Ο πρόεδρος του Μαλάουι περιέγραψε τις ταξιδιωτικές απαγορεύσεις που επιβλήθηκαν από πολλά έθνη για τον περιορισμό της εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον ως «Αφροφοβία», ενώ μαζί με άλλους Αφρικανούς ηγέτες καταδικάζουν τους περιορισμούς.
Πολλές χώρες έχουν κλείσει τα σύνορά τους σε ταξιδιώτες από τη νότια Αφρική λόγω της παραλλαγής που εντοπίστηκε από Νοτιοαφρικανούς επιστήμονες την περασμένη εβδομάδα. Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί πάρθηκαν πιθανόν πολύ αργά για να είναι αποτελεσματικοί, καθώς κρούσματα εμφανίζονται ήδη τόσο στην Ασία, όσο και στην Αυστραλία. Χώρες της Ευρώπης μετράνε ήδη κρούσματα της Όμικρον.
Οι απαγορεύσεις έχουν επίσης εξοργίσει τους πολιτικούς ηγέτες στην Αφρική που τις θεωρούν βιαστικές και αδικαιολόγητες, από χώρες που έσπευσαν να παρουσιάσουν πληροφορίες για μια δυνητικά επικίνδυνη νέα παραλλαγή, μετατρέποντας την Αφρική σε αποδιοπομπαίο τράγο. Ο υπουργός Υγείας της Νότιας Αφρικής χαρακτήρισε τα μέτρα την Παρασκευή ως «κακώς κατευθυνόμενα» και «δρακόντεια».
«Ανησυχούμε όλοι για τη νέα παραλλαγή του covid και οφείλουμε στους επιστήμονες της Νότιας Αφρικής τις ευχαριστίες μας που την εντόπισαν πριν από οποιονδήποτε άλλον. Αλλά οι μονομερείς ταξιδιωτικές απαγορεύσεις που επιβλήθηκαν τώρα στις χώρες της Νότιας Αφρικής από το Ηνωμένο Βασίλειο, την ΕΕ, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και άλλες δεν ήταν αναγκαίες. Τα μέτρα για τον Covid πρέπει να βασίζονται στην επιστήμη και όχι στην αφροφοβία» έγραψε ο πρόεδρος του Μαλάουι, Lazarus Chakwera, σε μια ανάρτηση στο Facebook.
Οι αντιδράσεις μετά την εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον
Ο Matshidiso Moeti, διευθυντής του ΠΟΥ για την Αφρική, δήλωσε την Κυριακή ότι με την παραλλαγή Όμικρον να εμφανίζεται σε όλο τον κόσμο, η επιβολή ταξιδιωτικών απαγορεύσεων που στοχεύουν την Αφρική «επιτίθεται στην παγκόσμια αλληλεγγύη».
Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Cyril Ramaphosa, δήλωσε «βαθιά απογοητευμένος» από τις ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και ζήτησε την άμεση άρση τους.
«Η απαγόρευση των ταξιδιών δεν είναι σύμφωνη με την επιστήμη. Ούτε θα είναι αποτελεσματικό στην αποτροπή της εξάπλωσης αυτής της παραλλαγής. Το μόνο πράγμα που θα κάνει η απαγόρευση των ταξιδιών είναι να βλάψει περαιτέρω τις οικονομίες των χωρών που έχουν πληγεί και να υπονομεύσει την ικανότητά τους να ανταποκριθούν και επίσης να ανακάμψουν από την πανδημία» είπε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, όλοι θυμόμαστε ότι στην αρχή της πανδημίας το 2020, δεκάδες έθνη επέβαλαν ταξιδιωτικές απαγορεύσεις στην Κίνα, πυροδοτώντας αντιδράσεις από το Πεκίνο, που θεωρούσε τον εαυτό του ως τον αρχικό αποδιοπομπαίο τράγο. Στη συνέχεια, η Κίνα πρότεινε μια εναλλακτική θεωρία ότι ο ιός θα μπορούσε να προέρχεται από το εξωτερικό, πιθανώς μέσω εισαγωγών κατεψυγμένων τροφίμων, αν και έχει υποστηρίξει ελάχιστα γι’ αυτό.