Η Πορτογαλία, παρότι αποτελεί τη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού της να ανέρχεται στο 87%, βάζει νέα περιοριστικά μέτρα προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού στον απόηχο των εορτών.

Από την 1η Δεκεμβρίου, αυξάνει τους περιορισμούς προσβασιμότητας σε κλειστούς χώρους για να προσπαθήσει να σταματήσει τη συνεχή αύξηση των μολύνσεων, η οποία ανέρχεται σε 263 περιπτώσεις ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες 14 ημέρες. Ωστόσο, το πιο εντυπωσιακό από το πακέτο μέτρων που παρουσίασε ο πρωθυπουργός, Αντόνιο Κόστα, είναι αυτά που θα εφαρμοστούν για την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου 2022, τα οποία στοχεύουν να αποτρέψουν την κατάσταση του τραγικού Ιανουαρίου του 2021.

Για εκείνη την εβδομάδα, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει την υποχρεωτική τηλεργασία σε όλες τις εταιρείες, το κλείσιμο των μπαρ και των κλαμπ, αλλά και την αναστολή της επιστροφής στις σχολικές τάξεις. Οι αποφάσεις αυτές πάρθηκαν λόγω της αυξημένης κοινωνικής συναναστροφής την περίοδο των εορτών.

Η κυβέρνηση επέλεξε να προστατεύσει την οικονομική δραστηριότητα σε μια χώρα που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό και να μην ακυρώσει ταξίδια ή εορτασμούς, αν και ο Κόστα έκανε έκκληση για ατομική ευθύνη και ενθάρρυνε τους Πορτογάλους να κάνουν εξετάσεις πριν από τα οικογενειακά τραπέζια.

Τι ισχύει για τα ταξίδια στην Πορτογαλία

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, παρά το γεγονός ότι είναι μία από τις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού παγκοσμίως, η Πορτογαλία έδωσε εντολή σε σε όλους τους επιβάτες που ταξιδεύουν αεροπορικώς στη χώρα, ακόμα και τους πλήρως εμβολιασμένους, να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ κατά την άφιξή τους στη χώρα.

«Δεν έχει σημασία πόσο επιτυχημένη ήταν η εμβολιαστική εκστρατεία, πρέπει να έχουμε επίγνωση ότι εισερχόμαστε σε μια φάση μεγαλύτερου κινδύνου», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σήμερα. «Έχουμε δει σημαντική αύξηση (των κρουσμάτων) στην ΕΕ και η Πορτογαλία δεν είναι ένα νησί».

Ο Κόστα ανακοίνωσε, επιπλέον, ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι θα πρέπει να επιδεικνύουν επίσης ένα αρνητικό τεστ κορονοϊού, ώστε να μπαίνουν στα νυχτερινά κέντρα, τα μπαρ, να συμμετέχουν σε μεγάλες εκδηλώσεις και να επισκέπτονται οίκους ευγηρίας. Επιπλέον, επέβαλε εκ νέου την υποχρεωτική χρήση της μάσκας στους εσωτερικούς χώρους. Ακόμα οι εξετάσεις είναι απαραίτητες για την είσοδο σε γηροκομεία.

Πρόωρες εκλογές τον Ιανουάριο

Ο Πορτογάλος πρόεδρος Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα έχει προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές στις 30 Ιανουαρίου του 2022, μία εβδομάδα μετά την απόρριψη του νομοσχεδίου για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2022 που οδήγησε στην πτώση της σοσιαλιστικής κυβέρνησης μειοψηφίας του Αντόνιο Κόστα, σφραγίζοντας το τέλος της συμμαχίας που του επέτρεψε να ηγηθεί της χώρας από τα τέλη του 2015.

Οι εκλογές γίνονται ακριβώς έναν χρόνο μετά από τις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 24 Ιανουαρίου 2021 διεξήχθησαν για την εκλογή του προέδρου της χώρας. Ακόμη και πριν την απόρριψη του νομοσχεδίου για τον προϋπολογισμό, που οδήγησε σε πολιτική κρίση, ο πρόεδρος της χώρας είχε προειδοποιήσει ότι αυτό θα οδηγούσε στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών που κανονικά ήταν προγραμματισμένες για το φθινόπωρο του 2023.

Φωτογραφία: Unsplash.com / Vita-marija-murenaite