Η Πανεπιστημίου αλλάζει ξανά. Από το ξημέρωμα της Κυριακής θα αρχίσουν εργασίες σε όλη την έκταση του πιο κεντρικού δρόμου της Αθήνας, με την εκτέλεση να γίνεται τμηματικά, ώστε να υπάρξει η όσο το δυνατόν λιγότερη ενόχληση σε πεζούς και οχήματα. Πρώτο τμήμα αυτό μεταξύ των οδών Αμερικής και Σίνα.

Οι αλλαγές στην κυκλοφορία και τη χρήση που θα φέρουν οι εργασίες δε θα επηρεάσουν τις τέσσερις λωρίδες κυκλοφορίας που ισχύουν στην Πανεπιστημίου, ενώ οι επιβάτες στα μέσα μεταφοράς (λεωφορεία, τρόλεϊ) θα εξυπηρετούνται κανονικά, χωρίς να υπάρξει τροποποίηση σε δρομολόγια ή στα σημεία που βρίσκονται οι στάσεις.

Οι πρώτες εργασίες θα αρχίσουν στις 03:00 το ξημέρωμα της Κυριακής, με ένα εργοτάξιο να στήνεται μεταξύ Αμερικής και Σίνα, όπου βρίσκεται το σημείο πιλοτικής εφαρμογής. Οι εργασίες θα εκτελεστούν στο υπο-τμήμα Αμερικής – Ομήρου και στο τμήμα Ομήρου – Σίνα. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που αφορά αυτό το τμήμα του έργου, η διάρκεια των εργασιών αναμένεται να φτάσει τους 4 μήνες, κάτι που δείχνει και το γενικό ορίζοντα ολοκλήρωσης της ανάπλασης στην Πανεπιστημίου.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών, τα τεχνικά συνεργεία του Δήμου Αθηναίων και η Δημοτική Αστυνομία θα διασφαλίζουν την απρόσκοπτη και ασφαλή διέλευση των ανθρώπων που μετακινούνται, εργάζονται και κάνουν τις αγορές τους στην ευρύτερη περιοχή. Ο δήμος Αθηναίων θα προβαίνει σε αναλυτική ενημέρωση για τα νέα σημεία εργασιών και τη διάρκεια των εργασιών, κάθε φορά που ολοκληρώνεται ένα τμήμα.

(Nicolas Economou/NurPhoto via Getty Images)

Η Πανεπιστημίου γεμίζει δέντρα και καθιστικά

Ως προς την ανάπλαση, στόχος του έργου είναι να συνδέσει την πλατεία Συντάγματος με την Ομόνοια μέσω της Πανεπιστημίου και η επιφάνεια που θα καλυφθεί, είναι 19.360 τετραγωνικά μέτρα δημόσιου χώρου, πάντοτε με περιβαλλοντικά δεδομένα και με στόχο τη βελτίωση της αισθητικής του κέντρου. Με την ανάπλαση θα έχουν οι πεζού 4.270 τετραγωνικά μέτρα επιπλέον, τα οποία λογικά θα υπερκαλυφθούν από τα μηχανάκια που ούτως ή άλλως χρησιμοποιούν τα πεζοδρόμια της Πανεπιστημίου ως δρόμους και πάρκινγκ.

Οι νέοι χώροι πράσινου μετά την ανάπλαση θα υπερβαίνουν τα 2.260 τ.μ. και θα αφορούν σε μεγάλα γραμμικά παρτέρια και σε 83 νέα πλατάνια που θα φυτευτούν κατά μήκος των δύο πλευρών του δρόμου, για να συμπληρώσουν τα 167 πλατάνια και ακακίες που υπάρχουν ήδη στην Πανεπιστημίου. Για την καλύτερη απόλαυση των δέντρων, θα φτιαχτούν 59 υπαίθρια καθιστικά και 5 δημόσιες κρήνες με πόσιμο νερό, με στόχο να περιοριστεί η χρήση πλαστικών μπουκαλιών. Μαζί με τα παγκάκια, θα τοποθετηθούν και 112 φωτιστικά που θα καταναλώνουν την ελάχιστη δυνατή ενέργεια.

Το σχέδιο έχει επιτέλους και πρόβλεψη για τα άτομα με αναπηρία, το οποίο σχέδιο θα βασιστεί και στην «καλοσύνη» που διακρίνει τους οδηγούς μηχανών και αυτοκινήτων που έχει απόδοση 1.05 να παρκάρουν τα οχήματσα πάνω στις ράμπες. Με την ελπίδα ότι αυτό δε θα συμβεί σε μεγάλη κλίμακα, αναφέρεται ότι θα δημιουργηθούν συνολικά 16 φιλικές διαβάσεις κατά μήκος του δρόμου για πρόσθετη οδική ασφάλεια.