Περιεχόμενα
Πρόσφυγες από τη Γουατεμάλα, την Ονδούρα και το Ελ Σαλβαδόρ ταξιδεύουν ξοδεύουν 2,2 εκατομμύρια προκειμένου να φτάσουν στις ΗΠΑ, με τα περισσότερα χρήματα όμως να πηγαίνουν στο λαθρεμπόριο. Η εκτίμηση του ετήσιου κόστους, τα τελευταία πέντε χρόνια, που προέκυψε από έρευνες σε χιλιάδες νοικοκυριά σε αυτές τις τρεις χώρες της Κεντρικής Αμερικής, απεικονίζει μια σκοτεινή εικόνα της μετανάστευσης.
«Πρόκειται για ένα ακραίο χρηματικό ποσό», είπε η αναπληρώτρια καθηγήτρια του MIT, Sarah Williams, σε δήλωση που ανακοίνωσε τη δημοσιοποίηση της έκθεσης. «Αυτά τα 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια πληρώνονται από τους ίδιους τους πρόσφυγες, επομένως οι κίνδυνοι, τόσο από πλευράς χρέους όσο και προσωπικού κινδύνου».
Η έκθεση, που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα από το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής, περιγράφει λεπτομερώς τα κίνητρα και το κόστος της μετανάστευσης από την περιοχή. Οι πρόσφυγες από τις εν λόγω τρεις χώρες που ταξιδεύουν εκτός νόμιμων διαύλων, αλλά με λαθρέμπορους, πληρώνουν περίπου 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, αναφέρει η έκθεση. Οι πρόσφυγες που ταξιδεύουν εκτός νόμιμων τρόπων από αυτές τις χώρες με τροχόσπιτα ή μόνοι τους πληρώνουν περίπου 230 εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο. Και όσοι μεταναστεύουν μέσω νόμιμων οδών ξοδεύουν περίπου 240 εκατομμύρια δολάρια. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα δηλαδή.
Η πληρωμή των λαθρεμπόρων είναι ο πιο δαπανηρός τρόπος μετανάστευσης
Στο παρελθόν, ορισμένοι ερευνητές είχαν καταλήξει σε ακόμη υψηλότερα νούμερα του μεγέθους της βιομηχανίας λαθρεμπορίου. Μια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, το 2018, υπολόγιζε ότι η επιχείρηση απόπειρας για να φέρει ανθρώπους στο Μεξικό και τις ΗΠΑ παράνομα, άξιζε περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.
Για να μπορέσουν να καταλήξουν σε αυτές τις εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται στην έκθεση αυτής της εβδομάδας, ο Ruiz λέει ότι οι ερευνητές ερεύνησαν χιλιάδες νοικοκυριά στην περιοχή για να προσδιορίσουν το μέσο ποσό που καταβλήθηκε στις προσπάθειές τους να μεταναστεύσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Κατά μέσο όρο, οι ερωτηθέντες ανέφεραν ότι οι πρόσφυγες που πλήρωναν λαθρέμπορους ξόδευαν περίπου 7.500 δολάρια, συμπεριλαμβανομένου του κόστους φαγητού και ταξιδιού εκτός από τις αμοιβές των λαθρεμπόρων. Εκείνοι που ταξίδεψαν μόνοι τους ή με τροχόσπιτα ξόδεψαν κατά μέσο όρο 2.900 δολάρια και όσοι χρησιμοποιούσαν φοιτητικές βίζες ή μετεγκατάσταση προσφύγων, ξόδεψαν 4.500 δολάρια.
Γιατί φτάνουν στο σημείο να μεταναστεύσουν;
Αυτό συμβαίνει γιατί:
- Η συντριπτική πλειοψηφία (92%) που συμμετείχαν στην έρευνα είπε ότι οικονομικοί λόγοι ήταν πίσω από τις αποφάσεις για μετανάστευση. Οι κλιματικές καταστροφές, η βία και η επισιτιστική ανασφάλεια ήταν άλλοι παράγοντες που σημειώθηκαν. Το ποσό που δαπανήθηκε για τη μετανάστευση είναι “πολλά χρήματα”, λέει ο Ruiz, “αλλά από προοπτική, η απόδοση της επένδυσης είναι σημαντική όταν τόσοι πολλοί από αυτούς βρίσκονται σε τόσο επισφαλείς συνθήκες στις χώρες καταγωγής τους”.
- Περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται τη μετανάστευση. Το 2021, οι ερωτηθέντες στην έρευνα στο 43% των νοικοκυριών δήλωσαν ότι εξέταζαν το ενδεχόμενο διεθνούς μετανάστευσης, σε σύγκριση με 8% το 2019.
Οι ερευνητές της έκθεσης προτρέπουν τις κυβερνήσεις να κάνουν περισσότερα
Η δημοσίευση της έκθεσης έρχεται εβδομάδες αφότου Αμερικανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι είχαν κάνει περισσότερες από 1,6 εκατομμύρια συλλήψεις για παράνομες διελεύσεις στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού τον περασμένο χρόνο, τον υψηλότερο ετήσιο αριθμό συλλήψεων που έχει καταγραφεί.
Οι ερευνητές συνιστούν στις κυβερνήσεις να κάνουν περισσότερα για να αντιμετωπίσουν τις βαθύτερες αιτίες της μετανάστευσης στην Κεντρική Αμερική. Αυτό είναι κάτι που οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι εργάζονται, όπως και άλλοι ηγέτες στην περιοχή.
Ως σημείο εκκίνησης, οι συντάκτες της έκθεσης συνιστούν την επέκταση των προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας και την τόνωση των επενδύσεων για την αύξηση των οικονομικών ευκαιριών στην περιοχή. Μια άλλη βασική σύσταση: οι ΗΠΑ και άλλες χώρες να προσφέρουν περισσότερες νόμιμες οδούς για μετανάστες από την Κεντρική Αμερική. Εάν συμβεί αυτό, λέει η έκθεση, περισσότερα από τα χρήματα που ξοδεύουν οι μετανάστες θα πηγαίνουν σε κυβερνήσεις και όχι σε παράνομα δίκτυα λαθρεμπορίας.