Τα αποτελέσματα της προσφυγικής κρίσης που μαίνεται στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας βιώνουν τις τελευταίες ώρες η Γαλλία και η Βρετανία, με μια βάρκα με 33 πρόσφυγες να βυθίζεται στη θάλασσα στης Μάγχης και να οδηγεί στο θάνατο τους 31 επιβαίνοντες, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί. Οι λιμενικές αρχές έχουν στήσει επιχείρηση διάσωσης για τους δύο επιζώντες, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Gérald Darmanin, έχει πάει στο σημείο. Boris Johnson και Emmanuel Macron τοποθετήθηκαν για την τραγωδία.

Σύμφωνα με τον Darmanin, στους νεκρούς συγκαταλέγονται 5 γυναίκες, 1 κοριτσάκι και 25 άντρες, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό από πού κατάγονται και ποια είναι η κατάσταση με τους άλλους 2 επιβαίνοντες την βάρκα. Πάντως, ρεπορτάζ του Channel 4 το πρωί της Τετάρτης από το σημείο της θάλασσας του Calais, κατέγραψε ομάδα από πρόσφυγες καθώς έριχναν μια φουσκωτή βάρκα στη θάλασσα για να περάσουν στη Βρετανία. Έλεγαν ότι είναι από το Ιράκ και το Κουρδιστάν, ότι έχουν παιδιά και δε μπορούν να τα ταΐσουν.

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες με πρόσφυγες στη θάλασσα της Μάγχης, στο Κανάλι που συνδέει Γαλλία και Βρετανία, στα ανοιχτά της θάλασσας του Calais.

«Αυτό το ναυάγιο είναι μια τραγωδία» δήλωσε ο Jean Castex, πρωθυπουργός της Γαλλίας. Να σημειωθεί πως αυτή η τραγωδία ήρθε μόλις λίγες ημέρες μετά την κλιμάκωση μεταξύ Γαλλίας και Βρετανίας για τα αλιευτικά στη Μάγχη, αλλά και τις συζητήσεις τους για να μειώσουν τους πρόσφυγες που περνάνε απ΄αυτό το θαλάσσιο μονοπάτι.

Οι λιμενικές αρχές αναφέρουν πως εστάλησαν άμεσα ελικόπτερα και ναυαγοσωστικά πλοία, ύστερα από συναγερμό που σήμανε ένα αλιευτικό σκάφος. «Η επιχείρηση συνεχίζεται, κάποιοι από τους ναυαγούς έχουν ανελκυστεί» ανέφερε η Γαλλίδα επικεφαλής του λιμενικού και υπουργός Ναυτιλίας, Annick Girardin. Στην επιχείρηση συμμετέχουν ένα βρετανικό περιπολικό σκάφος, ένα βελγικό κι ένα βρετανικό ελικόπτερο και γαλλικά σκάφη.

Η γαλλική αστυνομία έχει προχωρήσει στη σύλληψη 4 ανθρώπων που είναι ύποπτοι για λαθρομετακίνηση προσφύγων.

Γαλλία και Βρετανία σε νέο κύκλο αποποίησης ευθυνών για τους νεκρούς πρόσφυγες

Ο Boris Johnson προέβη άμεσα σε δήλωση για την τραγωδία με τους πρόσφυγες και έκανε μια ομολογία λανθασμένης πολιτικης, χαρακτηρίζοντας ανεπαρκείς τις προσπάθειες παρεμπόδισης των βαρκών που περνάνε τη Μάγχη.

«Αποδεικνύεται ότι αυτές οι συμμορίες που στέλνουν τους ανθρώπους στη θάλασσα σε τόσο επικίνδυνες κατασκευές, δε θα σταματήσουν πουθενά. Δείχνει όμως, φοβάμαι, κι ότι η επιχείρηση που γίνεται από τους φίλους μας στις παραλίες και υποστηρίχθηκε με 54 εκατομμύρια λίρες από τη Βρετανία και με τεχνική υποστήριξη, δεν είναι αρκετά.

Προσφερόμαστε να αυξήσουμε τη στήριξη, αλλά και να δουλέψουμε μαζί με τους συνεργάτες μας στις επίμαχες παραλίες, στα σημεία εκκίνησης τέτοιων σκαφών. Ελπίζω να γίνει αποδεκτό αυτό τώρα, υπό το φως αυτού που συνέβη. Γιατί δεν υπάρχει αμφιβολία πως αυτές οι συμμορίες θα συνεχίσουν να εξαπατούν κόσμο, να θέτουν σε κίνδυνο ζωές και, όπως λέμε, να ξεφεύγουν από τις δολοφονίες, αν δεν τους δείξουμε ότι το μοντέλο δράσης τους δε θα λειτουργήσει, ότι δε θα μπορέσουν να περάσουν ανθρώπους από το Κανάλι, από τη Γαλλία στη Βρετανία».

Αυτές οι δηλώσεις δεν ήχησαν και πολύ καλά στην δήμαρχο του Calais, Natacha Bouchart, η οποία έριξε όλη την ευθύνη στον Boris Johnson και τον κατηγόρησε για έλλειψη θάρρους προς την προσφυγική κρίση. «Η τραγωδία είναι αποτέλεσμα επιτυχημένων λαθών. Είναι η αποτυχία του Boris Johnson που οδηγεί την περιοχή μας να πάρει μέτρα, γιατί δεν είχε το κουράγιο να αναλάβει τις ευθύνες του.

Οι κυβερνήσεις πρέπει να αντιδράσουν και να το κάνουν άμεσα. Δεν πρέπει να περιμένουμε νέες τραγωδίες για να δράσουμε. Αυτό που με εξοργίζει περισσότερο αυτό το απόγευμα, είναι ότι για αρκετές εβδομάδες έκρουα κουδουνάκι κινδύνου σε μέλη της κυβέρνησης, για να τους προειδοποιήσω για τις μεγάλες πιέσεις που δεχόμαστε».

Από την πλευρά της, η Priti Patel, υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, που πριν λίγες ημέρες ανέφερε σε βρετανική εφημερίδα ότι στην προσφυγική κρίση θα ακολουθήσει το σκληρό «greek style», επεσήμανε πως οι νεκροί πρόσφυγες είναι μια τραγική υπενθύμιση των κινδύνων που αντιμετωπίζουν σε αυτό το πέρασμα.

«Οι σκέψεις μας είναι με τις οικογένειες όλων όσοι έχασαν τραγικά τη ζωή τους στα γαλλικά νερά σήμερα. Μας υπενθυμίζει αυτή η τραγωδία τους κινδύνους της διάβασης του Καναλιού που οργανώνουν αδίστακτες εγκληματικές οργανώσεις. Το πλάνο της βρετανικής κυβέρνησης θα υπερκεράσει το χαλασμένο σύστημα ασύλου και θα κοιτάξει όλους αυτούς τους για καιρό ανασταλτικούς παράγοντες που ενθαρρύνουν τους πρόσφυγες να κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι από τη Γαλλία στη Βρετανία».

Ο Emmanuel Macron από τη μεριά του δεσμεύτηκε να βρει και να καταδικάσει τους υπεύθυνους γι΄αυτή την τραγωδία και συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη των υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ασχολούνται με την πρόκληση της προσφυγικής κρίσης.