Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν έκανε λόγο για «μη σοβαρές» μεθόδους από τον Μπόρις Τζόνσον, όταν ερωτήθηκε για την επιστολή με την οποία ο βρετανός πρωθυπουργός ζητεί από την Γαλλία να δέχεται πίσω τους μετανάστες που φθάνουν στην Βρετανία διασχίζοντας την Μάγχη, η οποία αναρτήθηκε στο Twitter.

«Προτείνω να εφαρμόσουμε μια διμερή συμφωνία επανεισδοχής, που θα επιτρέπει την επιστροφή όλων των παράτυπων μεταναστών που διαπλέουν τη Μάγχη» αναφέρει ο Τζόνσον σε μια επιστολή του προς τον Μακρόν στο Twitter.

«Δεν επικοινωνούμε για τέτοια θέματα με tweets και με επιστολές που δίνουμε στην δημοσιότητα, δεν είμαστε μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος. Ας σοβαρευτούμε….», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε στην Ρώμη μετά την υπογραφή συνθήκης με την Ιταλία.

Η Γαλλία κάλεσε σήμερα την υπουργό Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Πρίτι Πατέλ, σε μια υπουργική συνάντηση σχετικά με το θέμα, την οποία είχε αρχικά προγραμματιστεί για την Κυριακή.

«Οι υπουργοί θα συνεργαστούν για να λύσουν ένα σοβαρό ζήτημα. Θα δούμε πώς θα εργαστούμε με τους Βρετανούς αποτελεσματικά εάν αποφασίσουν να είναι σοβαροί», πρόσθεσε ο Μακρόν.

Ερωτηθείς εάν ο Τζόνσον μετάνιωσε που έστειλε την επιστολή του στον Μακρόν και τη δημοσίευσε στο Twitter, ένας εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ είπε: «Όχι. Όπως είπε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, τόσο ο εκείνος όσο και ο Πρόεδρος Μακρόν έχουν πλήρη επίγνωση της κατάστασης.

Όπως έχουμε πει, θέλουμε να συνεργαστούμε στενά με τους διεθνείς εταίρους μας, προφανώς συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, σε αυτό που είναι κοινό ζήτημα, ώστε να μπορούμε να βρούμε κοινές λύσεις», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Μια συνάντηση που είχε προγραμματιστεί για την Παρασκευή με αξιωματούχους του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών και επιβεβαιώθηκε από την Ντάουνινγκ Στριτ.

Στην επιστολή του, που δημοσιεύθηκε αργά την Πέμπτη και αντιγράφηκε επίσης στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο Μπόρις Τζόνσον προέτρεψε περισσότερη συνεργασία με το Παρίσι και τις Βρυξέλλες για την επιστροφή των μεταναστών. Ωστόσο η Γαλλία βρίσκει απαράδεκτο το μήνυμα του Τζόνσον.

Η Γαλλία βγάζει εκτός την Πατέλ

«Θεωρούμε απαράδεκτη την ανοιχτή επιστολή του Βρετανού πρωθυπουργού. Έτσι, η Πρίτι Πατέλ δεν καλείται πλέον στη συνάντηση των υπουργών», είχε δηλώσει νωρίτερα στέλεχος του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών στο POLITICO.

Με την Πατέλ εκτός, οι υπουργοί Εσωτερικών από τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και τη Γερμανία πρόκειται να συναντηθούν την Κυριακή με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο γαλλικό λιμάνι του Καλαί για να συζητήσουν πώς να περιορίσουν τις διελεύσεις  από μετανάστες που προσπαθούν να φτάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, αφού 27 άνθρωποι πνίγηκαν μετά από τη βύθιση μιας λέμβου το βράδυ της Τετάρτης .

Η γαλλική αστυνομία για να αποτρέψει τις διελεύσεις αντιμετωπίζει άνευ προηγουμένου προκλήσεις καθώς οι λαθρέμποροι γίνονται πιο οργανωμένοι. Σχεδόν 26.000 μετανάστες έχουν φτάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο με μικρά σκάφη φέτος, σύμφωνα με  το βρετανικό Υπουργείο Εσωτερικών.

Ο υπουργός Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου, Γκραντ Σαπς, στο πρόγραμμα του BBC Radio 4 Today αναφέρθηκε στην πρόταση συνεργασίας που έκαναν στην γειτονική χώρα. «Η πρόταση έγινε καλόπιστα. Μπορώ να διαβεβαιώσω τους Γάλλους φίλους μας για αυτό και ελπίζω ότι θα επανεξετάσουν τη συνάντηση για να το συζητήσουν».

Η επιστολή του Τζόνσον είναι μια «απογοήτευση» και η δημοσιοποίησή της το κάνει «χειρότερο», είπε ο Νταρμανίν στην Πατέλ σε μήνυμά του, σύμφωνα με το  Γαλλικό Πρακτορείο .