Συναγερμό έχουν σημάνει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα 6 κρούσματα που εντοπίστηκαν στη νότια Αφρική και συγκεκριμένα στη Μποτσουάνα, το ένα εκ των οποίων ήταν ταξιδιώτης και εντοπίστηκε στο Χονγκ Γκονγκ.

Η συγκεκριμένη παραλλαγή του κορωνοϊού, με την κωδική ονομασία B.1.1.529, φέρει μια πρωτεΐνη ακίδα που είναι εντελώς διαφορετική από εκείνη του αρχικού στελέχους του κορωνοϊού, στο οποίο βασίστηκαν και τα εμβόλια. Γι’αυτό και εκφράζονται ανησυχίες και φόβοι ότι θα μπορεί να «καπελώσει» τα αντισώματα που παράγονται από προηγούμενες μολύνσεις ή τον εμβολιασμό.

Γράφημα που δείχνει τη ραγδαία εξάπλωση της νέας παραλλαγής του κορωνοϊό:

Έκτακτη συνεδρίαση του ΠΟΥ για τη νέα παραλλαγή

Χθες, το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος ήταν «υπό επιτήρηση» από τον ΠΟΥ, σήμερα όμως, επιβεβαιώθηκε ότι συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση, όπως αναφέρει και η Guardian. Σε αυτή τη συνεδρίαση αναμένεται να αποδοθεί και η ονομασία στη νέα παραλλαγή, βάσει του ελληνικού αλφάβητου -όπως δηλαδή στις παραλλαγές Βήτα, Δέλτα κτλ.

Ο Τούλιο ντε Ολιβέιρα, διευθυντής του Κέντρου Αντιμετώπισης Επιδημιών της Νοτίου Αφρικής δήλωσε στους Financial Times ότι ανησυχεί για τη συγκεκριμένη μετάλλαξη, τονίζοντας ότι ήδη αποτελεί το 90% των 1.100 κρουσμάτων που δηλώθηκαν στην επαρχία Γκαουτένγκ. Να σημειωθεί ότι το νέο στέλεχος του κορωνοϊού μπορεί να εντοπιστεί βάσει κανονικών μοριακών (PCR) τεστ.

«Το ερώτημα – κλειδί που πρέπει να απαντηθεί είναι το ποιος θα είναι ο αντίκτυπος της νέας παραλλαγής στα εμβόλια» είπε ακολούθως ο Τούλιο ντε Ολιβέιρα. Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο ΠΟΥ θα κληθεί να αποφασίσει αν η νέα μετάλλαξη μπει στη λίστα των VOC, δηλαδή των «variants of concern» (ανησυχητικές παραλλαγές).

https://www.intronews.gr/9105-2-rosia-52-nekroi-ekrixi-orihio-6-diasostes

Τι ανησυχεί τους ειδικούς για τη νέα μετάλλαξη

Έχει μεταλλάξεις που πιθανόν να μην αναγνωρίζονται από τα αντισώματα των μολύνσεων covid και των εμβολίων, μπορεί να οδηγήσει σε έναν νέο κύκλο πανδημίας, ειδικά εφόσον συνδέονται και με μεταλλάξεις αυξημένης μεταδοτικότητας.

Η παραλλαγή διαθέτει 32 μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη-ακίδα του κορωνοϊού, που αυτός χρησιμοποιεί για να διεισδύει στα ανθρώπινα κύτταρα και να τα μολύνει και η οποία αποτελεί τον βασικό στόχο των εμβολίων. Όπως είπε ο Πίκοκ, «ο απίστευτα μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδα υποδηλώνει ότι η παραλλαγή αυτή μπορεί να αποτελεί πηγή πραγματικής ανησυχίας», γι’ αυτό, τόνισε, «πρέπει να παρακολουθείται πάρα πολύ λόγω του τρομερού προφίλ της πρωτείνης ακίδας της». Πρόσθεσε πάντως ότι μπορεί να αποδειχθεί τελικά ότι δεν είναι πολύ μεταδοτική.

«Μπλόκο» της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αφίξεις από νότια Αφρική

Η ανησυχία της μετάλλαξης οδήγησε την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να σταματήσει τα αεροπορικά ταξίδια από τη νότια περιοχή της Αφρικής.

«Η Επιτροπή θα προτείνει, σε στενό συντονισμό με τα κράτη μέλη, να ενεργοποιηθεί το φρένο έκτακτης ανάγκης για να σταματήσουν τα αεροπορικά ταξίδια από τη νότια περιοχή της Αφρικής λόγω της παραλλαγής ανησυχίας Β.1.1.529», δήλωσε.

Η παραλλαγή έχει μια «πολύ ασυνήθιστη συγκέντρωση» μεταλλάξεων, οι οποίες είναι ανησυχητικές επειδή μπορούν να την κάνουν να διαφύγει από την ανοσολογική απάντηση του σώματος και να την καταστήσουν πιο μεταδοτική, λένε νοτιοαφρικανοί επιστήμονες.

Η Βρετανία η πρώτη χώρα που θέτει σε ισχύ περιορισμούς για αφίξεις από χώρες της νότιας Αφρικής

Η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα ότι το νέο στέλεχος του κορωνοϊού που εξαπλώνεται στη Νότια Αφρική θεωρείται από τους επιστήμονες το πιο σημαντικό που έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής και ως εκ τούτου χρειάζεται να εξακριβωθεί αν καθιστά ή όχι αναποτελεσματικά τα εμβόλια.

Υπερασπιζόμενος απαγόρευση στις πτήσεις από τη Νότια Αφρική, τη Ναμίμπια, την Μποτσουάνα, την Ζιμπάμπουε, το Λεσότο και το Εσουατίνι, ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας Γκραντ Σαπς δήλωσε ότι το δίδαγμα από την COVID-19 είναι ότι η έγκαιρη δράση είναι απαραίτητη.

Η Υπηρεσία Ασφάλειας της Υγείας της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι το νέο παραλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού που εντοπίστηκε, το οποίο ονομάζεται B.1.1.529, έχει πρωτεΐνη ακίδα που διαφέρει πάρα πολύ από αυτήν που είχε το αρχικό στέλεχος του νέου κορωνοϊού στο οποίο στηρίχθηκαν τα εμβόλια.

«Το πιο σημαντικά παραλλαγμένο στέλεχος»

«Όπως το περιέγραψαν οι επιστήμονες, (αυτό) είναι το πιο σημαντικό παραλλαγμένο στέλεχος που έχουν συναντήσει μέχρι σήμερα στην έρευνά τους», σημείωσε ο Σαπς στις δηλώσεις που έκανε στο δίκτυο Sky News.

Αξιωματούχοι συνέστησαν στην βρετανική κυβέρνηση ότι υπάρχει ανάγκη να δράσει άμεσα και προληπτικά στην περίπτωση που οι ανησυχίες για τον αντίκτυπο της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού επιβεβαιωθούν, μολονότι μπορεί να χρειαστεί εβδομάδες για να συγκεντρωθούν όλες οι πληροφορίες που χρειάζονται για τα χαρακτηριστικά της.

Η παραλλαγή αυτή του νέου κορωνοϊού εντοπίστηκε επίσης στην Μποτσουάνα και το Χονγκ Κονγκ, αλλά σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφάλειας της Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου δεν έχουν εντοπιστεί κρούσματά της στη Βρετανία.

Μέτρα για τη Νότια Αφρική και από τη Γερμανία

Η Γερμανία θα κηρύξει τη Νότια Αφρική ως περιοχή παραλλαγής του ιού σήμερα, μετά τον εντοπισμό μιας νέας παραλλαγής κορωνοϊού εκεί, δήλωσε πηγή του υπουργείου Υγείας. Η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ από απόψε και θα σημαίνει πως οι αεροπορικές εταιρείες θα μπορούν να μεταφέρουν μόνο Γερμανούς στη Γερμανία από τη Νότια Αφρική, σύμφωνα με την πηγή του Reuters.

Οι Γερμανοί που θα επιστρέψουν, ακόμη και αυτοί που έχουν εμβολιαστεί, θα πρέπει να περάσουν 14 ημέρες σε καραντίνα. «Αυτή η παραλλαγή που ανακαλύφθηκε πρόσφατα μας ανησυχεί. Γι’ αυτό ενεργούμε προληπτικά και νωρίς εδώ» δήλωσε ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν. «Το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε τώρα είναι μια νέα παραλλαγή που θα προκαλέσει ακόμα περισσότερα προβλήματα».