Σε αυτούς τους 19 προς 20 μήνες πανδημίας, αυτό που έχουμε μάθει είναι ότι κάθε χώρα αποτελεί μια διαφορετική ιστορία. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αν και έχουν πληθυσμό σχεδόν ίδιο με της Ελλάδας, απέχουν έτη φωτός από τα δεδομένα που βλέπουμε στα μέρη μας όχι μόνο το τελευταίο δίμηνο, μα συνολικά σε όλη την διάρκεια της πανδημίας. Υπήρξε μόνο ένα χρονικό σημείο που βρεθήκαμε πίσω τους σε κρούσματα, αλλά ήμασταν σχετικά παραπάνω σε νεκρούς.
Ήταν στις αρχές του χρόνου, τον Ιανουάριο, που η Ελλάδα βρισκόταν στον τρίτο μήνα ενός lockdown με απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 21:00 και τα ημερήσια κρούσματα κυμαίνονταν κάτω από 1.000, αφού πρωτύτερα, τον Νοέμβριο, είχαν ξεπεράσει τις 3.000. Αυτό το όριο τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα το ξεπέρασαν μόνο μια φορά σε 20 μήνες, τον Ιανουάριο του 2021 μέχρι και τις αρχές Μαρτίου. Στο ίδιο διάστημα, οι νεκροί στην Ελλάδα ήταν μεταξύ 30-40, ενώ στα ΗΑΕ έπιασαν κορύφωση στα μέσα Φεβρουαρίου. Τότε πέθαναν 20 άνθρωποι.
Από κει και μετά η Ελλάδα σταθεροποιήθηκε στα τριψήφια κρούσματα και στην πορεία στα τετραψήφια, με τους νεκρούς εδώ και κάποιες εβδομάδες να πάνε από τους 80 στους 100+ και πάλι στους 80. Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όλο το 2021 έχει κυλήσει εκπληκτικά, με διψήφια ημερήσια κρούσματα και τους νεκρούς να μην ξεπερνούν τους 10 από τις 13 Μαρτίου, ενώ από 1η Σεπτεμβρίου δεν έχουν πεθάνει καμία ημέρα πάνω από 4 άνθρωποι.
Κάποιος που διαβάζει αυτά τα νούμερα, θα σκαλώνει. Είναι παράξενο αν το δεις μόνο από τους αριθμούς. Ίδιες χώρες σε πληθυσμό, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να είναι πιο πυκνοκατοικημένα (118 ανά τ.χλμ. έναντι 81) και με τα ΗΑΕ να μην έχουν περάσει 7 μήνες lockdown. Θυμάστε κιόλας ότι ένα χρόνο πριν συζητούσαμε για τους Έλληνες που πέρασαν εκεί τις γιορτές και ότι θα είναι χωρίς προστασία και θα μας φέρουν τον ιό, θα υπάρχει διασπορά και όλα τα συναφή. Όπως πάντα, πέσαμε μέσα και σε αυτό (sic).
Αν προσπαθήσει κάποιος να βρει εξήγηση στο, με βάση τα δικά μας δεδομένα, θαύμα των ΗΑΕ, θα πάρει απάντηση από την εμβολιαστική κάλυψη. Από τα 5 έτη και πάνω, έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου το 100% του πληθυσμού, ενώ το 90% έχει λάβει και δεύτερη δόση. Συνολικά έχουν γίνει λίγο κάτω από 22 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου.
https://www.intronews.gr/8916-2-taiwan-2-nekri-koronoio-ena-mina-emvoliasmos-hamila
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν επιθετικά απέναντι στον ιό και κέρδισαν το στοίχημα
Σε επίπεδο στρατηγικής, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν δίστασαν να ακολουθήσουν πρακτικές που εδώ θα προκαλούσαν αρνητές. Αρνητές ψεκασμών. Γιατί τα ΗΑΕ προχώρησαν σε ψεκασμό με αντισηπτικό διάλειμμα όλων των δρόμων και των πολυκαταστηκάτων, ενώ χρησιμοποίησαν τις κάμερες και το κλειστό κύκλωμα για να εντοπίσουν τους ασθενείς και όλες τις επαφές τους στο διάστημα πριν την ανίχνευση του ιού. Έγινε μέχρι και καταγραφή μέσω του google maps στα κινητά των νοσούντων, των σημείων που βρέθηκαν στις ημέρες πριν τη διάγνωση.
Ίσως όμως το πιο σημαντικό, είναι η απόκριση του συστήματος υγείας που είναι και εξοπλισμένο πλήρως, αλλά και γεμάτο σε ανθρώπινο δυναμικό. Βρίσκεται εξάλλου στην 20 θέση του παγκόσμιου index με συνολικό σκορ 45.23 μονάδες για το 2021, ενώ τα προηγούμενα χρόνια ήταν στη δεκάδα. Πρόκειται και για μια χώρα που βρίσκεται στη δεύτερη θέση δημοφιλίας για ιατρικό τουρισμό, με 260.000 επισκέπτες κάθε χρόνο. Μόνο η Ιορδανία βρίσκεται ψηλότερα.
Παρά το ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διαθέτουν μόλις 287 κλίνες ΜΕΘ, έχουν υψηλή κάλυψη μέσω ιδιωτικής ασφάλισης και κάθε πολίτης έχει εύκολη πρόσβαση σε διαγνωστικά κέντρα και σε νοσηλεία με φροντίδα ξενοδοχείου 5 αστέρων. Γι΄αυτό δεν περίμεναν ένας ασθενής να εμφανίσει βαριά νόσηση. Με το που κάποιος είχε το παραμικρό σύμπτωμα, έστω και ελαφριάς μορφής, τον τοποθετούσαν σε κλίνη νοσοκομείου και τον παρακολουθούσαν. Η πρόληψη τους ήταν και είναι στο ύψιστο επίπεδο.
Το πολύ σημαντικό είναι πως στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν εφησυχάζουν από τα κρούσματα. Παραμένουν σε εγρήγορση και δε θέλουν να τους ξεφύγει η κατάσταση ούτε καν προς το τριπλάσιο.
* Φωτογραφία: Timo Volz/Pexels