Ένας Βορειοκορεάτης καταδικάστηκε σε θάνατο για λαθρεμπόριο και πώληση αντιγράφων της επιτυχημένης τηλεοπτικής εκπομπής Squid Game. Οι αρχές συνέλαβαν τον άνδρα αφού διαπιστώθηκε ότι επτά μαθητές γυμνασίου ότι παρακολουθούσαν την σειρά του Netflix.

Η σειρά αποτελεί πλέον παγκόσμιο φαινόμενο και έχει γίνει η αιτία για το ξέσπασμα αναταραχών σε πολλές χώρες που την κήρυξαν ακατάλληλη.

Το αντίγραφο αυτό ήρθε λαθραία από την Κίνα σε USB και πωλήθηκε σε μαθητή στη Βόρεια Κορέα, ο οποίος στη συνέχεια είδε το Squid Game με τους φίλους του. Η 109 Sangmu, η υπηρεσία επιτήρησης της κυβέρνησης, συνέλαβε τους μαθητές αφού φέρεται να έλαβαν αρχεία από άγνωστη πηγή. Έκτοτε ο λαθρέμπορος καταδικάστηκε σε θάνατο, σε εκτελεστικό απόσπασμα.

Σοβαρές ποινές επιβλήθηκαν επίσης στους μαθητές που παρακολούθησαν την σειρά, συμπεριλαμβανομένης της ισόβιας κάθειρξης για τον μαθητή που αγόρασε το αντίγραφο. Οι υπόλοιποι που την παρακολούθησαν καταδικάστηκαν σε πέντε χρόνια σκληρής εργασίας, ενώ οι τιμωρίες σε όσους εμπλέκονται στο περιστατικό είναι ασταμάτητες.

Ο επικεφαλής καθηγητής του σχολείου, οι εκπαιδευτικοί και η διοίκηση του σχολείου θεωρούνται όλοι ύποπτοι. Όχι μόνο έχασαν τις δουλειές τους , αλλά σύμφωνα με μια πηγή στο Radio Free Asia, εκδιώχθηκαν και είναι βέβαιο ότι θα σταλούν για να δουλέψουν στα ανθρακωρυχεία ή εξορίστηκαν σε αγροτικές περιοχές της χώρας.

Αυτό έχει προκαλέσει μαζική ανησυχία μεταξύ άλλων δασκάλων, με την ίδια πηγή να σχολιάζει: « Οι δάσκαλοι του σχολείου ανησυχούν ότι θα μπορούσε να συμβεί και σε αυτούς εάν ένας από τους μαθητές τους εμπλακεί επίσης στην έρευνα».

Γιατί δεν μπορούν να δουν το Squid Game στην Βόρεια Κορέα

Ένας νέος νόμος της Βόρειας Κορέας για την «Εξάλειψη της αντιδραστικής σκέψης και πολιτισμού» , σύμφωνα με την πηγή, οδήγησε σε καταστολή της διανομής πληροφοριών και υλικού στα μέσα από καπιταλιστικές χώρες, με μέγιστη ποινή τη θάνατο. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή είναι η πρώτη φορά που ο νόμος εφαρμόζεται σε υπόθεση που αφορά ανηλίκους.

Μετά από αυτό το περιστατικό, μια άλλη πηγή είπε στο RFA ότι οι αρχές έχουν περάσει από τις αγορές για να βρουν συσκευές usb που περιέχουν ξένα μέσα.  «Οι κάτοικοι τρέμουν όλοι από φόβο γιατί θα τιμωρηθούν ανελέητα για την αγορά ή την πώληση τέτοιων συσκευών».

Εκτός από αυτό το αίσθημα του άγχους, οι κάτοικοι της επαρχίας κάνουν λόγο για αδικία, η οποία οφείλεται στην ταξική ανισότητα. Βάσει φημών ότι ένας από τους μαθητές που συνελήφθησαν ήταν σε θέση να αποφύγει την τιμωρία, επειδή μπόρεσε να δωροδοκήσει τις αρχές με 3.000 ευρώ.

Η δεύτερη πηγή ανέφερε: «Οι κάτοικοι της χώρας παραπονιούνται ότι ο κόσμος είναι άδικος γιατί αν οι γονείς έχουν χρήματα και δύναμη ακόμη και τα παιδιά τους που έχουν καταδικαστεί σε θάνατο μπορούν να απελευθερωθούν».