Σε μια περίοδο που η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρώπη συνολικά πασχίζει να περιορίσει την πολύ μεγάλη έξαρση της μετάλλαξης Δέλτα που σημειώνει ρεκόρ σε πάρα πολλές χώρες, η μετάλλαξη Όμικρον έχει βγει από το καβούκι της και μας φωνάζει «κουκου, τσα…ήρθα κι εγώ στην παρέα σας». Με την πρώτη περίπτωση της μετάλλαξης από τη Μποτσουάνα να έχει βρεθεί στο Βέλγιο, σε μια γυναίκα που είναι ανεμβολίαστη και είχε ταξιδέψει στην Αίγυπτο, η Ευρώπη μπήκε για τα καλά στη διαδικασία ανίχνευσης και ήδη βρέθηκαν ακόμα δύο περιπτώσεις.

Η Βρετανία, όπου η έξαρση της πανδημίας δε δείχνει να τους έχει ιδρώσει ιδιαίτερα το αυτί και δεν έχουν επιβληθεί κάποια μέτρα, είτε γενικά είτε προς ανεμβολίαστους, ανακοίνωσε τα πρώτα δύο κρούσματα με την παραλλαγή Όμικρον, με τον Sajid Javid, Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Υγείας της χώρας να αναφέρει πως η μία βρέθηκε στο Νότιγχαμ και η άλλη στο Τσέλμσφορντ στο Έσεξ.

Το θετικό είναι πως οι δύο άνθρωποι έχουν συνδεθεί και έχουν μπει σε αυτοαπομόνωση δίπλα στα σπίτια τους, ενόσω τους γίνονται τεστ και το tracing των επαφών τους.  Η Βρετανία γίνεται η 6η χώρα που εντοπίζεται η Όμικρον, μετά τις Νότια Αφρική, Μποτσουάνα, Βέλγιο, Χονγκ Κονγκ και Ισραήλ.

Ήδη 10 χώρες (8 από την Αφρική) έχουν μπει στην κόκκινη λίστα του Ηνωμένου Βασιλείου και από το ξημέρωμα της Κυριακής κάθε άφιξη απ΄αυτές τις χώρες θα πρέπει να μπαίνει σε ξενοδοχείο καραντίνας για 10 ημέρες. Ο Javid τόνισε στη σημερινή του ανακοίνωση πως στη συγκεκριμένη λίστα θα προστεθούν οι Ανγκόλα, Μοζαμβίκη, Μαλάουι και Ζάμπια.

«Έχουμε γίνει ξεκάθαροι πως δε θα διστάσουμε να πάρουμε περαιτέρων μέτρα, αν δούμε ότι αυτό απαιτείται. Σήμερα ανακοινώνω αυτό που κάνουμε άμεσα και είναι τα στοχευμένα τεστ και η σύνδεση των θετικών περιπτώσεων στις δύο περιοχές που βρίσκονται τα κρούσματα. Αν κάποιος έχει ταξιδέψει στις 4 αυτές χώρες ή σε άλλες της κόκκινης λίστας το τελευταίο 4ήμερο, θα πρέπει να μείνουν στο σπίτι και να κάνουν PCR τεστ».

Πηγή: BBC.com