Περίπου δύο μήνες μετά την έκρηξη του ηφαιστείου στο νησί Λα Πάλμα, κι ενώ η κατάσταση έδειχνε πως τα πράγματα είχαν ηρεμήσει και οι κάτοικοι έπαιρναν τις πολύτιμες ανάσες τους, το ηφαίστειο βρυχήθηκε ξανά. Οι αρχές διέταξαν τους κατοίκους τριών παράκτιων πόλεων – σχεδόν 3000 ανθρώπους- να μείνουν στα σπίτια τους σήμερα, αφότου ένα νέο ποτάμι λάβας κατέληξε στον ωκεανό, με αποτέλεσμα να υψωθούν στον ουρανό πυκνά σύννεφα εν δυνάμει τοξικών αερίων.

Ένα ποτάμι λάβας ξεκίνησε από το Κούμπρε Βιέχα, καίγοντας τα πάντα στην ανεξέλεγκτη διαδρομή του, και φτάνοντας μέχρι τον ωκεανό, λίγα χιλιόμετρα βορειότερα από το σημείο όπου κατέληξαν τα δύο προηγούμενα.

https://www.intronews.gr/8893-2-voulgaria-fotia-leoforeio-46-nekrous

Οι αρχές έδωσαν εντολή στους κατοίκους στο Ταζακόρτε, το Σαν Μπορονδόν και τμήματα από το Ελ Γκαρδόν να μείνουν στα σπίτια τους, κλείνοντας τα παράθυρα και τις πόρτες, καθώς οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή σπρώχνουν τα νέφη προς το εσωτερικό της νήσου.

Το βρετανικό πρακτορείο Reuters μετέδωσε τη διαδρομή που πήρε η λάβα, σχηματίζοντας ένα πύρινο ποτάμι.

Σημειώνεται ότι στρατιώτες από τη Μονάδα Εκτάκτων Περιστατικών του Στρατού αναπτύχθηκαν για να μετρήσουν την ποιότητα του αέρα στην περιοχή.

Επιπλέον, έκλεισε το αεροδρόμιο και είναι πιθανόν να παραμείνει κλειστό για έως και 48 ώρες λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, δήλωσε ο Μιγκέλ Άνχελ Μουρκουένδε, τεχνικός διευθυντής της επιτροπής ανταπόκρισης της έκρηξης του ηφαιστείου.

Οι κάτοικοι στην πρωτεύουσα Σάντα Κρουζ κλήθηκαν να φορούν μάσκες για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε η εκρηκτική δραστηριότητα του ηφαιστείου, λόγω των υψηλών συγκεντρώσεων αιωρούμενων σωματιδίων και διοξειδίου του θείου στην ατμόσφαιρα, εξήγησε ο ίδιος.

Υπάρχουν, δυστυχώς, κι αυτά τα φυσικά φαινόμενα που οι άνθρωποι είναι ανήμποροι να τα αντιμετωπίσουν. Είμαστε πολύ μικροί μπροστά στη δύναμη της φύσης.