Η κατάσταση στην Ευρώπη δείχνει να γίνεται όλο και πιο δύσκολη, με τις περισσότερες χώρες να προχωρούν σε περαιτέρω αυστηρά μέτρα, με την Σλοβακία να μην αποτελεί εξαίρεση. Η χώρα κατέγραψε τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση κρουσμάτων, την ώρα που η κυβέρνηση συνεδριάζει με στόχο την επιβολή ενός βραχυπρόθεσμου lockdown.

Η Σλοβακία, μία χώρα 5,5 εκατ. κατοίκων, έχει την υψηλότερη κατά κεφαλήν αύξηση κρουσμάτων στον κόσμο, σύμφωνα με τα στοιχεία από τον ιστότοπο Our World in Data, καθώς η Ευρώπη γίνεται και πάλι επίκεντρο της πανδημίας. Η κυβέρνηση εξετάζει την πιθανότητα ενός ολικού lockdown -σε ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους- εμπνευσμένη από τη γειτονική Αυστρία, η οποία το έχει ήδη επιβάλει για 10 ημέρες.

https://www.intronews.gr/8982-2-plevris-oikonomou-lockdown-oikonomia

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Eduard Heger, εξήγησε πως είναι αναγκαίο να δράσουν άμεσα, με ένα lockdown διάρκεις δύο ή τριών εβδομάδων, όπως αναφέρει το ABC News. «Είναι ένα ανεπίσημο μέτρο, αλλά απόλυτα αναπόφευκτο», υπογράμμισε η πρόεδρος Zuzana Caputova, ενώ τόνισε πως η κατάσταση στο νοσοκομείο της Bratislava είναι «τραγική και απαίσια».

«Οι ειδικοί είναι ξεκάθαροι», συνέχισε. «Χρειαζόμαστε ένα lockdown, δυστυχώς, είναι ένα μέτρο που μας επηρεάζει όλους».

Η Σλοβακία κατέγραψε 9,171 μολύνσεις την Παρασκευή, ξεπερνώντας το «ρεκόρ» της από την αρχή της πανδημίας, που ήταν στα 8,342. Τη Δευτέρα, η χώρα ανακοίνωσε περιορισμό στους ανεμβολίαστους στους κλειστούς χώρους και τα εμπορικά κέντρα, ενώ θα πρέπει να κάνουν rapid test για τη δουλειά, δύο φορές την εβδομάδα.

Αυτή τη στιγμή, η χώρα έχει το μικρότερο ποσοστό εμβολιασμού στην Ευρώπη, αφού μόλις το 45,3% έχει κάνει το εμβόλιο. Συνολικά η χώρα έχει καταγράψει 621,423 κρούσματα και 13,985 θανάτους.

https://www.intronews.gr/8907-2-koronoios-evropaikes-chores-lockdown-plan-b