Οι υγειονομικές αρχές της Ολλανδίας δήλωσαν την Τρίτη ότι η νέα μετάλλαξη του Covid-19, γνωστή ως «Όμικρον», κυκλοφορούσε στην χώρα μια εβδομάδα πριν από αυτή που πίστευαν προηγουμένως και διεξάγονται έλεγχοι για να διαπιστωθεί πόσο έχει εξαπλωθεί.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Περιβάλλοντος RIVM δήλωσε ότι «βρήκε την παραλλαγή Όμικρον σε δύο δείγματα δοκιμής που είχαν ήδη ληφθεί στην Ολλανδία στις 19 και 23 Νοεμβρίου».

Τα πρώτα κρούσματα στην Ολλανδία πίστευαν ότι ήταν οι 16 μολύνσεις σε δύο πτήσεις της KLM από τη Νότια Αφρική που έφτασαν στο Άμστερνταμ την Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου.

Οι δύο προηγούμενες ολλανδικές μολύνσεις ήρθαν επίσης πριν η Νότια Αφρική αναφέρει για πρώτη φορά το νέο στέλεχος στις 24 Νοεμβρίου στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος την έχει χαρακτηρίσει ως παραλλαγή ανησυχίας.

«Δεν είναι ακόμη σαφές εάν τα κρούσματα (στις προηγούμενες περιπτώσεις) είχαν πάει επίσης στη νότια Αφρική», ανέφερε το RIVM, προσθέτοντας ότι οι άνθρωποι έχουν ενημερωθεί και οι δημοτικές υπηρεσίες υγείας έχουν τώρα ξεκινήσει έρευνες επικοινωνίας, ενώ θα επανεξετάσουν δείγματα για διαπιστώσουν πόσο μεγάλη είναι η διασπορά.

Έχουν ήδη εντοπιστεί 16 κρούσματα της Όμικρον, κάτι που την φέρνει στην «κορυφή της Ευρώπης», όσον αφορά την νέα μετάλλαξη. Οι επιβάτες, οι οποίοι ήταν μεταξύ των 61 θετικών κρουσμάτων στις δύο πτήσεις της Νότιας Αφρικής, βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε καραντίνα.

Οι ολλανδικές αρχές επιδιώκουν επίσης να έρθουν σε επαφή και να κάνουν τεστ σε περίπου 5.000 άλλους επιβάτες που έχουν ταξιδέψει από τη Νότια Αφρική, την Μποτσουάνα, το Εσουατίνι, το Λεσότο, τη Μοζαμβίκη, τη Ναμίμπια ή τη Ζιμπάμπουε.

Στην Ολλανδία, την Κυριακή τέθηκαν σε ισχύ σκληρότερα μέτρα, προκειμένου να περιοριστούν τα ρεκόρ των ημερησίων μολύνσεων που ξεπερνούν τις 20.000 και να μειωθεί η πίεση στα νοσοκομεία.

Η Όμικρον εξαπλώνεται στην Ευρώπη

Το πρώτο κρούσμα της εντοπίστηκε σήμερα και στην Ισπανία, όπως ανακοίνωσε νοσοκομείο στη Μαδρίτη. «Το μικροβιολογικό τμήμα του νοσοκομείου Gregorio Marañon της Μαδρίτης ανακοίνωσε την πρώτη ταυτοποίηση της παραλλαγής Όμικρον στην Ισπανία», ανέφερε το κρατικό ίδρυμα στο Twitter, διευκρινίζοντας πως πρόκειται για «έναν ταξιδιώτη από τη Νότια Αφρική».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο ασθενής βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Είχε προηγηθεί ανακοίνωση για τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος της νέας παραλλαγής και στην Πορτογαλία, ενώ συνολικά έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής κρούσματα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένων Βρετανίας, Δανίας, Ολλανδίας, Γερμανίας, Τσεχίας, Ιταλίας και Βελγίου.

Η Δημόσια Αρχή Υγείας της Σουηδίας ανακοίνωσε επίσης το πρώτο κρούσμα, που εντοπίστηκε σε τεστ στο οποίο υποβλήθηκε εδώ και πλέον εβδομάδα άτομο που είχε ταξιδέψει από τη Νότια Αφρική.