Τα εμπόδια στην εφοδιαστική αλυσίδα και η μεταβαλλόμενη ζήτηση των καταναλωτών έχουν αυξήσει αρκετά το κόστος ζωής σε πολλές από τις μεγαλύτερες πόλεις, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε, ενώ ο πληθωρισμός είναι ο ταχύτερος που έχει καταγραφεί τα τελευταία πέντε χρόνια.

Μια πόλη έχει βιώσει πιο ραγδαίες αλλαγές σε σχέση με τις υπόλοιπες, όπως γράφει και το CNN Travel σκαρφαλώνοντας από την πέμπτη θέση στην πρώτη στον φετινό δείκτη Worldwide Cost of Living που δημοσιεύτηκε από το Economist Intelligence Unit (EIU).

Το Τελ Αβίβ βρέθηκε στην κορυφή της κατάταξης για πρώτη φορά, ξεπερνώντας το περσινό νικητή, το Παρίσι, το οποίο πλέον ισοβαθμεί στη δεύτερη θέση με τη Σιγκαπούρη. Πέρυσι, ήταν στην 5η θέση.

Το EIU αποδίδει την απότομη άνοδο του Τελ Αβίβ στις αυξήσεις στις τιμές των παντοπωλείων και των μεταφορών και τη δύναμη του ισραηλινού σέκελ έναντι του δολαρίου ΗΠΑ. Για να προκύψει η λίστα με τις πιο ακριβές πόλεις του πλανήτη κάθε χρόνο, λαμβάνεται υπ’ όψιν το κόστος περισσότερων από 200 προϊόντων και υπηρεσιών (και περισσότερους από 50.000 κωδικούς).

https://www.intronews.gr/9400-2-kina-plithismos-1-4-dis-ipogennitikotita

Οι μισθοί, η στέγαση, η μεταφορά, το φαγητό (ελέγχονται οι τιμές ουκ ολίγων προϊόντων), η προσωπική φροντίδα, η ενέργεια, η ένδυση, η εκπαίδευση, η υγειονομική περίθαλψη, η αναψυχή και οι ΔΕΚΟ ανήκουν στο Cost of Living Index που δημιούργησε η Economist Intelligence Unit, δηλαδή το τμήμα ανάλυσης και έρευνα του Economist Group (όπου ανήκει η εφημερίδα The Economist).

Είναι ο τρόπος που παρακολουθείται και καταγράφεται το κόστος ζωής σε 173 χώρες του πλανήτη, σε ένα χρονικό διάστημα. Σε αυτό που ακολουθεί, μελετήθηκαν οι τιμές και οι αλλαγές στ οδιάστημα μεταξύ 16 Αυγούστου και 12 Σεπτεμβρίου του 2021. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η πανδημία ήταν ο κατ’ εξοχήν λόγος της αύξησης του 3.5% (κάθε χρόνο) στις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών “που είναι το υψηλότερο ποσοστό πληθωρισμού που έχει παρατηρηθεί την τελευταία πενταετία”.

Παρατηρήθηκε και πως το μέσο κόστος ενός λίτρου αμόλυβδης βενζίνης αυξήθηκε τον τελευταίο χρόνο κατά 21%. Και κάπως έτσι δημιουργήθηκε νέος ηγέτης.

Το 2019 από ψηλά κοιτούσαν τους υπολοίπους το Χονγκ Κονγκ, η Σιγκαπούρη και η Οζάκα. Το 2020 το Χονγκ Κονγκ έμεινε εκεί όπου ήταν και το Παρίσι με τη Ζυρίχη που εκθρόνισαν τις άλλες ασιατικές πόλεις.

Από την άλλη, η πιο φθηνή πόλη για να ζει κάποιος είναι η Δαμασκός, όπου υπάρχουν οικονομικά και πολιτικά θέματα, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση έκανε η Ρώμη (από το Νο32 βρέθηκε στο Νο48), εξαιτίας της κατακόρυφης μείωσης των προϊόντων που μπαίνουν στο καλάθι του νοικοκυριού και τα ενδύματα. Το μεγαλύτερο άλμα προς τα επάνω έκανε η Τεχεράνη (από το Νο81 είναι στο Νο29), με τις κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν να οδηγεί σε περιορισμό αγαθών και εκτόξευση των τιμών. Στις νέες ‘αφίξεις’, η πιο εντυπωσιακή ήταν αυτή του Εδιμβούργου που πήγε κατευθείαν στο Νο27.

Πώς έφτασε το Τελ Αβίβ να είναι πρώτο

Ο επικεφαλής του Worldwide Cost Of Living του EIU, Upasana Dutt δήλωσε ότι «παρ΄όλο που οι περισσότερες οικονομίες του κόσμου ανακάμπτουν, μετά την εμφάνιση εμβολίων για τον Covid-19, πολλές μεγάλες πόλεις εξακολουθούν να έχουν εξάρσεις κρουσμάτων και αυτό οδηγεί σε κοινωνικούς περιορισμούς, που προκαλούν διαταραχή στην προσφορά των αγαθών -και οδηγεί σε ελλείψεις και υψηλότερες τιμές. Φέτος είδαμε ξεκάθαρα τον αντίκτυπο στην άνοδο της τιμής της βενζίνης. Αλλά δεν είδαν όλες οι πόλεις αυξήσεις τιμών.

Πολλές από τις πόλεις προς το κάτω μέρος της κατάταξής μας είδαν τις τιμές να μένουν στάσιμες ή και να πέφτουν, εν μέρει επειδή τα νομίσματά τους αποδυναμώθηκαν έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.

Το επόμενο έτος αναμένουμε πως θα δούμε περαιτέρω αύξηση του κόστους ζωής, σε πολλές πόλεις, καθώς οι μισθοί αυξάνονται σε διάφορους τομείς. Αναμένεται να δούμε και τις κεντρικές τράπεζες να αυξάνουν τα επιτόκιο, ώστε να περιορίσουν τον πληθωρισμό».

Οι πιο ακριβές πόλεις για το 2021:

  1. Τελ Αβίβ, Ισραήλ
  2. Παρίσι, Γαλλία
  3. Σιγκαπούρη
  4. Ζυρίχη, Ελβετία
  5. Χονγκ Κονγκ
  6. Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
  7. Γενεύη, Ελβετία
  8. Κοπεγχάγη, Δανία
  9. Λος Άντζελες, ΗΠΑ
  10. Οζάκα, Ιαπωνία