Όσο κι αν όλα τα στελέχη της κυβέρνησης στις δημόσιες τοποθετήσεις τους τονίζουν πως το ολικό lockdown και τα οριζόντια μέτρα δεν είναι στο πλάνο τους γιατί βλέπουν ότι η οικονομία πάει καλά, τα δεδομένα της πανδημίας δεν ευνοούν απολυτότητες. Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής, κ. Δημήτρης Σαρηγιάννης, ανέφερε σε δηλώσεις του στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ ότι οι θάνατοι θα φτάσουν και ίσως ξεπεράσουν τους 120 λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα.

Αντιλαμβάνεται κανείς πως η περίοδος των εορτών θα είναι πολύ δύσκολη σε επίπεδο ψυχολογίας και με το φάσμα του ολικού lockdown να βρίσκεται πάνω από τα κεφάλια μας όλο και πιο έντονο όσο προχωράμε προς την κορύφωση του 4ου κύματος. Μια κορύφωση που ο κ. Σαρηγιάννης ανέλυσε στα μοντέλα του ότι δεν έχει έρθει ακόμα, άρα μιλάμε για το απαισιόδοξο σενάριο που ανέφερε ο υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Μάλιστα, ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε πως στο επόμενο διάστημα η Βόρεια Ελλάδα θα μπει σε φάση αποκλιμάκωσης της πίεσης που έχει φέρει 100% πληρότητα στις κλίνες και η Αττική θα βρεθεί στη δίνη της κορύφωσης, με την σταθεροποίηση και σταδιακή μείωση να έρχεται πιθανώς λίγο μετά τις 20 του Δεκεμβρίου.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο κ. Σαρηγιάννης

«Είναι λογικό να συμβαίνουν τόσοι θάνατοι, γιατί είμαστε στη φάση της διασποράς για μεγάλο χρονικό διάστημα και κάποια πράγματα είναι προδιαγεγραμμένα. Οι θάνατοι ακολουθούν την εξέλιξη της πανδημίας ως καμπύλη μετά από περίπου 2 με 3 εβδομάδες. Ήταν προβλεπόμενο αυτό που έχουμε τώρα.

https://www.intronews.gr/8874-2-germania-ypourgos-ygeias

Η πρόβλεψη μας έχει πάει δυστυχώς προς τα πάνω για την κορύφωση. Έχουμε ακόμα ανηφόρα. Ο μέσος όρος της εβδομάδας προηγούμενως ήταν 92, τώρα είναι 104. Η κορύφωση των θανάτων θα είναι περίπου στις 17 Δεκεμβρίου. Θα δούμε 120 θανάτους κι ίσως τους ξεπεράσουμε. Τα πράγματα θα είναι δύσκολα τις γιορτές. Το κλίμα θα είναι δύσκολο. Αυτή τη στιγμή στη Βόρεια Ελλάδα θα πρέπει να βρούμε από χθες παραπάνω κλίνες, έχουν 100% πληρότητα.

Πρέπει και στην Αττική να γίνει άμεσα διαθέσιμος ο ιδιωτικός τομέας, γιατί μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου θα χρειαστούμε στην Αττική 50-60 κλίνες παραπάνω. Στην Αττική θα χειροτερέψουν σημαντικά τα πράγματα, στη Θεσσαλονίκη υπάρχει μια τάση σταθεροποίησης και αποκλιμάκωσης στις επόμενες ημέρες. Στην Αττική θα φτάσουμε τις 750 διασωληνώσεις, ίσως και 770, μπορεί να πιάσουμε και τους 800».

Ο κ. Σαρηγιάννης προέβη και προτάσεις μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν οριζόντια, όπως η υποχρεωτική τηλεργασία και να μειωθούν οι φοιτητές με κυλιόμενο τρόπο στις αίθουσες των πανεπιστημίων

«Θα είναι άδικο να φτάσουμε με τόσους νεκρούς στις γιορτές γιατί έχουμε τα μέσα για να το αποτρέψουμε» ανέφερε ο κ. Σαρηγιάννης που απαντώντας στην εκτίμηση της δημοσιογράφου για 2.000 νεκρούς ως το τέλος του 2021, έκανε λόγο για σχεδόν 4.000 νεκρούς, αριθμό που υποδεικνύουν τα μαθηματικά μοντέλα. Άρα, το 2021 αναμένεται να κλείσει με σύνολο 20.000 νεκρών για τη χώρα σε αυτούς τους 21 μήνες πανδημίας.