Ο Νίκος Στραβελάκης βρίσκεται στο νοσοκομείο Σωτηρία τις τελευταίες ημέρες, μετά την επιδείνωση της υγείας του από κορωνοϊό. Ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ πέρασε μια ήπια νόσηση τις πρώτες ημέρες και μάλιστα μέχρι την εισαγωγή του, τα αποτελέσματα των εξετάσεων του έδειχναν πολύ καλές τιμές οξυγόνου. Όπως εξηγεί όμως ο Νίκος Στραβελάκης με επιστολή του από το δωμάτιο του νοσοκομείου, στην περίπτωση του εμφανίστηκαν όλα τα ύπουλα χτυπήματα της ασθένειας.

Τα πρώτα 24ωρα από την αναμνηστική δόση που την έκανε ακριβώς στο 6μηνο και με τα αντισώματα του να έχουν πέσει χαμηλά, ο Νίκος Στραβελάκης είχε κάποια συμπτώματα που οι γιατροί θεώρησαν ότι είναι αποτέλεσμα του εμβολίου. Ο Νίκος Στραβελάκης όμως είχε θορυβηθεί από την διάρκεια της επίδρασης και έκανε διαρκώς rapid test. Έβγαιναν όλα αρνητικά. Αποφάσισε να κάνει μοριακό τεστ και 12 ώρες αργότερα μάθαινε πως είναι θετικός.

Οι παγίδες δεν σταμάτησαν εδώ. Το οξυγόνο του ήταν στο 97-98, δηλαδή σχεδόν άριστο, ενώ είχε μυαλγίες, κόπωση και ελαφρά αοσμία και αγευσία. Την 4η ημέρα, όπως περιγράφει ο Νίκος Στραβελάκης, ένιωσε δύσπνοια. Το οξυγόνο του όμως παρέμενε σε καλές τιμές. Ο γιατρός του τον προέτρεψε να κάνει αξονική. Εκεί φάνηκε πως ο κορωνοϊός το είχε γυρίσε σε πνευμονία και ο λόγος που έδειχνε αυτή την τιμή, ήταν γιατί είχε προσβάλλει το κάτω μέρος των πνευμόνων, το πάνω υπερλειτουργούσε κι έτσι δινόταν ψευδής εικόνα.

Αναλυτικά η επιστολή που έγραψε ο Νίκος Στραβελάκης από το νοσοκομείο

«Μέσα από το νοσοκομείο ΣΩΤΗΡΙΑ, μετά από μια απρόσμενη για μένα εξέλιξη της περιπέτειας του κορωνοϊού, καθότι τρεις φορές εμβολιασμένος και χωρίς υποκείμενα νοσήματα, νιώθω την ανάγκη να δημοσιοποιήσω πέντε παγίδες, όπως τις έζησα, με τη σκέψη ότι μπορεί έτσι να αποτραπούν  σοβαρές νοσήσεις, νοσηλείες και να σωθούν ανθρώπινες ζωές

1. Όταν  έκανα την τρίτη δόση του εμβολίου, ακριβώς στο εξάμηνο από τη δεύτερη, είχαν πέσει τα αντισώματα ήδη – όπως αποδείχθηκε  – άρα ήμουν πολύ λιγότερο καλυμμένος- η τρίτη δόση δεν πρόλαβε να δράσει. Επομένως, με δεδομένη και την πρόσθετη απειλή της μετάλλαξης «Όμικρον» –  πιστεύω ότι η επιτροπή των εμβολιασμών θα πρέπει σύντομα να εξετάσει το ενδεχόμενο να γίνεται νωρίτερα  η τρίτη δόση, πχ στους πέντε μήνες. Έστω, πρώτα για τους άνω των 60 ετών.

2. Τα συμπτώματα  σε εμένα, εκδηλωθήκαν 48 ώρες μετά την τρίτη δόση. Σχετικά ήπια και χωρίς πυρετό. Αυτή η συγκυρία ήταν παραπλανητική για τους γιατρούς που τα απέδωσαν σε παρενέργειες του εμβολιασμού. Έτσι χάθηκε πολύτιμος χρόνος και θεωρητικά θα μπορούσαν να είχαν κινδυνεύσει άνθρωποι από το οικογενειακό και επαγγελματικό μου περιβάλλον με τους οποίους ήρθα σε επαφή το συγκεκριμένο διάστημα. Φυσικά δεν ευθύνονται οι άριστοι γιατροί, αλλά η σύμπτωση και η κακή συγκυρία.

3. Εύλογο ερώτημα: αφού υπήρχε έστω η υποψία, έκανα προληπτικά τεστ; Προφανώς! Και εδώ είναι η τρίτη παγίδα. Όλα αρνητικά. Και την πρώτη ημέρα και τη δεύτερη και την τρίτη ημέρα που μάλιστα διαπιστώθηκε 12 ώρες αργότερα ότι ήμουν θετικός. Εκεί ήταν σωτήρια η προτροπή του γιατρού μου, όταν τον ενημέρωσα ότι ήταν αρνητικό το RAPID TEST – την τρίτη ημέρα των ήπιων συμπτωμάτων και την πέμπτη από την ενισχυτική δόση –  να κάνω και μοριακό τεστ. Τεστ που βγήκε θετικό.

4. Ο κορωνοϊός είχε σε εμένα απολύτως παραπλανητική πορεία. Τα πρώτα 24ωρα – και μετά τη διαπίστωση της θετικότητας –  σχετικά  ήπια συμπτώματα, όπως κόπωση  – το μόνο έντονο-μυαλγίες, πόνο στον λαιμό, ανοσμία, αγευσία. Όχι πυρετό και κορεσμό οξυγόνου κοντά στο 98. Και εδώ ήταν η τέταρτη και πιο επικίνδυνη παγίδα!

Οι γιατροί ρωτούν επίμονα για τον κορεσμό και λένε: να ανησυχήσεις μόνο όταν πέσει αρκετά χαμηλά, με το 98 να θεωρείται σχεδόν άριστο. Έτσι, ενώ βγήκα θετικός Δεύτερα βράδυ, τις μέρες που περνούσαν τα συμπτώματα υποχωρούσαν κι ως την Παρασκευή ήμουν σχεδόν καλά, απύρετος και με κορεσμό 98! Άρα, η πρώτη σκέψη: τη γλυτώσαμε!  Λάθος!!!  Το Σάββατο, ξεκίνησε πολύ έντονη δύσπνοια, έκανα λίγα βήματα και λαχάνιαζα, αλλά ο κορεσμός οξυγόνου… εκεί : 97- 98!!  Φαινομενικά ουδείς λόγος ανησυχίας. Φαινομενικά! Εδώ πάλι ήταν σωτήρια η παρέμβαση του γιατρού μου, που με προέτρεψε να πάω στο νοσοκομείο να κάνω αξονική θώρακος, για καλό και για κακό!

5. Η αξονική, παρά τον κορεσμό 98, έδειξε πνευμονία! Ο κορωνοϊός είχε χτυπήσει και τους δυο πνεύμονες. Το σήμα ήταν άμεσο για εισαγωγή μου στο νοσοκομείο και άμεση έναρξη θεραπείας με ρεμντεσιβίρη ενδοφλέβια και στη συνέχεια με κορτιζόνη. Στην ερώτηση μου, πώς γίνεται να έχω πνευμονία, που προκαλεί την έντονη δύσπνοια, και ταυτόχρονα φαινομενικά φυσιολογικό κορεσμό, μου εξήγησαν ότι είχε πληγεί το κάτω μέρος των πνευμόνων και το υπόλοιπο υπερλειτουργούσε και έδινε αυτήν την παραπλανητική μέτρηση. Άρα η αξονική πρόλαβε τα χειροτέρα- και εδώ είναι η πέμπτη και μεγαλύτερη παγίδα.

Νίκος Στραβελάκης: «Με έσωσε που πρόλαβα κι έκανα την αναμνηστική δόση»

Ο κορωνοϊός έχει συχνά εξέλιξη που… ρίχνει «στάχτη» στα μάτια, με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος. Σχετικά ήπια συμπτώματα στην αρχή, βελτίωση στη συνέχεια και συνήθως μετά την έβδομη ημέρα ραγδαία επιδείνωση. Οι γιατροί , μου το είπαν  καθαρά : ξεκίνησες αργά τη θεραπεία με ρεμντεσιβίρη, ευτυχώς που είσαι τριπλά εμβολιασμένος, αυτό θα σε σώσει τώρα που προχώρησε ο κορωνοϊός. Και όντως αυτό κυρίως με έσωσε!!

Πήρα την απόφαση να δημοσιοποιήσω αυτά τα προσωπικά δεδομένα, γιατί θεωρώ ότι αποτελούν διδάγματα για μελλοντικούς ασθενείς, και μπορεί έτσι – με την καθοδήγηση πάντα των εξαιρετικών γιατρών μας –  να αποτραπούν νοσηλείες, σοβαρότερες νοσήσεις και να σωθούν ζωές.

Τα πιο βασικά μαθήματα:

1. Ενα τεστ, όταν δεν είναι μοριακό, δεν είναι πάντα αξιόπιστο.
2. Τα αντικειμενικά δεδομένα για την πορεία του κορωνοϊού δεν είναι πάντα αντικειμενικά.
3. Ο κορωνοϊός προχωρά ύπουλα, καθησυχάζει και όταν – μετά από ημέρες – αρχίζει να χτυπά, μπορεί να είναι θέμα ωρών πλέον η ραγδαία επιδείνωση και η διασωλήνωση κυρίως για τους ανεμβολίαστους με υποκείμενα νοσήματα άνω των 60 ετών.
4. Κινδυνεύουν και οι εμβολιασμένοι, όπως εγώ, όταν έχει περάσει μεγάλο διάστημα από τη δεύτερη δόση.

Όσο πιο μακρύ το διάστημα, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος!

Και έτσι καταλαβαίνω, έχοντας ζήσει ο ίδιος πια την περιπέτεια, πώς χάνονται καθημερινά και άδικα τόσες δεκάδες ανθρώπινες ζωές!

Άρα:  Εμβόλιο, τρίτη δόση, ανοιχτή γραμμή με τον γιατρό, όχι εφησυχασμός στην καλή πορεία –  αν νοσήσει κάποιος – και, θα προσέθετα, μια ακτινογραφία θώρακος ή ιδανικά αξονική, στο πρώτο στάδιο, έστω και με ήπια συμπτώματα, πάντα σε συνεννόηση με τον γιατρό, είναι ο συνδυασμός που θα μπορούσε να αποτρέψει την σοβαρότερη περιπέτεια  και την απώλεια ανθρωπίνων ζωών.

Και, η τρίτη δόση στους πέντε και όχι  στους έξι μήνες από τη δεύτερη. Άμεσα για τους άνω των 60! Παράλληλα με το ορθό μέτρο της υποχρεωτικότητας για τη συγκεκριμένη κατηγορία, που είναι η πιο ευάλωτη και μετρά συντριπτικά τις μεγαλύτερες απώλειες.

Γιατί, φοβάμαι, τα χειροτέρα είναι μπροστά μας, με μισό εκατομμύριο ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών και συνολικά 2.360.000 ανεμβολίαστους άνω των 12 ετών και με τη νέα μετάλλαξη προ των πυλών.

Νίκος Στραβελάκης

ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΛΑΜΟ 8 ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΣΩΤΗΡΙΑ, ΜΕ ΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑΤΡΩΝ, ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΚΑΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΑΠΕΡΑΝΤΗ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ!».

Αυτό που αναδεικνύει με τη δημοσιοποίηση της περίπτωσης του ο Νίκος Στραβελάκης, είναι ταυτόχρονα αισιόδοξο και ανησυχητικό. Η αναμνηστική δόση είναι ο λόγος που δεν βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση, άρα, όπως μας έδειξε και το Ισραήλ, έχει αποτέλεσμα. Όμως ο Νίκος Στραβελάκης μας έδειξε και μια πολύ ύπουλη πλευρά της νόσου που θέλει διαρκή παρακολούθηση για να την προλάβεις. Και δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι την ευκολία να κάνουν τόσα απανωτά τεστ, rapid και μοριακά, και να πάνε να κάνουν και αξονική.

Κι αυτό δείχνει ότι υπάρχει ένα μεγάλο τμήμα του κορωνοϊού που είναι πραγματικά ανίκητο.