Συναγερμός έχει σημάνει στο Βέλγιο με τις υγειονομικές αρχές να καταγράφουν δύο ύποπτα κρούσματα της νέας μετάλλαξης που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότιο Αφρική. Την είδηση αυτή μεταδίδουν τα βελγικά ΜΜΕ. Ο Μαρκ Βαν Ρανστ, το εργαστήριο του οποίου συνεργάζεται στενά με την αρχή δημόσιας υγείας Sciensano, έκανε το παραπάνω σχόλιο στο Twitter. «Αυτή τη στιγμή αναλύουμε δύο ύποπτα δείγματα», είπε ο Βαν Ρανστ.

Εάν τελικά η είδηση επιβεβαιωθεί, τότε το Βέλγιο θα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη με κρούσματα της νέας μετάλλαξης μετά τον εντοπισμό της στη Νότιο Αφρική, το Χονγκ Κονγκ, την Μποτσουάνα και το Ισραήλ, όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα Telegraph.

Η είδηση έρχεται την ώρα που ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, Σαγίντ Τζαβίντ δήλωσε ότι, μέχρι στιγμής, δεν έχουν εντοπιστεί στη χώρα κρούσματα της νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού.

https://www.intronews.gr/9127-2-portogalia-emvoliasmeni-merta-christougenna

Έκτακτη συνεδρίαση του ΠΟΥ για τη νέα παραλλαγή

Χθες, το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος ήταν «υπό επιτήρηση» από τον ΠΟΥ, σήμερα όμως, επιβεβαιώθηκε ότι συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση, όπως αναφέρει και η Guardian. Σε αυτή τη συνεδρίαση αναμένεται να αποδοθεί και η ονομασία στη νέα παραλλαγή, βάσει του ελληνικού αλφάβητου -όπως δηλαδή στις παραλλαγές Βήτα, Δέλτα κτλ.

Ο Τούλιο ντε Ολιβέιρα, διευθυντής του Κέντρου Αντιμετώπισης Επιδημιών της Νοτίου Αφρικής δήλωσε στους Financial Times ότι ανησυχεί για τη συγκεκριμένη μετάλλαξη, τονίζοντας ότι ήδη αποτελεί το 90% των 1.100 κρουσμάτων που δηλώθηκαν στην επαρχία Γκαουτένγκ. Να σημειωθεί ότι το νέο στέλεχος του κορωνοϊού μπορεί να εντοπιστεί βάσει κανονικών μοριακών (PCR) τεστ.

«Το ερώτημα – κλειδί που πρέπει να απαντηθεί είναι το ποιος θα είναι ο αντίκτυπος της νέας παραλλαγής στα εμβόλια» είπε ακολούθως ο Τούλιο ντε Ολιβέιρα. Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο ΠΟΥ θα κληθεί να αποφασίσει αν η νέα μετάλλαξη μπει στη λίστα των VOC, δηλαδή των «variants of concern» (ανησυχητικές παραλλαγές).

Τι ανησυχεί τους ειδικούς για τη νέα μετάλλαξη

Έχει μεταλλάξεις που πιθανόν να μην αναγνωρίζονται από τα αντισώματα των μολύνσεων covid και των εμβολίων, μπορεί να οδηγήσει σε έναν νέο κύκλο πανδημίας, ειδικά εφόσον συνδέονται και με μεταλλάξεις αυξημένης μεταδοτικότητας.

Η παραλλαγή διαθέτει 32 μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη-ακίδα του κορωνοϊού, που αυτός χρησιμοποιεί για να διεισδύει στα ανθρώπινα κύτταρα και να τα μολύνει και η οποία αποτελεί τον βασικό στόχο των εμβολίων. Όπως είπε ο Πίκοκ, «ο απίστευτα μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδα υποδηλώνει ότι η παραλλαγή αυτή μπορεί να αποτελεί πηγή πραγματικής ανησυχίας», γι’ αυτό, τόνισε, «πρέπει να παρακολουθείται πάρα πολύ λόγω του τρομερού προφίλ της πρωτείνης ακίδας της». Πρόσθεσε πάντως ότι μπορεί να αποδειχθεί τελικά ότι δεν είναι πολύ μεταδοτική.