Οι Ταλιμπάν, που βρίσκονται στην εξουσία του Αφγανιστάν από τον Αύγουστο, απαγόρευσαν στις γυναίκες να εμφανίζονται σε δραματικές σειρές στην τηλεόραση. Κι αυτός είναι ένας νέος κανόνας από τους πολλούς που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση.
Ένας ακόμα είναι πως οι γυναίκες δημοσιογράφοι και οι παρουσιάστριες, πρέπει να φορούν μαντίλα στην οθόνη, αν και οι οδηγίες δεν αναφέρουν ποιο είδος κάλυψης θα πρέπει να χρησιμοποιούν. Οι δημοσιογράφοι λένε ότι ορισμένοι από τους κανόνες είναι ασαφείς και υπόκεινται σε διάφορες ερμηνείες.
Σύμφωνα με το BBC, η τελευταία σειρά κατευθυντήριων γραμμών των Ταλιμπάν, που έχουν εκδοθεί στα αφγανικά τηλεοπτικά κανάλια, περιλαμβάνει οκτώ νέους κανόνες. Αρχικά απαγορεύονται οι ταινίες, που θεωρούνται αντίθετες με τις αρχές του νόμου της Σαρία -ή του ισλαμικού νόμου- και των αφγανικών αξιών, ενώ απαγορεύεται η απεικόνιση των ιδιαίτερων μερών του σώματος των ανδρών.
Επιπλέον, απαγορεύονται οι κωμωδίες και η ψυχαγωγία, που προσβάλλει τη θρησκεία ή μπορεί να θεωρηθεί προσβλητική για τους Αφγανούς. Οι Ταλιμπάν διέταξαν επίσης πως δεν πρέπει να μεταδίδονται ξένες ταινίες που προωθούν ξένες πολιτιστικές αξίες. Τα αφγανικά τηλεοπτικά κανάλια, προβάλλουν κυρίως ξένα δράματα με πρωταγωνιστές γυναικείους χαρακτήρες.
Μέλος μιας οργάνωσης που εκπροσωπεί δημοσιογράφους στο Αφγανιστάν, ο Hujjatullah Mujaddedi, δήλωσε ότι η ανακοίνωση των νέων περιορισμών ήταν αναπάντεχη. Μιλώντας στο BBC είπε ότι ορισμένοι από τους κανόνες δεν είναι πρακτικοί και ότι εάν εφαρμοστούν, οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς ενδέχεται να αναγκαστούν να κλείσουν.
Η προηγούμενη απόφαση των Ταλιμπάν να διατάξει τα κορίτσια και τις νεαρές γυναίκες να μείνουν στο σπίτι έκανε το Αφγανιστάν τη μόνη χώρα στον κόσμο που απαγόρευσε στον μισό πληθυσμό του να μορφωθεί. Ο δήμαρχος της πρωτεύουσας, της Καμπούλ, ενημέρωσε επίσης τις γυναίκες υπαλλήλους του δήμου να παραμείνουν στο σπίτι, εκτός εάν τη δουλειά τους δεν μπορεί να την κάνει ένας άνδρας.
Οι Ταλιμπάν ισχυρίζονται ότι οι περιορισμοί τους για τις γυναίκες που εργάζονται και για τα κορίτσια που σπουδάζουν είναι «προσωρινοί» και ισχύουν μόνο για να διασφαλίσουν ότι όλοι οι χώροι εργασίας και τα περιβάλλοντα εκπαίδευσης είναι «ασφαλή» για αυτές.
Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης διακυβέρνησής τους στη δεκαετία του 1990, οι γυναίκες είχαν αποκλειστεί από την εκπαίδευση και τον χώρο εργασίας. Ωστόσο, με την επάνοδό τους οι ηγέτες των Ταλιμπάν επιχειρούν να δείξουν ένα πιο μετριοπαθές πρόσωπο, προς το παρόν.
https://www.intronews.gr/8784-2-glypta-tou-parthenona-vretanoi-epistrofi