Την 9μηνη ισχύ των πιστοποιητικών εμβολιασμού για τα ταξίδια εντός του μπλοκ θα προτείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με το Bloomberg, και θα ζητήσει από τις αεροπορικές να δίνεται πάντοτε προτεραιότητα στους εμβολιασμένους ταξιδιώτες. Αυτό δε σημαίνει πως οι ανεμβολίαστοι που έχουν κάνει rapid test και είναι αποδεδειγμένα υγιείς δε θα μπορούν να ταξιδέψουν. Είναι όμως σαφής η πρόθεση της Κομισιόν να δείξει πως όσοι έχουν λάβει τις δόσεις του εμβολίου, θα έχουν καλύτερη μεταχείριση.

Στο έγγραφο μάλιστα που δημοσιεύει το Bloomberg, η Ε.Ε. ζητάει να ανοίξουν ξανά τα σύνορα στις 27 χώρες από τις 10 Ιανουαρίου για τους εμβολιασμένους με εμβόλια που έχουν εγκριθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Η πρόταση για 9μηνη ισχύ, σημαίνει πως όσοι θέλουν να ταξιδέψουν με την πάροδο αυτού του διαστήματος, θα πρέπει να κάνουν ενισχυτική δόση και αφορά σε όσους ταξιδεύουν από χώρες εκτός της Ένωσης.

Συνολικά η Ε.Ε. πιέζει τις κυβερνήσεις να αλλάξουν τη στάση της σε επίπεδο ταξιδιών σε σχέση με άλλες χώρες και ομοσπονδίες, ώστε να διασφαλίσουν την ταξιδιωτική κίνηση με αεροπλάνα που επλήγη αρκετά και στην Ευρώπη δεν έχει επανέλθει σημαντικά, όπως συμβαίνει στις ΗΠΑ για παράδειγμα. Οι μετοχές της Ryanair για παράδειγμα, έπεσαν 1.3 μονάδες την Πέμπτη, όπως και της EasyJet, της KLM και της Lufthansa. Η Κομισιόν θέλει να μειώσει το χάσμα μεταξύ των κυβερνήσεων που διαφωνούν ως προς τη διάρκεια ισχύος των εμβολιασμών, προτείνοντας το 9μηνο.

Οι αεροπορικές εταιρείες που μέχρι τον Οκτώβριο ήταν σε ρυθμό ανόδου, έχουν αρχίσει να μαζεύονται ξανά, μετά τα απανωτά lockdown σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, τους περιορισμούς και τις αναπροσαρμογές στις λίστες της κάθε χώρας. Στην Αυστρία οι αεροπορικές κρατήσεις έπεσαν κατά 3% από τις αρχές Νοεμβρίου και είναι στο 39% χαμηλότερα σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Ίδια είναι η κατάσταση σε Γαλλία και Γερμανία.

Αυτή η οπισθοχώρηση αναμένεται να κρατήσει μέχρι και τα Χριστούγεννα και θα έχει σίγουρα επίδραση στις κρατήσεις για τη θερινή σεζόν του 2022, που συνήθως ξεκινάει από το τέλος του χρόνου, σύμφωνα με τον CEO της Ryanair, τον Michael O’Leary.

«Είναι αναπόφευκτο ότι αυτό θα υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των πελατών μέχρι και τα Χριστούγεννα και θα αποτρέψει πολλούς μεταξύ Χριστουγέννω και Πρωτοχρονιάς που συνήθως κλείνουν τότε τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Μέχρι την περασμένη εβδομάδα τα πράγματα πήγαιναν εξαιρετικά. Τώρα, αλλάζουν».

Bloomberg: Με PCR τεστ οι εμβολιασμένοι με εμβόλιο μη εγκεκριμένο από τον EMA

Καθώς η Ευρώπη είναι η περιοχή με τη μεγαλύτερη έξαρση και μετράει 4.000 νεκρούς και βάλε κάθε μέρα – η Γερμανία ξεπέρασε χθες τους 100.000 νεκρούς – η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να αλλάξει τη λίστα με τις χώρες που επιτρέπει να ταξιδέψουν προς την Ευρώπη, άσχετα με την εμβολιαστική τους κάλυψη, από την 1η Μαρτίου. Από εκείνη τη στιγμή οποιοσδήποτε διαθέτει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης και κάποιο Covid Pass που αποδέχεται η Ευρώπη, θα μπορεί να εισέρχεται στο μπλοκ.

Οι αναθεωρημένοι νόμοι θα επιτρέπουν ταξίδια προς την Ε.Ε. και σε παιδιά 6-17 ετών, αρκεί να έχουν ένα αρνητικό PCR τεστ 48 ώρες πριν την πτήση, εφόσον δεν έχουν εμβολιαστεί, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάθε χώρα δε θα έχει κάποια πρόσθετη προϋπόθεση, όπως καραντίνα 2-3 ημερών. Αυτές οι προτάσεις θα μεταφερθούν στα κράτη-μέλη για να τις εγκρίνουν.

Το PCR τεστ θα ζητάται και από ταξιδιώτες που έχουν εμβολιαστεί με εμβόλιο το οποίο δεν έχει εγκριθεί από τον EMA, αναφέρει το έγγραφο που δημοσιεύει το Bloomberg. Με πιο απλά λόγια, από την 1η Μαρτίου η Ε.Ε. δε θα εξετάζει το στάτους της κάθε χώρας για τη λίστα της, αλλά το στάτους του κάθε ταξιδιώτη. Από άμυνα ζώνης σε άμυνα man to man. Αυτός ο χρονικός ορίζοντας προτείνεται για να προλάβουν χώρες εκτός του μπλοκ να αυξήσουν τον εμβολιαστικό τους ρυθμό.

Εάν εγκριθούν οι προτάσεις, θα αυξηθεί η λίστα των χωρών που μπορούν να ταξιδέψουν προς την Ε.Ε., ενώ θα επέλθει και μια αύξηση στον αριθμό των εβδομαδιαίων τεστ από τα 300 στα 600 ανά 100.000 ανθρώπους.

Πηγή: Bloomberg.com