Τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα κα οι θάνατοι, καθώς και η πίεση στο σύστημα υγείας φέρνουν την χώρα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη φάση. Το τέταρτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού φέρεται να παίρνει άσχημη τροπή και σε συνδυασμό με τη χθεσινή απόφαση του υπουργείου Υγείας για περιορισμό έως και 80% των προγραμματισμένων τακτικών χειρουργείων στο ΕΣΥ και στις ιδιωτικές κλινικές για να δοθεί προτεραιότητα στη νοσηλεία ασθενών με λοίμωξη covid-19, θυμίζει καταστάσεις Νοεμβρίου και Μαρτίου 2020.

Η σημαντική διαφορά είναι ότι πλέον το εμβόλιο λειτουργεί σαν όπλο, και το νέο κύμα δεν έχει αφήσει ακόμη ισχυρό αποτύπωμα. Περισσότεροι από έξι στους 10 πολίτες (ποσοστό 62,3% επί του γενικού πληθυσμού) είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ωστόσο η ανοσία της αγέλης αναφέρεται σε ένα το ποσοστό άνω του 90%.

Η μείωση των προγραμματισμένων χειρουργείων πρόκειται για μία εξέλιξη δραματική που επιχειρεί μια διαχείριση των εκατοντάδων νέων ασθενών με covid ημερησίως, ωστόσο πλήττει τους ασθενείς άλλων νοσημάτων, παρά τις καλές προθέσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.

Στην πρώτη θέση της μαύρης λίστας των θανάτων βρίσκεται η βόρεια Ελλάδα – όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι χαμηλή- , ακολουθεί η Θεσσαλία και μετά η Αττική. Συνολικά, από τους περίπου 16.750 νεκρούς που έχουν καταγραφεί στα νοσοκομεία, οι περισσότεροι δηλώθηκαν από τα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας (ποσοστό 41%). Γύρω στους 5.780 έχουν καταλήξει στα νοσοκομεία της Αττικής, άλλοι 3.515 στα νοσοκομεία της λοιπής ηπειρωτικής χώρας και περίπου 400 νεκροί σημειώθηκαν στην Κρήτη.

Η οριακή σταθεροποίηση των κρουσμάτων των τελευταίων 24ωρων δεν επιτρέπουν μεγάλη αισιοδοξία, αλλά κρατούν τους επιστήμονες σε στάση αναμονής και για την υποχώρηση του τέταρτου κύματος. Δεκάδες Περιφερειακές ενότητες με τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων περιέχονται στη χθεσινή έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία προκαλούν ανησυχία

Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία είναι επίσης ανησυχητικές, αφού καθημερινά είναι πάνω από 400, και η πλειονότητα των ασθενών είναι ανεμβολίαστοι. Από το βράδυ της περασμένης Δευτέρας μέχρι και χθες το βράδυ στα νοσοκομεία εισήχθησαν τουλάχιστον 550 ασθενείς.

Οι νοσηλευόμενοι έχουν ξεπεράσει τους 4.500, με τους 1.005 να είναι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), θαλάμους αρνητικής πίεσης. Η κατάσταση θεωρείται δύσκολα διαχειρίσιμη στη βόρεια Ελλάδα, όπου νοσηλεύονται περισσότεροι από 1.600 ασθενείς. Τουλάχιστον 50 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία της Μακεδονίας εκτός των ΜΕΘ, με τους υγειονομικούς να δίνουν μάχη να τους φροντίσουν στις ίδιες συνθήκες παρότι νοσηλεύονται σε ΜΕΘ που έχουν αναπτυχθεί εκτάκτως.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), κ. Μιχάλης Γιαννάκος σε ανακοίνωσή του εξέφρασε την θλίψη και την απόγνωσή του για την κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και επικαλέστηκε τι συμβαίνει στο ΑΧΕΠΑ όπου τουλάχιστον 12 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι σε διάφορες κλινικές.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, με έγγραφό της επικαιροποίησε τις οδηγίες προς τα νοσοκομεία για τη διαχείριση της πανδημίας, ζητώντας δραστικές αλλαγές για τα προγραμματισμένα τακτικά χειρουργεία αλλά και μοριακό έλεγχο όσων επισκεπτών για ασθενείς μπαίνουν στα νοσοκομεία.

Ο κορονοϊός οδήγησε στον περιορισμό των τακτικών χειρουργείων

Ζήτησε από τους διοικητές των επτά Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) της χώρας, ανάλογα με τις συνθήκες, να προβούν άμεσα σε περιορισμό έως και 80% των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων ανά νοσοκομείο. Από την έκτακτη αυτή συνθήκη για τα δημόσια και για τα ιδιωτικά νοσοκομεία εξαιρούνται όλα τα ειδικά νοσοκομεία, δηλαδή παιδιατρικά, ογκολογικά, ψυχιατρικά, και ότι όλες οι προγραμματισμένες θεραπείες χρονίως ασθενών θα διενεργούνται κανονικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο περιορισμός των χειρουργείων θα εφαρμοστεί άμεσα σε Μακεδονία, Θράκη και Θεσσαλία και κατά περίπτωση σε νοσοκομεία των άλλων ΥΠΕ. Σε ό,τι αφορά την Αττική, εκπρόσωποι γιατρών αναφέρουν ότι έχουν λάβει προφορικές διαβεβαιώσεις από τους διοικητές των δύο Υγειονομικών Περιφερειών ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στον αριθμό των νοσηλευομένων με covid που να δικαιολογεί προς το παρόν παρεμβάσεις στα χειρουργεία.