Μια διαρροή αερίου σε ένα ορυχείο άνθρακα στη Σιβηρία, προκάλεσε την έκρηξη που σκότωσε 52 ανθρώπους και έστειλε σχεδόν άλλους τόσους στο νοσοκομείο με εγκαύματα και αναπνευστικά προβλήματα. Μια ημέρα τραγωδίας ανέτειλε στη Ρωσία, με την καταμέτρηση των νεκρών να μην έχει σταματήσει, καθώς 4 άνθρωποι απ΄όσους μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Σε ένα δυστύχημα που δεν είναι πρωτόγνωρο στη Ρωσία, η έκρηξη στο ορυχείο στέρησε τη ζωή σε 46 από τους εργαζόμενους και σε 6 από τους διασώστες που είχαν κατέβει για να βοηθήσουν όσους είχαν εγκλωβιστεί. Η τοπική επιτροπή έρευνας αναφέρει οτι ο διευθυντής του ορυχείου Listvyazhnaya, ο αναπληρωτής του και ακόμα ένας αρμόδιος, συνελήφθηκαν ως ύποπτοι για παραβίαση των όρων ασφαλείας.

Οι άνθρωποι που εργάζονταν εκεί, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ασφυκτιούσαν μετά την έκρηξη όταν ένας αγωγός εξαερισμού γέμισε με αέριο και έπιασε φωτιά που οδήγησε σε έκρηξη μεθανίου. Χρειάστηκε να φτάσουμε ως το βράδυ της Πέμπτης για να ξεκινήσει επιχείρηση διάσωσης των αγνοούμενων μεταλλορύχων, όμως όταν οι διασώστες κατέβηκαν στο σημείο, έπαθαν κι αυτοί ασφυξία και πέθαναν. «Κανείς δεν έμεινε ζωντανός» ήταν η πρώτη πληροφορία που μεταδόθηκε.

Η επιχείρηση διάσωσης έπρεπε να μπει σε παύση για αρκετές ώρες μέχρι να εξασφαλιστεί ότι δε θα διακινδυνεύσουν οι διασώστες από τα υψηλά επίπεδα μεθανίου που είχαν ανιχνευθεί στο ορυχείο, τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν κι άλλες εκρήξεις.

Στο συγκεκριμένο ορυχείο που βρίσκεται στην περιοχή Κεμέροβο της Σιβηρίας, περίπου 3.500 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας, εργάζονταν 285 άνθρωποι. Απ΄αυτούς, αφαιρώντας τους νεκρούς, οι περισσότεροι διασώθηκαν σε καλή κατάσταση, ενώ 49 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με τραυματισμούς και βαριά αναπνευστικά προβλήματα, αφού εισέπνευσαν δηλητηριώδη αέρια.

Η τρίτη χειρότερη έκρηξη σε ορυχείο στη Ρωσία τα τελευταία 15 χρόνια

Οι 52 νεκροί συνιστούν μια από τις χειρότερες τραγωδίες για τη Ρωσία ως προς τα ορυχεία. Πίσω στο 2004 είχαν πεθάνει 13 άνθρωποι από αντίστοιχη έκρηξη. Η περιοχή του Κεμέροβο, που κήρυξε τριήμερο πένθος, είναι μέρος ακόμα ενός τραγικού περιστατικού, αφού το 2007 είχε σημειωθεί στην περιοχή ίσως το χειρότερο δυστύχημα σε ορυχείο από την κατάρρευση της ΕΣΣΔ και μετά.

Μια έκρηξη στο ορυχείο Ulyanovskaya  προκάλεσε τον θάνατο σε παραπάνω από 100 ανθρώπους. Το 2010 συνέβη η αμέσως προηγούμενη σε σχέση με την τωρινή έκρηξη, αυτή τη φορά στην περιοχή Raspadskaya, με τους νεκρούς να φτάνουν τους 90.

Το 2016, οι αρχές της χώρας είχαν εξετάσει την ασφάλεια 58 ορυχείων και το 34% εξ αυτών είχε κηρυχτεί πιθανά επικίνδυνο. Σε αυτή τη λίστα δεν περιλαμβανόταν το ορυχείο Listvyazhnaya. Το συγκεκριμένο ανήκει στον όμιλο SDS-Holding, που τον διαχειρίζεται το Siberian Business Union. Οι ιδιοκτήτες του ορυχείου δεν έχουν τοποθετηθεί για την τραγωδία.

Ο Πρόεδρος της χώρας, ο Βλάντιμιρ Πούτιν, έκανε δηλώσεις στις οποίες ενημέρωσε ότι επικοινώνησε με τον κυβερνήτη της περιοχής και με τους αρμόδιους που συμμετείχαν στην επιχείρηση διάσωσης. Διέταξε μάλιστα τους υπουργούς που σχετίζονται με το συμβάν, να πετάξουν στην περιοχή για να συντονίσουν τις ενέργειες.

Πηγή: CNN.com,