Σε τεντωμένο σκοινί φαίνεται να είναι οι σχέσεις του Emmanuel Macron με τον Boris Johnson, μετά την ένταση με αφορμή ναυάγιο στη Μάγχη, όπου 27 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους. Το κλίμα εντάθηκε μετά από ένα tweet που έκανε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, στο οποίο ζητούσε από τον Macron να δέχεται πίσω στη Γαλλία όσους μετανάστες φτάνουν στην χώρα του.

Προτίμησε αντί για διμερείς συζητήσεις να δημοσιεύσει μέσω Twitter, ένα σχέδιο πέντε σημείων για την αντιμετώπιση του ζητήματος, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του Γάλλου προέδρου, ο οποίος ζήτησε από τον Johnson να σοβαρευτεί. Φαίνεται όμως να είπε πολλά περισσότερα κεκλεισμένων των θυρών.

Το πολιτικό περιοδικό Le Canard enchaîné, το γαλλικό ισοδύναμο του βρετανικού Private Eye, αποκαλύπτει ότι ο Macron χαρακτήρισε «κλόουν» σε ιδιωτική συνομιλία τον Johnson, μετά από αυτή την «χυδαία», όπως είπε, στάση του Βρετανού πρωθυπουργού.

«Ο BoJo μου μιλάει συνεχώς, όλα πάνε καλά, κάνουμε συζητήσεις σαν μεγάλοι άνθρωποι και μετά μας δυσκολεύει λέγοντας κάτι με άκομψο τρόπο. Είναι πάντα το ίδιο τσίρκο», φέρεται να είπε ο Γάλλος πρόεδρος σε ιδιωτική του συνομιλία.

Ο Macron φέρεται να είπε στους συμβούλους του ότι ο Johnson του ζήτησε συγγνώμη, επειδή έκανε τη Γαλλία αποδιοπομπαίο τράγο για θέματα όπως το πέρασμα της Μάγχης και τον «πόλεμο του λουκάνικου».

Όσα είπε ο Macron για το Brexit

«Είναι λυπηρό να βλέπουμε μια μεγάλη χώρα με την οποία θα μπορούσαμε να κάνουμε πολλά πράγματα να ηγείται από έναν κλόουν» είπε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αναφέρθηκε στο Brexit, το οποίο αδυνατεί να διαχειριστεί η Βρετανία, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο Emmanuel Macron.

«Το Brexit είναι η αφετηρία του τσίρκου του Johnson. Πολύ γρήγορα κατάλαβε ότι η κατάσταση ήταν καταστροφική για τους Βρετανούς. Δεν υπήρχε βενζίνη στις αντλίες, υπήρχαν ελλείψεις πολλών προϊόντων. Τοποθετεί τον εαυτό του ως θύμα και κάνει τη Γαλλία αποδιοπομπαίο τράγο. Προσπαθεί να μετατρέψει απλές καταστάσεις σε σύνθετα προβλήματα. Είμαστε σε αυτή τη θέση από τον Μάρτιο. Το έχει κάνει για τον «πόλεμο των λουκάνικων», για το ψάρεμα, για την υπόθεση των υποβρυχίων. Κατ’ ιδίαν λέει ότι λυπάται που συμπεριφέρεται έτσι, αλλά λέει ότι πρέπει να λαμβάνει υπόψη την κοινή γνώμη πάνω από οτιδήποτε άλλο», πρόσθεσε.

Ένας εκπρόσωπος του Boris Johnson, τόνισε στην συνέχεια ότι οι σχέσεις μεταξύ του Βρετανού πρωθυπουργού και του Γάλου προέδρου έχουν ξεκάθαρα εργασιακό χαρακτήρα, και δεν τίθεται θέμα φιλίας, από όσο φαίνεται.

Η πρώην πρεσβευτής της Γαλλίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, Sylvie Bermann, δήλωσε στο Times Radio ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών «ποτέ δεν ήταν τόσο κακές από το Βατερλώ».