Πραγματοποιείται σήμερα στο Καλαί μια ευρωπαϊκή διακυβερνητική σύσκεψη, τέσσερις μέρες μετά το ναυάγιο μεταναστών στη Μάγχη, σήμερα, που είχε ως αποτέλεσμα να ξαναρχίσει η διπλωματική κρίση ανάμεσα σε Γαλλία και Βρετανία.

Στόχος της σύσκεψης είναι η ενίσχυση της αντιμετώπισης «των δικτύων διακινητών», στην οποία όμως δεν συμμετέχει η Μεγάλη Βρετανία, μετά το tweet του Boris Johnson και τον αποκλεισμό της από τη Γαλλία. H παγερή αντιμετώπιση ωστόσο των μεταναστών που παλεύουν για τη ζωή τους στην θάλασσα, μαρτυρά περισσότερο μια ανθρωπιστική κρίση.

Σύμφωνα με τις περισσότερες αναφορές, 27 άνθρωποι πνίγηκαν την Τετάρτη, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά και μια έγκυος γυναίκα. Χωρίς αμφιβολία, εκείνη η γυναίκα είχε μια φρούδα ελπίδα ότι το αγέννητο παιδί της θα γεννιόταν και θα ζούσε στη Δύση, όπου γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπου το κράτος δικαίου σημαίνει κάτι και όπου όλοι έχουν την ευκαιρία να κάνουν μια ζωή για τον εαυτό τους. Αντίθετα, τόσο μέχρι και μετά το θάνατό της, δεν συνάντησε τίποτα παρά ψυχρή αδιαφορία και ανούσιες κοινοτοπίες.

Η συνάντηση σήμερα λοιπόν έχει ως θέμα «την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης και των δικτύων των διακινητών», όπως ανακοίνωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανέν, το βράδυ του Σαββάτου 27 Νοεμβρίου. Στόχος είναι να ενισχυθεί «η επιχειρησιακή συνεργασία στην αντιμετώπιση των διακινητών διότι πρόκειται για διεθνή δίκτυα τα οποία δρουν σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες».

Υπάρχει η λανθασμένη αντίληψη ότι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες πρέπει να ζητήσουν άσυλο στην πρώτη χώρα που φτάνουν. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, οι αιτούντες άσυλο έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση για να αναζητήσουν καταφύγιο σε οποιαδήποτε χώρα φτάσουν.

Αυτή η εσφαλμένη αντίληψη πηγάζει από το γεγονός ότι μια  συμφωνία της ΕΕ οδήγησε σε έναν νόμο που περιέγραφε τον τρόπο με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως υπερεθνικός φορέας, χειριζόταν τους αιτούντες άσυλο. Το Ηνωμένο Βασίλειο, όμως μετά το Brexit, δεν αποτελεί πλέον μέρος αυτής της συμφωνίας.

Ως εκ τούτου, η πλειονότητα των αιτούντων άσυλο που αναχαιτίζονται μεταξύ του Καλέ στη Γαλλία και του Ντόβερ στο Ηνωμένο Βασίλειο πιάνονται εντός των θαλάσσιων συνόρων των χωρών και όχι σε διεθνή ύδατα. Με άλλα λόγια, μία από αυτές τις χώρες πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για τους αιτούντες άσυλο και να αρχίσει να διεκπεραιώνει τις αιτήσεις τους.

Η σκοπός της σημερινής συνάντησης στη Γαλλία

Η συνάντηση, στην οποία θα συμμετάσχουν οι υπουργοί αρμόδιοι για τη μετανάστευση από τη Γερμανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Γαλλία όπως και η Ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Θεμάτων, θα ξεκινήσει στις 15:00 στο Καλαί της βόρειας Γαλλίας. Επίσης, θα εκπροσωπούνται η Europol και η Frontex.

Ωστόσο, στη σύσκεψη δεν θα πάρει μέρος η Μεγάλη Βρετανία. Ο Νταρμανέν ακύρωσε τη συμμετοχή της Βρετανίδας υπουργού Εσωτερικών, Πρίτι Πατέλ, την Παρασκευή, απαντώντας στην ανοικτή επιστολή που ανάρτησε την Πέμπτη το βράδυ στο Twitter ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον. Σε αυτή ζητούσε από το Παρίσι να δέχεται πίσω τους μετανάστες που φτάνουν επί βρετανικού εδάφους από τη Μάγχη.

Σε μήνυμά του προς την Πατέλ, ο Νταρμανέν δήλωσε «απογοητευμένος» από τις απαιτήσεις του Τζόνσον και έκρινε «ακόμη χειρότερη» τη δημοσιοποίησή τους. Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, κατηγόρησε τον Τζόνσον ότι χρησιμοποιεί «μη σοβαρές» μεθόδους, μετά από ένα tweet.