Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε μια σειρά από νέα μέτρα για τον έλεγχο της πανδημίας, μετά και την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον αλλά και ενόψει των εορτών, ξεκαθαρίζοντας ότι το lockdown δεν είναι στο πλάνο.

Υποχρεωτικός καθίσταται ο εμβολιασμός για τους πολίτες άνω των 60 ετών, οι οποίοι καλούνται να κλείσουν ραντεβού μέχρι τις 16 Ιανουαρίου, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Σε περίπτωση που ανεμβολίαστοι δεν κλείσουν το ραντεβού τους μέχρι εκείνη την ημερομηνία, τότε θα τους επιβάλλεται οικονομικό πέναλτι 100 ευρώ τον μήνα. Ενα διοικητικό πρόστιμο το οποίο θα βεβαιώνεται μέσω της ΑΑΔΕ. Τα έσοδα αυτά θα πηγαίνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, σε ειδικό ταμείο για την ενίσχυση του ΕΣΥ.

Ανακοίνωσε επίσης επέκταση των τεστ, με την παροχή δωρεάν self test από τα φαρμακεία στους εμβολιασμένους για το διάστημα 6 με12 Δεκεμβρίου για να ελεγχθεί η διασπορά ενόψει των εορτών.

Η ίδια ακριβώς άσκηση θα επαναληφθεί και από τις 3 έως τις 7 Ιανουαρίου ώστε να παρακολουθήσουν την πορεία της μετάδοσης της πανδημίας στην διάρκεια των γιορτών. Γιατί είναι σημαντικό όλοι να ελεγχόμαστε κατά τις συναθροίσεις των ημερών.

Αναλυτικές ανακοινώσεις θα κάνει αύριο ο Υπουργός Υγείας, ενώ εξασφάλισαν μέσα από την Πολιτική Προστασία ακόμα 20 εκατομμύρια self-tests και για τις ανάγκες των σχολείων.

Σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των άνω των 60 τόνισε: «Δεν είναι ποινή. Θα έλεγα ότι είναι ένα αντίτιμο υγείας. Ένα κίνητρο προφύλαξης, μια ώθηση ζωής αλλά πιστεύω ότι είναι και μια πράξη δικαιοσύνης απέναντι στους πολύ περισσότερους εμβολιασμένους. Δεν γίνεται σήμερα κάποιοι να στερούνται τις υπηρεσίες του συστήματος υγείας που τις έχουν ανάγκη επειδή κάποιοι άλλοι αρνούνται πεισματικά να πράξουν το αυτονόητο».