Τρεις μαθητές έπεσαν νεκροί, ένας 16χρονος, μια 14χρονη και μια 17χρονη, από πυρά ενός 15χρονου αγοριού σε γυμνάσιο του Μίσιγκαν. Σύμφωνα με πληροφορίες του Associated Press, υπάρχουν και έξι τραυματίες, ανάμεσα στους οποίους και ένας δάσκαλος.

Δύο από τους τραυματίες υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση, ενώ οι άλλοι έξι ήταν σε σταθερή κατάσταση με τραύματα από πυροβολισμό. Ένας δάσκαλος, του οποίου ο ώμος είχε τραυματιστεί, πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο. O 16χρονος έχασε τη ζωή του καθώς τον μετέφεραν στο νοσοκομείο.

Ο επικεφαλής των αστυνομικών ερευνών, σε δηλώσεις τους, τόνισε ότι δεν είναι ακόμα γνωστά τα κίνητρα του δράστη, αλλά είναι πιθανόν το αγόρι να χρησιμοποίησε ένα όπλο που αγόρασε ο πατέρας του, την Παρασκευή. Οι πυροβολισμοί ξεκίνησαν γύρω στη 1, τοπική ώρα.

Το σχολείο βρίσκεται στην περιοχή Όξφορντ Τάουνσιπ, στο Όκλαντ. Η μικρή κωμόπολη αυτή έχει 22.000 κατοίκους και βρίσκεται 48 χλμ βόρεια από το Ντιτρόιτ.

Οι αρχές συνέλαβαν τον ύποπτο μέσα στο σχολείο και του απέσπασαν ένα πιστόλι. Δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά αμέσως τα ονόματα του υπόπτου ή των θυμάτων. Οι αξιωματούχοι λένε ότι ο ύποπτος παραδόθηκε πέντε λεπτά αφότου κλήθηκε η αστυνομία και όταν τον αντιμετώπισαν τον έφηβο στο διάδρομο του σχολείου.

Δεν ακούστηκαν πυροβολισμοί κατά τη σύλληψη και ο ύποπτος δεν τραυματίστηκε, είπε η αστυνομία, προσθέτοντας ότι κρατούσε ένα ημιαυτόματο όπλο που περιείχε ακόμη επτά φυσίγγια εκείνη τη στιγμή.

Οι μαρτυρίες των μαθητών του σχολείο στο Μίσιγκαν

Το σχολείο αποκλείστηκε από την αστυνομία και οι μαθητές κλειδώθηκαν στις τάξεις τους. Περιέγραψαν ότι κρύβονταν κάτω από τα θρανία κατά τη διάρκεια της επίθεσης. Κάποιοι φέρεται να είχαν μείνει σπίτι την Τρίτη λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια τους, καθώς οι μαθητές φοβούνταν μια τέτοια επίθεση και δεν ένιωθαν άνετα στον σχολικό χώρο.

Μια μαθήτρια, η Σαβάνα, που μίλησε σε τοπικό κανάλι, είπε ότι στο σχολείο γίνονται τακτικά ασκήσεις για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών και όλοι ήξεραν τι να κάνουν.

Ένας γονιός, που περίμενε απ’ έξω, μέσα στο αυτοκίνητό του, είπε ότι ο γιος του κρύφτηκε σε μια αίθουσα όταν ακούστηκαν οι πυροβολισμοί και δεν έχει τραυματιστεί.

Ο σερίφης της κομητείας του Όκλαντ, Μάικ Μπουσάρντ, είπε ότι οι ερευνητές δεν μπορούσαν να εξηγήσουν τι θα μπορεί να προκάλεσε «μια ανείπωτη και ασυγχώρητη» πράξη βίας, προσθέτοντας ότι ο ύποπτος δεν συνεργαζόταν με τις αρχές. «Το άτομο που έχει το κίνητρο δεν μιλάει», είπε στους δημοσιογράφους.

Οι γονείς του είχαν πει στο αγόρι να μην μιλήσει στην αστυνομία και ότι οι αστυνομικοί έκαναν έρευνα στο σπίτι του, σύμφωνα με την αστυνομία. Όλα τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά για το υπόλοιπο της εβδομάδας και προσφέρεται υποστήριξη σε μαθητές και γονείς.

Οι πυροβολισμοί στις ΗΠΑ σε σχολικούς χώρους αυξάνονται σταθερά τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με την ομάδα ελέγχου των όπλων Everytown. Μετά από μια σύντομη πτώση πέρυσι κατά τη διάρκεια του lockdown, ο αριθμός τέτοιων επιθέσεων έχει ανέβει με 138 περιστατικά πυροβολισμών σε σχολικούς χώρους μέχρι στιγμής το 2021.