Περιεχόμενα
- Αναλυτικά όσα έγραψε ο Ηλίας Μόσιαλος
- Φαίνεται πως δεν θα υπάρχει πρόβλημα ανίχνευσης με τα τωρινά rapid test. Τα δε εργαστηριακά μοριακά τεστ έτσι κι αλλιώς τροποποιούνται πολύ εύκολα από τη στιγμή πού έχουμε γνώση της γενετικής αλληλουχίας.
- Bloomberg: «Η Όμικρον πιθανότατα ξεκίνησε από ασθενή με AIDS/HIV»
Επιστημονικά δεδομένα και εκτιμήσεις γύρω από τη μετάλλαξη Όμικρον παρουσίασε σε ανάρτησή του ο καθηγητής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, με στόχο να αποσαφηνίσει κάποιες συγχύσεις που έχουν, λογικά, αρχίσει να δημιουργούνται στην κοινή γνώμη.
Ο Ηλίας Μόσιαλος εξήγησε ποιες είναι οι διαφοροποιήσεις στην πρωτεϊνική ακίδα αυτής της παραλλαγής, πάνω στην οποία υπάρχουν 32 μεταλλάξεις, ενώ συνολικά στον ιό υπάρχουν 50 μεταλλάξεις. Προς το παρόν δεν είναι γνωστό αν πρόκειται για πιο επικίνδυνη μετάλλαξη σε επίπεδο συμπτωμάτων και ποσοστών θανάτου, αλλά ο Ηλίας Μόσιαλος εκτιμά πως αν κάνουμε γρήγορα και την αναμνηστική δόση, οι πιθανότητες είναι να έχουμε μια σημαντική προστασία και να κάνουν και γι΄αυτή τη μετάλλαξη.
Αναλυτικά όσα έγραψε ο Ηλίας Μόσιαλος
«Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος πέρα από τους προφανείς, που κάνει τους επιστήμονες να ανησυχούν;
Θα πρέπει να διερευνηθεί προφανώς όλο το φάσμα των νέων μεταλλάξεων αλλά ειδικότερα μία από αυτές (στη θέση 681) μας δίνει ενδείξεις πως η νέα παραλλαγή είναι αρκετά μεταδοτική. Εκεί ίσως έγκειται η ανησυχία. Επίσης έχουμε 50 συνολικά μεταλλάξεις στη νέα παραλλαγή, 32 εκ των οποίων στην πρωτεΐνη ακίδα. Επομένως έχουμε διπλάσιο αριθμό μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδα σε σύγκριση με την παραλλαγή Δέλτα.
Άρα δεν είναι πιο επικίνδυνη παραλλαγή;
Δεν το γνωρίζουμε ακόμα. Θα περιμένουμε την ανάλυση των δεδομένων τις επόμενες εβδομάδες.
Είναι πιο μεταδοτική από την Δέλτα;
Δεν το γνωρίζουμε ακόμη ούτε αυτό. Αν δεν είναι δεν θα υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας.
Πως θα το μάθουμε αυτό;
Οι υγειονομικές αρχές της Νότιας Αφρικής, έχουν ένα επαρκές δίκτυο επιδημιολογικής επιτήρησης. Καταγράφουν τις εισαγωγές στα νοσοκομεία (σε σύγκριση με την Δέλτα) αλλά και την έκβαση της νοσηλείας. Έτσι τις επόμενες εβδομάδες θα ξέρουμε αν η διασπορά της νέας παραλλαγής είναι μεγαλύτερη ή όχι και πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλιά όσον αφορά την αποτροπή σοβαρής λοίμωξης και νοσηλειών.
Ξέρουμε εάν έχει επιπτώσεις η νέα παραλλαγή στην κλινική εικόνα της λοίμωξης;
Για την ώρα δεν έχουν αναφερθεί διαφορετικά ή σοβαρότερα συμπτώματα.
Τι επιπτώσεις έχει η νέα παραλλαγή στις τωρινές μεθόδους διάγνωσης;
Φαίνεται πως δεν θα υπάρχει πρόβλημα ανίχνευσης με τα τωρινά rapid test. Τα δε εργαστηριακά μοριακά τεστ έτσι κι αλλιώς τροποποιούνται πολύ εύκολα από τη στιγμή πού έχουμε γνώση της γενετικής αλληλουχίας.
Τι επιπτώσεις θα έχει στις τωρινές φαρμακευτικές παρεμβάσεις;
Δεν έχουμε προφανώς μελέτες ώστε να έχουμε εικόνα για το εάν επηρεάζονται τα εμβόλια, αλλά δεδομένου πως οι εμβολιασμένοι άνθρωποι που κόλλησαν δεν έχουν σοβαρά συμπτώματα μπορούμε να μένουμε αισιόδοξοι. Από τα σημεία που βρίσκονται οι μεταλλάξεις στην νέα παραλλαγή, μπορούμε να υποθέσουμε πως ίσως να υπάρξει κάποια μείωση της αποτελεσματικότητας των μονοκλωνικών αντισωμάτων αλλά δεν έχουμε ακόμα περαιτέρω στοιχεία. Και να μην ξεχνάμε, πως για την ώρα, η παραλλαγή έχει ταυτοποιηθεί σε λιγότερους από 100 ανθρώπους.
Θα έχουμε και άλλες παραλλαγές στο μέλλον;
Ναι. Είχαμε εκατοντάδες μέχρι στιγμής και δεν τις ξέρουμε όλες. Ορισμένες μόνο από αυτές ήταν τελικά σημαντικές, όπως η Άλφα και η μετάλλαξη Δέλτα.
Γιατί λέτε ότι δεν τις ξέρουμε όλες;
Γιατί μέχρι στιγμής το 80% της ταυτοποίησης των αλλαγών του ιού έχει γίνει στις χώρες της Βόρειας Αμερικής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επομένως, είναι πάρα πολύ πιθανό να είχαμε αρκετές παραλλαγές και σε άλλες περιοχές που πέρασαν απαρατήρητες ή που είχαν μικρή διασπορά και μη σημαντικές επιπτώσεις.
Οι εταιρείες ανακοινώνουν πως θα ξεκινήσουν την έρευνα για παραγωγή νέων εμβολίων.
Καλά κάνουν αλλά αυτό δεν πρόκειται βέβαια να συμβεί άμεσα. Θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες (ίσως 6-8) και μετά μαζική παραγωγή και διανομή. Και βέβαια θα πρέπει να ακολουθήσουν οι μαζικοί εμβολιασμοί. Άρα μιλάμε για διαθεσιμότητα από την άνοιξη και μετά. Αλλά το πρόβλημα και τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμένων στην Αφρική και σε πολλές χώρες την Ασίας θα παραμείνει. Χρειαζόμαστε επομένως ταυτόχρονα μια παγκόσμια πολιτική για την διαθεσιμότητα των εμβολίων, κάτι που είχα επισημάνει ήδη από τον Μάρτιο του 2020.
Και μέχρι τότε τι κάνουμε;
Οι εμβολιασμένοι δρομολογούμε και κάνουμε καταρχάς την τρίτη δόση. Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα. Δεν ξέρουμε εάν θα επικρατήσει η νέα παραλλαγή. Αλλά είναι πολύ πιθανό να έχουμε επαρκή προστασία από τα υπάρχοντα εμβόλια, ιδιαίτερα όσοι έχουμε κάνει και τις 3 δόσεις».
Ένας βασικό ερώτημα που προς το παρόν δεν υπάρχουν τα δεδομένα για να απαντήσει ο κ. Ηλίας Μόσιαλος, αφορά στο αν η μετάλλαξη Όμικρον μπορεί να μας γυρίσει στο σημείο Μηδέν της πανδημίας, όπως κάνει εδώ και μερικές εβδομάδες η Δέλτα.
Ο επιστήμονας Andrew Pollard, επικεφαλής της ομάδας της Οξφόρδης που δημιούργησε το εμβόλιο της AstraZeneca, απαντά μέσω του ραδιοφώνου του BBC αρνητικά σε αυτό το ερώτημα εξηγώντας πως μπορεί να είναι πολλές οι μεταλλάξεις της παραλλαγής, αλλά δεν διαφέρουν απ΄αυτές που είχαν εντοπιστεί στη Δέλτα. «Οι μεταλλάξεις είναι σε σημεία της πρωτεϊνικής ακίδας (spike protein) που είχαμε δει και σε άλλες παραλλαγές. Αυτό μάς δείχνει ότι παρά τις μεταλλάξεις που υπήρξαν και σε άλλες παραλλαγές του ιού, τα εμβόλια συνέχισαν να αποτρέπουν την πολύ σοβαρή νόσηση καθώς κινούμασταν από την Alpha, στη Beta, στη Gamma και τη Delta».
Σε κάθε περίπτωση Moderna, AstraZeneca, BioNTech/Pfizer ανακοίνωσαν ότι πολύ σύντομα θα αποδειχθεί αν τα υπάρχοντα εμβόλια λειτουργούν και πως μπορούν να αναπροσαρμόσουν μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων ή μηνών τα εμβόλια ώστε να «χτυπούν» τη μετάλλαξη Όμικρον.
Bloomberg: «Η Όμικρον πιθανότατα ξεκίνησε από ασθενή με AIDS/HIV»
Όσον αφορά στον ασθενή μηδέν, η μετάλλαξη Όμικρον μπορεί να εντοπίστηκε στην επαρχία Γκαουτένγκ της Νοτίου Αφρικής, όπου βρίσκονται το Γιοχάνεσμπουργκ και η Πρετόρια, με σημαντική αύξηση των κρουσμάτων, αλλά το πρώτο δείγμα της μετάλλαξης έχει εντοπιστεί στη Μποτσουάνα στις 11 Νοεμβρίου.
Ένα από τα ενδιαφέροντα στοιχεία αφορά τον ασθενή «μηδέν», δηλαδή τον πρώτο φορέα της μετάλλαξης Όμικρον. Όπως επισημαίνει το Bloomberg, στο κρίσιμο ερώτημα «πώς ξεκίνησε η μετάλλαξη Όμικρον», ένας επιστήμονας στο UCL Genetics Institute του Λονδίνου, ο Francois Balloux περιγράφει στο Science Media Centre ότι είναι αρκετά πιθανό η νέα μετάλλαξη να αναπτύχθηκε στον οργανισμό ενός ανοσοκατεσταλμένου ατόμου με χρόνια λοίμωξη.
Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είναι κάποιος ασθενής HIV/AIDS που δεν ακολουθεί θεραπεία. Είναι ένα σενάριο που εξετάζεται και για τη μετάλλαξη Βήτα. Άλλωστε, στην Αφρική υπάρχουν 23.8 εκατομμύρια ασθενείς με AIDS/HIV.