Εδώ και 6 ημέρες, από τη στιγμή που εμφανίστηκε η μετάλλαξη Όμικρον, οι επιστήμονες έχουν στραφεί καθ΄ολοκληρία σχεδόν πάνω της για να δουν όσο πιο γρήγορα γίνεται αν είναι πιο επιθετική και αν το εμβόλιο την καλύπτει. Η Ματίνα Παγώνη, Πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ, αναφέρθηκε στα δεδομένα αυτής της παραλλαγής, η οποία έχει μόνο στην πρωτεϊνική της ακίδα 32 μεταλλάξεις, δηλαδή διπλάσιες από την Δέλτα.
Η κ. Παγώνη συνέστησε ψυχραιμία μέχρι να απαντηθούν τα δύο πιο κρίσιμα ερωτήματα, κατά τη γνώμη της, αυτό που αφορά στην μεταδοτικότητα της και την ένταση των συμπτωμάτων της και αυτό που αφορά στα εμβόλια. Εδώ και 3 μήνες Ευρώπη, ΗΠΑ, Καναδάς, Κίνα και Ρωσία, μεταξύ άλλων χωρών, έχουν ξεκινήσει την αναμνηστική δόση. Αν το εμβόλιο δεν καλύπτει τη μετάλλαξη Όμικρον, τότε θα κληθούν όσοι εμβολιάστηκαν, να κάνουν και νέα αναμνηστική.
«Να είμαστε ψύχραιμοι, υπάρχει ένας πανικός. Ακόμα δεν έχουν απαντηθεί δυο βασικά ερωτήματα που είναι σημαντικά για τους επιστήμονες. Πρώτα από όλα δεν ξέρουμε άμα την πιάνει το εμβόλιο, πολύ πιθανόν να την καλύπτει και επίσης πόσο μεταδοτική είναι επειδή έχει 32 μεταλλάξεις σε σχέση με την Δέλτα που έχει 16».
https://www.intronews.gr/9232-2-notia-afriki-sybtomata-omikron
«Γιορτές με περιορισμούς» ζητάει η Ματίνα Παγώνη
Ήδη πάντως οι τρεις μεγάλες εταιρείες έχουν ξεκινήσει έρευνα για να δουν ποια είναι η κάλυψη των εμβολίων και σε περίπου 10-15 ημέρες θα υπάρχει απάντηση για το αν καλύπτουν και αυτή τη μετάλλαξη, η οποία δεν έχει ιδιαίτερα κοινά στοιχεία με την Δέλτα, αλλά φαίνεται πως είναι ένα συμπίλημα των Άλφα, Βήτα, Γάμμα και έχει φέρει και το δικό της «προπονητικό τιμ» στην ομάδα. Σε περίπτωση που τα εμβόλια κριθούν μη επαρκή, θα χρειαστούν περίπου 100 ημέρες για να γίνουν οι προσαρμογές.
Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι οι παρτίδες που διαθέτουν αυτή τη στιγμή οι χώρες ίσως πάνε στα σκουπίδια, ενώ όσοι δεν έχουν κάνει ακόμα την αναμνηστική δόση, ίσως φανούν τυχεροί, γιατί μπορεί να την κάνουν τελικά όταν τα εμβόλια θα καλύπτουν και την Όμικρον. Οι υπόλοιποι που έχουν ήδη πάει στις 3 δόσεις, θα πρέπει να ετοιμάζονται και για 4η δόση προς την άνοιξη.
Όσο για την περίοδο των γιορτών, δεδομένης της αυξημένης θνησιμότητας στους διασωληνωμένους, η κ. Παγώνη ξεκαθάρισε πως θα πρέπει να υπάρξει αυτοέλεγχος και περιορισμοί, με κυριότερο τη χρήση μάσκας από όλους στους εξωτερικούς χώρους και την αύξηση των rapid test σε ανεμβολίαστους από τα 2 στα 3.
«Τα Χριστούγεννα θα είναι με περιορισμούς. Πρέπει να υπάρχει υπευθυνότητα από τον καθέναν από εμάς. Πολλοί μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί και να μην το καταλαβαίνουμε».