηριότητα, αλλά και την διασκέδαση. Αλλά έχουμε να σώσουμε κυρίως ανθρώπινες ζωές και την λειτουργία των νοσοκομείων μας. Η πίεση εκεί είναι που μας οδηγεί στο να ληφθούν κάποια μέτρα.»
https://www.intronews.gr/8797-2-iaponikos-kipos-athina-fyta