Οι υγειονομικές αρχές της Ολλανδίας ανακοίνωσαν ότι βρέθηκαν 13 κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον από επιβάτες πτήσεων που έφτασαν στο αεροδρόμιο του Άμστερνταμ από τη Νότια Αφρική.

Ο Ολλανδός υπουργός Υγείας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι περισσότερα τα κρούσματα της Όμικρον στη χώρα, σύμφωνα με το Reuters, καθώς σε δύο πτήσεις από την Νότια Αφρική που προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο Schiphol του Άμστερνταμ, την Παρασκευή, πριν επιβληθεί απαγόρευση πτήσεων, βρέθηκαν συρροές κρουσμάτων κορονοϊού.

Πρόκειται για 61 άτομα που τέθηκαν αμέσως σε απομόνωση ενώ πραγματοποιήθηκε έλεγχος για να διαπιστωθεί εάν είχαν τη νέα παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού.

Οι περισσότεροι από αυτούς τέθηκαν σε απομόνωση σε ξενοδοχείο κοντά στο αεροδρόμιο, ενώ σε ένα μικρό αριθμό επετράπη να παραμείνουν σε καραντίνα στο σπίτι τους υπό αυστηρές συνθήκες.

«Η παραλλαγή Oμικρον έχει μέχρι στιγμής εντοπιστεί σε 13 από τα θετικά τεστ. Η έρευνα δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Η νέα παραλλαγή μπορεί να βρεθεί σε περισσότερα δείγματα δοκιμών», ανέφερε σε ανακοίνωση το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας.

Η νέα μετάλλαξη Όμικρον είναι πιθανόν να κυκλοφορεί ήδη στη Γαλλία, όπως είπε σήμερα ο υπουργός Υγείας της χώρας προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση αυστηροποιεί τους περιορισμούς για να περιορίσει την εξάπλωσή του. «Δεν έχει ακόμη εντοπιστεί, αλλά είναι ζήτημα ωρών», είπε στους δημοσιογράφους ο Ολιβιέ Βεράν σε ένα εμβολιαστικό κέντρο στο Παρίσι.

Παγκόσμια ανησυχία για την μετάλλαξη Όμικρον

Ορισμένες χώρες έχουν κλείσει τα σύνορά τους σε ταξιδιώτες από τη νότια Αφρική, με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ιαπωνία, την Αυστραλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και πολλές άλλες να απαγορεύουν τους ταξιδιώτες από χώρες όπως η Νότια Αφρική, η Μποτσουάνα, η Ζιμπάμπουε, η Ναμίμπια, το Λεσότο, η Εσβατίνι, Μοζαμβίκη και Μαλάουι. Το Ισραήλ έγινε η πρώτη χώρα που έκλεισε τα σύνορά για όλους τους ταξιδιώτες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) όρισε την μετάλλαξη Όμικρον, που αρχικά αναφέρεται ως B.1.1.529, μια «παραλλαγή ανησυχίας». Ο ΠΟΥ είπε την Παρασκευή ότι τα πρώτα στοιχεία δείχνουν, ότι θα μπορούσε να ενέχει αυξημένο κίνδυνο επαναμόλυνσης και είπε ότι ορισμένες από τις μεταλλάξεις που εντοπίστηκαν στην παραλλαγή ήταν ανησυχητικές.