To Collins Dictionary, στο τέλος κάθε χρονιάς, δημιουργεί μια λίστα με τις νέες λέξεις που μάθαμε το έτος που μας πέρασε. Ανάμεσα σε αυτές βρίσκονται αρκετές συντομογραφίες που χρησιμοποιούνται τόσο στον προφορικό όσο και στον γραπτό λόγο και περιγράφουν συνήθως διάφορα φαινόμενα που έχουν συμβεί στον κόσμο τους τελευταίους μήνες.

Για το 2021, ανέδειξε το NFT ως λέξη της χρονιάς, αφού η χρήση της αυξήθηκε κατά 11.000%. Πρόκειται για τη συντομογραφία του «non-fungible token» και σύμφωνα με το λεξικό πρόκειται για «ένα μοναδικό ψηφιακό πιστοποιητικό, καταχωρημένο σε ένα blockchain, που χρησιμοποιείται για την καταγραφή της ιδιοκτησίας ενός περιουσιακού στοιχείου, όπως ενός έργου τέχνης ή ενός συλλεκτικού δημιουργήματος».

Ένας από τους βασικότερους λόγους που επιλέχθηκε το NFT ως λέξη της χρονιάς για το 2021 είναι κυρίως επειδή πολλοί άνθρωποι κερδίζουν θεαματικά χρηματικά ποσά από την τεχνολογία που βασίζεται σε blockchain. «Είναι ασυνήθιστο για μια συντομογραφία να έχει μια τόσο μεγάλη αύξηση στη χρήση. Τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας, όμως, αντικατοπτρίζουν την αξιοσημείωτη άνοδο της χρήσης της λέξης NFT το 2021», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Collins Learning, Alex Beecroft.

Η λέξη που ανταγωνιζόταν το NFT για την πρωτιά είναι το «cheugy». Πρόκειται για μια λέξη που χρησιμοποιείται από την Gen Z και αναφέρεται σε κάτι που δεν είναι πια στη μόδα.

Αξιοσημείωτο πάντως είναι το γεγονός ότι δεν σχετίζεται καμία με την πανδημία των τελευταίων περίπου δύο χρόνων.

Από την άλλη, οι λεξικογράφοι του Αγγλικού Λεξικού της Οξφόρδης, επέλεξαν ως λέξη της χρονιάς τη λέξη «vax» που σημαίνει εμβόλιο, εμβολιασμός – για ευνόητους λόγους, προφανώς.