Περιεχόμενα
Συναγερμός έχει σημάνει για τη νέα μετάλλαξη Όμικρον, που ξεκίνησε από την Μποτσουάνα, στη νότια Αφρική. Τα πρώτα κρούσματα στην Ευρώπη έχουν εντοπιστεί στην Ολλανδία και πιθανότατα και στην Γαλλία, ενώ και η Βρετανία έχει ανακοινώσει δύο κρούσματα της νέας μετάλλαξης κορωνοϊού. Το Ισραήλ, από την άλλη, έγινε η πρώτη χώρα που έκλεισε τα σύνορα για όλους τους ταξιδιώτες, για δύο εβδομάδες.
Το παραλλαγμένο στέλεχος είναι πιθανό να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, ενώ ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του, ενδέχεται να υπάρξουν μελλοντικές εξάρσεις της πανδημίας, οι οποίες μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις σε κάποιες περιοχές, όπως ανέφερε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Η υπηρεσία του ΟΗΕ, στις τεχνικές της συμβουλές προς τα 194 μέλη της, τα κάλεσε να επιταχύνουν τον εμβολιασμό των ευάλωτων ομάδων κατά της covid-19 και να καταρτίσουν σχέδια μετριασμού, προκειμένου να παραμείνουν σε λειτουργία οι βασικές υγειονομικές υπηρεσίες τους.
https://www.intronews.gr/9238-2-pagoni-vomvitsa-hriasti-nea-dosi-omikron
‘Ήπια και ασυνήθιστα τα συμπτώματα
Μια Νοτιοαφρικανή γιατρός, η Ανζελίκ Κέτζι, η οποία έχει αναλάβει την θεραπεία περίπου 30 ασθενών που φέρουν τη νέα μετάλλαξη, έχει παρατηρήσει μέχρι στιγμής ανάρρωση των ασθενών χωρίς να χρειαστεί νοσηλεία.
Η Κέτζι, που είναι επίσης πρόεδρος της Νοτιοαφρικανικής Ιατρικής Ένωσης, παρέλαβε αυτούς τους ασθενείς με θετικό τεστ στον κορονοϊό αλλά με ασυνήθιστα συμπτώματα. «Αυτό που τους έφερε στο γραφείο μου στην Πρετόρια είναι η αίσθηση υπερκόπωσης», λέει η ίδια στο AFP. Η πλειονότητα αυτών ήταν άνδρες κάτω των 40 ετών, ενώ λιγότεροι από τους μισούς ήταν εμβολιασμένοι.
Πέρα από την υπερκόπωση, υπέφεραν από μυαλγίες, είχαν ξερόβηχα ή «φαγούρα στον λαιμό», λέει η ίδια, και λίγοι είχαν χαμηλό πυρετό.
Πρωτόγνωρος ο αριθμός μεταλλάξεων της παραλλαγής
Ο ΠΟΥ προειδοποίησε, επίσης, πως η Όμικρον έχει έχει έναν πρωτόγνωρο αριθμό μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδα της, κάποιες από τις οποίες προκαλούν ανησυχία για την ενδεχόμενη επίπτωσή τους στην πορεία της πανδημίας, ενώ τόνισε πως ο παγκόσμιος κίνδυνος από το νέο στέλεχος είναι πολύ υψηλός.
Ωστόσο ο οργανισμός εκτίμησε ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες προκειμένου να κατανοηθεί η ικανότητα του Όμικρον να διαφεύγει της προστασίας που προκαλούν τα εμβόλια και προηγούμενες μολύνσεις από άλλα στελέχη του κορωνοϊού, εξηγώντας ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρχουν περισσότερα στοιχεία.
https://www.intronews.gr/9222-2-oikonomou-plegma-schediasmou-lockdown
Πιθανόν σε ασθενή με AIDS γεννήθηκε η μετάλλαξη
Ο Κάρστεν Βατσλ, γενικός γραμματέας της Γερμανικής Εταιρείας Ανοσολογίας, επικαλούμενος ευρήματα δημοσιευμένα από έρευνες για άλλες περιπτώσεις, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο πως θεωρεί πιθανό το σενάριο, να προήλθε η μετάλλαξη από ασθενή με AIDS.
«Ο ιός μπορεί να αναπαράγεται για εβδομάδες σε ανθρώπους με εξασθενημένο το ανοσοποιητικό σύστημα» επισήμανε και τόνισε: «Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής, μπορεί να γίνουν επανειλημμένες, μεμονωμένες μεταλλάξεις, που πιθανόν δεν δίνουν στον ιό κάποιο πλεονέκτημα, ωστόσο ενίοτε συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται, εξαιτίας της αδυναμίας του ανοσοποιητικού συστήματος να τις ελέγξει».
Στο ενδεχόμενο ο ασθενής «μηδέν» της παραλλαγής Όμικρον να είναι φορέας ή ασθενής HIV/AIDS είχε αναφερθεί προ ημερών και το Bloomberg. Σύμφωνα με το Bloomberg, ένας επιστήμονας στο UCL Genetics Institute του Λονδίνου, ο Francois Balloux, σε δήλωσή του στο Science Media Centre υποστήριξε ότι η νέα μετάλλαξη πιθανώς να εξελίχθηκε κατά τη διάρκεια μιας χρόνιας λοίμωξης, ενός ανοσοκατεσταλμένου ατόμου, όπως ένας ασθενής HIV/AIDS που δεν ακολουθεί θεραπεία. Η Νότια Αφρική, υπενθυμίζεται, έχει 8,2 εκατ. φορείς του HIV. Το ίδιο σενάριο εξετάζεται και για την εκκίνηση της μετάλλαξης Βήτα, που ξεκίνησε πέρυσι στη Νότια Αφρική.
These viruses are visible on @nextstrain as "21K (Omicron)" shown here in red (https://t.co/wbfBVLVVQ8). They do not descend from previously identified "variant" viruses and instead their closest evolutionary connection is to mid-2020 viruses. 3/16 pic.twitter.com/x93BN0k6XR
— Trevor Bedford (@trvrb) November 26, 2021
Πολλοί ασθενείς με HIV στην Αφρική δεν λαμβάνουν επαρκή θεραπεία
Σε σύγκριση με την αρχική μορφή του SARS-CoV-2, που έκανε την εμφάνισή του στη Ουχάν της Κίνας, η παραλλαγή Όμικρον έχει ασυνήθιστα υψηλό αριθμό μεταβολών –πάνω από 30– μόνο στα αμινοξέα της λεγόμενης πρωτεΐνης ακίδας.
Ορισμένες από τις μεταλλάξεις είναι γνωστό πως συνδέονται με υψηλότερη μεταδοτικότητα, ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Βατσλ, δεν είναι σαφές τι αποτέλεσμα θα έχει ο συγκεκριμένος συνδυασμός μεταλλάξεων.
Πολλοί ασθενείς με HIV στην Αφρική δεν λαμβάνουν επαρκή θεραπεία, στοιχείο το οποίο εξηγεί το γιατί τα ανοσοποιητικά τους συστήματα είναι τόσο εξασθενημένα, σημείωσε ο Γερμανός ανοσολόγος.
Για να αποτραπεί η εξάπλωση παραλλαγών τόσο μεταλλαγμένων όσο η Όμικρον, είναι σημαντικό να εντοπίζονται οι ανοσοκατεσταλμένοι και να απομονώνονται μέχρι να μην μπορούν πλέον να τις μεταδώσουν, σημείωσε.
«Διότι ακόμα κι αν ο ιός μεταλλάσσεται σε ακραίο βαθμό στον οργανισμό ενός ανθρώπου, αυτό που είναι αληθινά επικίνδυνο είναι η μετάδοση του μεταλλαγμένου πλέον ιού», κατέληξε.