Οι ηγέτες των τριών κομμάτων που πρόκειται να σχηματίσουν τη νέα κυβέρνηση της Γερμανίας υπέγραψαν συμφωνία, την οποία αναμένεται να παρουσιάσουν, μετά από πέντε εβδομάδες διαπραγματεύσεων, όπου συμμετείχαν περίπου 300 διαπραγματευτές εκφράζοντας διάφορες πολιτικές θέσεις.  Εργάστηκαν κεκλεισμένων των θυρών, με τους αρχηγούς των κομμάτων να αρνούνται επανειλημμένα να αποκαλύψουν δημόσια πολλά για τις συνομιλίες.

Παρούσα στις χθεσινές συνομιλίες ήταν και η απερχόμενη καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel. Η εφημερίδα «Bild» επισημαίνει ότι, βασικό θέμα της συζήτησης ήταν και η πανδημία του κορωνοϊού και συγκεκριμένα η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, ένα ζήτημα που διχάζει πολιτικούς και επιστήμονες.

Μια τελευταία συνάντηση του συνασπισμού ξεκίνησε το πρωί της Τετάρτης για να τεθούν οι τελευταίες πινελιές στη συμφωνία. Τα κόμματα ανακοίνωσαν ότι ο Scholz θα παρουσίαζε στη συνέχεια τη συμφωνία μαζί με τους αρχηγούς του SPD και τους ηγέτες των Πρασίνων και του FDP.

Σύμφωνα με τη Bild, νέος υπουργός Οικονομικών θα είναι ο ηγέτης των Ελεύθερων Δημοκρατών FDP, Christian Lindner. Εκτός από τον Scholz που θα αναλάβει την Καγκελαρία της Γερμανίας, o ηγέτης των Ελεύθερων Δημοκρατών, Lindner θα αναλάβει υπουργός Οικονομικών.

Το υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει η Annalena Baerbock των Πρασίνων, ενώ στο υπουργείο Εργασίας παραμένει ο Σοσιαλδημοκράτης, Hubertus Heil. 

Ο Marco Buschmann από το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) θα αναλάβει το υπουργείο Δικαιοσύνης ενώ το υπουργείο Μεταφορών αναλαμβάνει πιθανότατα ο Ελεύθερος Δημοκράτης, Volker Wissing.

Σύμφωνα με πληροφορίες της BILD, το κόμμα των Πρασίνων θα λάβει το Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Οικογένειας και ένα υπερ- υπουργείο για το Κλίμα και την Οικονομία, του οποίου θα ηγηθεί πιθανότατα ο συμπρόεδρος των Πρασίνων, Rober Habeck.

Η συμφωνία θα τεθεί στη συνέχεια για εξέταση, με τους Πράσινους να σχεδιάζουν να διαβουλεύονται με όλα τα μέλη του, ενώ το SPD έχει ήδη προγραμματίσει έκτακτο συνέδριο του κόμματος για τις 4 Δεκεμβρίου, όπου θα αποφασίσει εάν θα αποδεχτεί τη συμφωνία συνασπισμού. Το FDP σχεδιάζει να κάνει το ίδιο στο δικό του κομματικό συνέδριο στις 5 Δεκεμβρίου.

Εάν όλα τα κόμματα εγκρίνουν, θα γίνουν οι διαδικασίες εγκαίρως για να εκλεγεί ο Scholz ως καγκελάριος την εβδομάδα που αρχίζει στις 6 Δεκεμβρίου, τηρώντας το χρονοδιάγραμμα που επιδιώκουν τα κόμματα.

Τα υπουργεία στη νέα τρικομματική κυβέρνηση στην Γερμανία

Οι κεντροαριστεροί Σοσιαλδημοκράτες (SPD), που κέρδισαν τις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου με υποψήφιο καγκελάριο τον υπουργό Οικονομικών Olaf Scholz, οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) θα σχηματίσουν τρικομματική κυβέρνηση.

  • Το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), εκτός από την Kαγκελαρία, αναλαμβάνει τα υπουργεία Άμυνας, Εσωτερικών, Υποδομών , Εργασίας, Υγείας και Οικονομικής Συνεργασίας.
  • Το κόμμα των Πρασίνων (Die Gruene) αναλαμβάνει πέντε υπουργεία: Εξωτερικών, Οικονομίας και Κλίματος, Οικογένειας, Γεωργίας και Περιβάλλοντος.
  • Το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) αναλαμβάνει τέσσερα υπουργεία: Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Μεταφορών και Εκπαίδευσης.