Ο Ken Loach είναι ένας Φιλέλληνας και αυτό μόνο προνόμιο είναι για την Ελλάδα, εφόσον μιλάμε για έναν σκηνοθέτη από τη Βρετανία με τεράστια κινηματογραφική παρακαταθήκη και με 2 Χρυσούς Φοίνικες στην κατοχή του. Η σχέση του με την Ελλάδα είναι τέτοια ώστε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής τον αγόρευσε επίτιμο διδάκτορα του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας.
Στην εκδήλωση της αγόρευσης, ο Ken Loach μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και δε θα μπορούσε να μην αναφερθεί στο φλέγον ζήτημα των τελευταίων μηνών, τα μάρμαρα του Παρθενώνα. Πρόκειται για ένα θέμα στο οποίο έχουν ειπωθεί πολλά σε επίπεδο διπλωματίας και μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και του Boris Johnson, όμως το Βρετανικό Μουσείο πατάει σε ένα νόμο του 1963 και αρνείται να τα επιστρέψει, κι ας τα εκθέτει σε κίνδυνο διάβρωσης σε μια αίθουσα που στάζει νερό.
Ο Ken Loach στάθηκε πλήρως στο πλευρό της Ελλάδας και έβαλλε κατά των Βρετανών πολιτικών, διαχωρίζοντας τους από τον βρετανικό λαό που, είδαμε και σε πρόσφατη δημοσκόπηση, θεωρεί πως τα μάρμαρα του Παρθενώνα πρέπει να γυρίσουν στον τόπο τους.
«Νιώθω πανευτυχής. Οι άνθρωποι του πανεπιστημίου είναι εξαιρετικά γενναιόδωροι, πολύ ευγενικοί. Οι ταινίες που κάνουμε είναι αποτέλεσμα μιας συλλογικής δουλειάς και συνεπώς αυτή η διάκριση δεν ανήκει μόνο σε μένα αλλά σε όλους τους ανθρώπους που δουλεύουν για τις ταινίες μας.
Τα Γλυπτά είναι κλεμμένα. Φυσικά και θα πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα και στον ελληνικό λαό. Είναι ένα κεντρικό σημείο της ιστορία σας. Ο βρετανικός λαός είναι πιο ειλικρινής. Αναγνωρίζει ότι τα Γλυπτά είναι κλεμμένα και ότι πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Σας παρακαλώ μην μπερδεύετε τις πράξεις των πλουσίων και ισχυρών από των ανθρώπων της καθημερινότητας».