Η Inditex, μητρική του Zara, Massimo Dutti, Stradivarius κ.α ανακοίνωσε ότι η Marta Ortega, κόρη του ιδρυτή του ισπανικού ομίλου πρόκειται να γίνει η νέα πρόεδρος, που περνάει σε γυναικεία χέρια.

Η Marta θα αντικαταστήσει τον τωρινό πρόεδρο, τον 57χρονο Pablo Isla, ο οποίος παραιτείται από τη θέση μετά από 10 χρόνια, ανέφερε η Inditex την Τρίτη. Ο Oscar Garcia Maceiras θα αναλάβει τη θέση του CEO, αντικαθιστώντας τον Carlos Crespo, που κατέχει τη συγκεκριμένη θέση τα τελευταία δύο χρόνια.

«Πάντα έλεγα ότι θα αφιερώσω τη ζωή μου στο να ενισχύσω την κληρονομιά των γονιών μου, κοιτάζοντας το μέλλον αλλά μαθαίνοντας από το παρελθόν», δήλωσε η Marta Ortega.

Είναι πιο συμφιλιωμένη με τη δημοσιότητα σε σχέση με τον πατέρα της, εμφανίζεται σε μεγάλες εκδηλώσεις μόδας σε όλο τον κόσμο, συναναστρέφεται με celebrities, σε αντίθεση με τον Amancio Ortega, ο οποίος απέχει.

H 37χρονη Marta Ortega είχε αποκτήσει σταδιακά μεγαλύτερη συμμετοχή στην επιχείρηση που ιδρύθηκε από τον πατέρα της Amancio, ο οποίος είναι 85 ετών και κατέχει το 59% των μετοχών.

Οι αλλαγές στην Inditex

Η εταιρεία δημιουργεί επίσης μια νέα επιτροπή διαχείρισης, που συγκροτείται από τους επικεφαλής των διαφορετικών εμπορικών σημάτων που εκπροσωπεί, μαζί με κάποια άλλα στελέχη, όπως ο επικεφαλής του ανθρώπινου δυναμικού και ο οικονομικός διευθυντής.

Πρόκειται για μία πολυαναμενόμενη αλλαγή στη ηγεσία του ομίλου που κατέχει την μεγαλύτερη αλυσίδα ρούχων παγκοσμίως.  Ο διορισμός ενός νέου Διευθύνοντος Συμβούλου απασχόλησε τους αναλυτές και η μετοχή της εταιρείας υποχώρησε έως και 5,3%.

«Αν και αυτή η μεταβατική φάση είχε προετοιμαστεί εσωτερικά, η αποχώρηση του Pablo Isla μπορεί να αφήσει ένα μεγάλο κενό βραχυπρόθεσμα», έγραψε ο Cedric Rossi, αναλυτής της Bryan Garnier.

Η Inditex αποτελεί έναν από τους πρώτους μεγάλους ευρωπαίους λιανοπωλητές ρούχων που κατάφερε να εμφανίσει πωλήσεις και κέρδη στα προ της πανδημίας επίπεδα, καθώς επωφελήθηκε από την ώθηση των εργασιών της στο διαδίκτυο. Τα κέρδη υπερδιπλασιάστηκαν το εξάμηνο έως τον Ιούλιο, ανέφερε η εταιρεία.

Η επαγγελματική πορεία της Ortega

Η κα Ortega εργάζεται στην εταιρεία για 15 χρόνια, ξεκινώντας ως βοηθός στο Bershka. «Ζω και αναπνέω από αυτή την εταιρεία από την παιδική μου ηλικία και έχω μάθει από όλους τους σπουδαίους επαγγελματίες με τους οποίους συνεργάστηκα τα τελευταία 15 χρόνια», είπε.

Ενίσχυσε την εικόνα της επωνυμίας, έχοντας ηγηθεί πολλών εκστρατειών, συμπεριλαμβανομένης της κυκλοφορίας των premium συλλογών της Zara, όπως Zara SRPLS και Charlotte Gainsbourg by Zara.

Η Inditex ιδρύθηκε από τον Amancio Ortega με την πρώην σύζυγό του Rosalia το 1975 στη Γαλικία της Ισπανίας. Ο Ortega είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, με εκτιμώμενη καθαρή περιουσία 77,8 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το Forbes. Διετέλεσε πρόεδρος της Inditex μέχρι το 2011.

Αν και μικρότερη από τα τρία παιδιά του, η Marta απέκτησε το μικρόβιο και φαίνεται πως κληρονόμησε από τον πατέρα της το γονίδιο της μεθοδικότητας, που την κάνει αντάξια για να αναλάβει την προεδρία. Αποφάσισε μόλις πριν από λίγο καιρό να παραχωρήσει την πρώτη της στο ένθετο περιοδικό της «Wall Street Journal».

Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο πανεπιστήμιο της Λα Κορούνια κι έπειτα από ένα πρόγραμμα μετεκπαίδευσης στο Λονδίνο ρίχτηκε στη δουλειά. Την πρώτη μέρα της σε ένα κατάστημα Zara την χαρακτηρίζει χαοτική. Αν και στην αρχή είχε περισσότερο στο μυαλό της να ακολουθήσει την ιππασία, καθώς αγωνιζόταν ως επαγγελματίας αναβάτρια.

Από εκείνη την περίοδο κρατούν οι φιλίες της με τις Αθηνά Ωνάση και Τζέσικα Σπρίγκστιν (κόρη του Μπρους). Εκεί γνώρισε και τον πρώτο σύζυγό της Σέρχιο Αλβαρεθ Μόγια με τον οποίο παντρεύτηκαν το 2012 και χώρισαν πέντε χρόνια, ενώ απέκτησαν έναν γιο, τον Αμάνθιο τζούνιορ. Τρία χρόνια μετά παντρεύτηκε ξανά με τον Κάρλος Τορέτα.

Δεν διαθέτει δικό της προφίλ στο Instagram και σε άλλα μέσα.