Πολύ πάνω από τους 2 εκατομμύρια νεκρούς θα βρίσκεται η Ευρώπη ως τον Μάρτιο, στη συμπλήρωση δύο ετών από την έναρξη της πανδημίας, αναφέρει ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τοποθετεί την Ευρώπη στον πυρήνα της παγκόσμιας έξαρσης και τα στοιχεία δείχνουν πως οι περισσότεροι νεκροί στην ήπειρο, είναι από τον κορωνοϊό.

Οι ημερήσιοι θάνατοι στην ήπειρο είναι κοντά στους 4.200, δηλαδή διπλασιασμός σε σχέση με τα νούμερα του Σεπτεμβρίου σύμφωνα με τον ΠΟΥ, κάτι που μας έφερει φέρει πάνω από το 1.5 εκατομμύριο νεκρούς.

Ο ΠΟΥ περιγράφει την κατάσταση ως πολύ κρίσιμη και κάνει λόγο για τρομερή πίεση στο σύστημα υγείας της κάθε χώρες, με 25 εξ αυτών να βρίσκονται σε πολλές περιοχές τους σε απόλυτη πληρότητα ως προς τις κλίνες και 49 απ΄αυτές να είναι πολύ κοντά στο 100% στις ΜΕΘ. Όλα αυτά σημαίνουν πως την 1η Μαρτίου είναι εξαιρετικά πιθανό να μιλάμε για 2.2 εκατομμύρια νεκρούς από την πανδημία.

Η κατάσταση στην Ευρώπη βρίσκεται σε τεντωμένο σχοινί σε πολλές χώρες, τα lockdown διαδέχονται το ένα το άλλο, οι αντιδράσεις πολιτών, εμβολιασμένων και αντιεμβολιαστών, είναι έντονες, οι συγκρούσεις καθημερινές και παρόλο που έχουμε τα εμβόλια, πολλές χώρες σημειώνουν ρεκόρ σε κρούσματα και κάποιες σε ημερήσιους νεκρούς, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Τρομάζουν οι προβλέψεις του ΠΟΥ

Ο δρ. Hans Kluge, επικεφαλής του ΠΟΥ στην Ευρώπη, επισήμανε την μεγάλη ανάγκη να υιοθετήσουν οι χώρες μια προσέγγιση ενισχυτική στον εμβολιασμό, δηλαδή να τρέξουν άμεσα την κάλυψη με την αναμνηστική δόση και να προετοιμάζονται για πιθανές επόμενες δόσεις.

«Όλοι μας έχουμε την ευκαιρία και την ευθύνη να συμβάλλουμε στην ανατροπή μιας τραγωδίας και της απώλειας ζώων με το να περιορίσουμε τις συναναστροφές στην κοινωνία και στη δουλειά στη διάρκεια του χειμώνα. Τα lockdown και το κλείσιμο των σχολίων πρέπει να είναι το τελευταίο μας καταφύγιο».

Αυτή τη στιγμή, τα στοιχεία του ΠΟΥ λένε πως στην Ευρώπη έχουν διατεθεί πάνω από 1 δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίου και συνολικά το 53.5% των πολιτών έχει εμβολιαστεί με τις δύο δόσεις. Υπάρχουν όμως μεγάλες αποκλίσεις, αφού σε κάποιες περιοχές ο πληθυσμός είναι εμβολιασμένος στο 10% και σε άλλες πάνω από το 80%.

«Τα εμβόλια είναι ένα ζωτικής σημασίας όργανο για να αποτρέψουμε τη βαριά νόσηση και τον θάνατο και έχουν σώσει χιλιάδες ζωές» υπερθεματίζει ο Kluge και ζητά από τις κυβερνήσεις να αυξήσουν την κάλυψη, ζητώντας να συνεργαστούν με συμπεριφοριστές και πολιτισμικούς επιστήμονες για να κατανοήσουν την ατομική και κοινωνική αντίσταση.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα εμβόλια προστατεύουν σε μεγάλο ποσοστό από τη μόλυνση και τη σοβαρή νόσηση, γι΄αυτό πρέπει να δοθούν οι ενισχυτικές δόσεις κατά προτεραιότητα στους πιο ευάλωτους, των ανοσοκατεσταλμένων συμπεριλαμβανομένων». Παράλληλα, ο Kluge επανέλαβε τη θέση του ΠΟΥ πως η μάσκα εξασφαλίζει κατά 95% τη μη μόλυνση και οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως η χρήση της θα γλυτώσει 160.000 ανθρώπους από τον θάνατο ως την 1 Μαρτίου.

«Η κατάσταση με τον Covid-19 στην Ευρώπη και την κεντρική Ασία είναι κρίσιμη. Αντιμετωπίζουμε την πρόκληση του χειμώνα που έρχεται, όμως όλοι μας, κυβερνήσεις, υγειονομικές αρχές, πολίτες, θα πρέπει να είμαστε αποφασιστικοί στη σταθεροποίηση της πανδημίας».

Η Ολλανδία στέλνει ασθενείς στη Γερμανία

Μέχρι στιγμής πάντως δεν είναι ευοίωνο το σκηνικό. Στην Ολλανδία ξεκίνησαν και πάλι τη μεταφορά ασθενών βαριάς μορφής στη Γερμανία, σε μια προσπάθεια να αποκλιμακώσουν την πίεση στα νοσοκομεία που έχουν να αντιμετωπίσουν αύξηση περιπτώσεων. Υπάρχουν αναφορές για έναν ασθενή που μεταφέρθηκε από το Ρότερνταμ στο Μπόχουμ, δηλαδή 150 μίλια μακριά, στη δυτική Γερμανία, ενώ θα ακολουθήσει ακόμα ένας μέσα στην ημέρα.

Οι ασθενείς στις ολλανδικές κλίνες είναι στην μεγαλύτερη συγκέντρωση από τον Μάιο και αναμένεται να πιάσουν τιμή ρεκόρ. Η Γερμανία έχει προσφέρει συνολικά 20 κλίνες στην Ολλανδία, όπου η κυβέρνηση σκέφτεται να επιβάλλει κι άλλους περιορισμούς, παρά την τρίτη σερί ημέρα διαδηλώσεων. 470 από τις 1.050 ΜΕΘ της Ολλανδία χρησιμοποιούνται για ασθενείς Covid, ενώ ασθενείς καρκίνου ή με καρδιακά νοσήματα, οδηγούνται εκτός νοσηλείας για να χωρέσουν αυτοί με κορωνοϊό.

Πηγή: Guardian

* Φωτογραφία: Pexels/ Alex Azabache