Η μετάλλαξη Όμικρον προκαλεί νέα αναστάτωση σε παγκόσμια κλίμακα και από χθες η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ διέκοψαν τα ταξίδια από και προς την Αφρική. Χώρες οδηγούνται σε μίνι ή ολικά lockdown μερικών εβδομάδων, η μία μετά την άλλη. 3.3 δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί πλήρως, με σχεδόν 7.5 δισεκατομμύρια δόσεις να έχουν διανεμηθεί. Σε ΗΠΑ, Ευρώπη και μεμονωμένες χώρες, όπως το πρωτοπόρο Ισραήλ, έχει προχωρήσει αρκετά ο εμβολιασμός με αναμνηστική δόση. Το 64% του πληθυσμού στη Βόρεια Αμερική έχει εμβολιαστεί πλήρως. Το 62% του πληθυσμού στην Ευρώπη έχει εμβολιαστεί πλήρως.

Θέλετε τώρα να δούμε ποια είναι η κατάσταση στην Αφρική; Πρόκειται για μια ήπειρο που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και οι κυβερνήσεις αγνόησαν επιδεικτικά. Και τώρα, που εμφανίστηκε η μετάλλαξη Όμικρον, ίσως τιμωρηθούν απ΄αυτή τη συμπεριφορά. Μόλις το 10% του αφρικανικού πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως. Και κάτι μας λέει πως η μερίδα του λέοντος θα έχει πάει στους πλούσιους λευκούς που ζουν στη μαύρη ήπειρο. Μόλις 1 στους 4 εργαζόμενους στην υγεία έχει λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου. Στη Νιγηρία από τους 1.8 εκατομμύρια υγεινομικούς, μόλις 300.000 έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Μέχρι πριν λίγες εβδομάδες όλα τα κράτη της Ε.Ε. και οι ΗΠΑ με τον Καναδά, η Ρωσία, η Τουρκία, η Κίνα, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία, έδειξαν όλες, άλλες σε μικρό άλλες σε τεράστιο βαθμό, διάθεση αρπακτικού. Από τον Αύγουστο τονίζουν οι επιστήμονες εκτός ΠΟΥ ότι θα πρέπει να γίνουν πρώτα 2 δόσεις σε όλο τον κόσμο και μετά να πάμε σε τρίτη/αναμνηστική δόση. Κανείς δεν τους άκουσε. Έρχεται τώρα η Μποτσουάνα να «γεννήσει» τη μετάλλαξη Όμικρον και μαζί να φέρει την ανάγκη για να γίνουν νέες προσαρμογές στα εμβόλια.

Είναι εξαιρετικά πιθανό από τον Μάρτιο να βρεθούμε ενώπιον μιας νέας εμβολιαστικής κάλυψης που θα στοχεύει στη μετάλλαξη Όμικρον. Και στο διάστημα αυτό, ποιος ξέρει τι νέο μπορεί να εμφανιστεί…Με τα δεδομένα που φέρνει η μετάλλαξη Όμικρον, ίσως ακόμα ένα διάστημα 1-2 μηνών με lockdown σε παγκόσμια κλίμακα να είναι απαραίτητο. Είναι άλλωστε άδικο, αν και πια αναγκαίο, να επιδεικνύεται τιμωρική στάση από την Ε.Ε. προς τις 8 χώρες της Αφρικής που αποκλείστηκαν από την είσοδο στα μέλη του μπλοκ: Νότιος Αφρική, Μποτσουάνα, Σουαζιλάνδη, Ναμίμπια, Λεσότο, Μαλάουι, Μοζαμβίκη και Ζιμπάμπουε.

Ο υπουργός Υγείας της Νοτίου Αφρικής, Joe Phaahla, φάνηκε ενοχλημένος από την άμεση επιβολή ban από Ε.Ε., ΗΠΑ, Αυστραλία, Ιαπωνία και άλλες χώρες. «Η αντίδραση κάποιων χωρών, με την επιβολή ταξιδιωτικών αποκλεισμών και άλλων τέτοιων μέτρων, είναι εντελώς αντίθετη στα στάνταρ που έχει θέσει ο ΠΟΥ».

https://www.intronews.gr/9109-2-nea-metallaxi-botsouana-evropi

Ολλανδία: Σε νέο καθεστώς lockdown – Δύο πτήσεις από Νότιο Αφρική με 85 θετικούς στον κορωνοϊό

Ο ECDC (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών) αναφέρει πως υπάρχει πια υψηλός κίνδυνος να εξαπλωθεί η μετάλλαξη όμικρον στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Ήδη στο Βέλγιο εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα από γυναίκα που είχε ταξιδέψει στην Αίγυπτο μέσω Τουρκίας και ήταν ανεμβολίαστη, αλλά δεν είχε καμία επαφή με τις χώρες στις οποίες έχει εντοπιστεί ως τώρα η μετάλλαξη Όμικρον.

Στην Ολλανδία όλη η χώρα είναι σε συναγερμό, καθώς το βράδυ της Παρασκευής έφτασαν στη χώρα δύο πτήσεις της KLM από τη Νότιο Αφρική και υπάρχουν αναφορές πως η πλειοψηφία των επιβαινόντων δε φορούσαν τις μάσκες τους. Από τα τεστ που ακολούθησαν, 85 άνθρωποι βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, χωρίς να έχει διευκρινιστεί αν πρόκειται για την επίμαχη μετάλλαξη Όμικρον.

Η κατάσταση εξαναγκάζει την κυβέρνηση του Μαρκ Ρούτε να πάρει εκ νέου περιοριστικά μέτρα, σε μια χώρα όπου η κατάσταση τις τελευταίες δέκα μέρες έχει ξεφύγει, με σχεδόν καθημερινές διαδηλώσεις σε αρκετές πόλεις. Τα μπαρ και εστιατόρια θα κλείνουν πλέον στις 5 το απόγευμα και θα ανοίγουν ξανά στις 5 το επόμενο πρωί, ενώ διατηρούνται τα αυστηρά μέτρα που ισχύουν από τα μέσα Νοεμβρίου.

Τι συμβαίνει με τη μετάλλαξη Όμικρον – Θεωρείται πολύ πιο μεταδοτική

Η μετάλλαξη Όμικρον εμφανίζει 30 μεταλλάξεις στην πρωτεϊνική ακίδα του ιού, αριθμός διπλάσιος από εκείνον της Δέλτα, κάτι που προβληματίζει τους επιστήμονες, τόσο αναφορικά με την ανοσολογική απάντηση όσων έχουν φυσική ή εμβολιαστική ανοσία, όσο και σε σχέση με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντί της. Μάλιστα, η Moderna ανακοίνωσε ότι δοκιμάζει προσαρμογές στο εμβόλιο της, ώστε να έχει έτοιμο εμβόλιο που θα στοχεύει αποκλειστικά τη μετάλλαξη Όμικρον, εφόσον τα υπάρχοντα εμβόλια αποδειχτούν ανεπαρκή απέναντι της.

Ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εξήγησε ότι έχουν εντοπιστεί 50 μεταλλάξεις σε αυτήν τη νέα παραλλαγή, εκ των οποίων οι 32 είναι στην πρωτεΐνη ακκίδα του κορωνοϊού και αυτές είναι που ενδιαφέρουν, γιατί τα εμβόλια εκπαιδεύουν τον οργανισμό μας να αντιλαμβάνεται την πρωτεΐνη ακίδα του ιού. Το ανησυχητικό σημείο σε αυτό το δεδομένο είναι πως οι 32 αυτές είναι διπλάσιες σε σχέση με την παραλλαγή Δέλτα, που είχε 16.

Εξίσου σημαντικό στοιχείο που πρέπει να δοθεί προσοχή, είναι αυτό που λέει ο κ. Μόσιαλος πως έχει γίνει αλλαγή της θέσης 681 κορωνοϊού, που είχε παρατηρηθεί στην Άλφα και στη Δέλτα. Αυτό σημαίνει πως η μετάλλαξη Όμικρον είναι πολύ πιο μεταδοτική. Το αισιόδοξο προς το παρόν είναι πως οι αρχές στη Νότιο Αφρική ταυτοποιούν κάθε κρούσμα με την μετάλλαξη Όμικρον, κάτι που επιτρέπει να γνωρίζουμε πως τα συμπτώματα δεν διαφέρουν και δεν είναι βαρύτερα σε σχέση με τη Δέλτα.

https://www.intronews.gr/9127-2-portogalia-emvoliasmeni-merta-christougenna

Να κλείσουν τα σχολεία και τα γήπεδα για 10 μέρες ζητά ο Καπραβέλος

Από την πλευρά της Ελλάδας, η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη δείχνει να ξεφεύγει, κι ενώ πριν λίγες ημέρες επιστήμονες ανέφεραν πως πήγαινε προς σταθεροποίηση. Ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη, κάνει λόγο για δραματική κατάσταση στο νοσοκομείο που διευθύνει, αλλά και σε άλλα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας. Παράλληλα, ζητάει από την κυβέρνηση που κωλυσιεργεί, να κλείσει τα σχολεία και τα γήπεδα για ένα διάστημα και να επιβάλλει lockdown παντού για τους ανεμβολίαστους.

«Κάθε μέρα έχουμε σκηνές πολέμου στα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη. Μας ξέφυγε πάλι η κατάσταση στην κοινότητα. Όλα τα νοσοκομεία αυτή τη στιγμή προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τους ασθενείς εκτός ΜΕΘ.

Άνοιξε το “Γεννηματάς”, έδωσε κι άλλες κλίνες Εντατικής για να μπορέσουμε να απορροφήσουμε τους ασθενείς που είναι εκτός ΜΕΘ ώστε να προστατεύσουμε τη ζωή τους, ήρθαν γιατροί από τον ιδιωτικό τομέα και ενισχυθήκαμε κι αυτό ήταν κάτι που μας ανακούφισε. Οι εφημερίες είναι εφημερίες πολέμου, με πάρα πολλές εισαγωγές.

Η Θεσσαλονίκη θέλει άμεσα μέτρα. Η στρατηγική που επιλέχτηκε, επιβάλλει στην έξαρση της πανδημίας μέτρα, όπως κλείσιμο σχολείων για 10 μέρες, γήπεδα χωρίς θεατές, μάσκες παντού, lockdown παντού για τους ανεμβολίαστους.

Δε γίνεται να έρχονται 70 ασθενείς σε απελπιστική κατάσταση, εμείς να τρίβουμε τα χέρια μας και η πολιτεία να μετρά τις νεκροφόρες. Πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα και όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Θα δούμε ασθενείς διασωληνωμένους στο πάρκινγκ του νοσοκομείου για να θορυβηθεί η κυβέρνηση;

Η πιο σωστή στρατηγική είναι ο καθολικός και υποχρεωτικός εμβολιασμός. Όταν το Ισραήλ ανακοίνωσε την αναγκαιότητα της τρίτης δόσης τον Ιούλιο, είχε 8.000 κρούσματα. Εφάρμοσε την τρίτη δόση και τώρα μετρά 400 κρούσματα ημερησίως. Εμείς αργήσαμε να βάλουμε την τρίτη δόση στη φαρέτρα μας.

Κάναμε και ένα ακόμα λάθος. Θεοποιήσαμε τους εμβολιασμένους. Ένα 20% σε απλές κλίνες είναι εμβολιασμένοι. Και οι εμβολιασμένοι μολύνονται. Άρα, έπρεπε να επιταχυνθεί η τρίτη δόση. Στο νοσοκομείο μου από τις 70 εισαγωγές, οι 25 ήταν πλήρως εμβολιασμένοι. Είναι λάθος να διακρίνουμε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους τη στιγμή που 10% και το 20% των εισαγωγών μας και των θανάτων είναι πλήρως εμβολιασμένοι».