Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν εξέδωσε σήμερα διάταγμα για τα δικαιώματα των γυναικών, σύμφωνα με το οποίο οι γυναίκες θα δίνουν τη συναίνεσή τους σε έναν γάμο και δεν θα θεωρούνται «ιδιοκτησία» κανενός άνδρα.
Παρά το προοδευτικό χαρακτήρα τους διατάγματος, για τα δεδομένα των Ταλιμπάν, δεν γίνεται η παραμικρή αναφορά στην πρόσβαση των γυναικών στην εκπαίδευση ή την δυνατότητά τους να εργαστούν εκτός σπιτιού.
Οι Ταλιμπάν αφού κατέλαβαν στις 15 Αυγούστου το Αφγανιστάν, δέχονται συνεχώς πιέσεις από την διεθνή κοινότητα, η οποία που έχει μπλοκάρει τα περισσότερα κεφάλαια, προκειμένου να δεσμευθούν στον σεβασμό των δικαιωμάτων των γυναικών, καθώς έχουν διαπραχθεί ήδη αρκετά εγκλήματα που υποσκάπτουν την αξία τους.
Παρότι προμήνυαν ότι έχουν αλλάξει και ήρθαν με ειρηνικό τρόπο, κάτι τέτοιο δεν φάνηκε στην πορεία. Συνέχισαν τις εκτελέσεις και τις δολοφονίες, καθώς και τις έντονες φυλετικές διακρίσεις.
«Η γυναίκα δεν είναι ιδιοκτησία, αλλά ένα ευγενές και ελεύθερο ανθρώπινο πλάσμα, κανείς δεν μπορεί να την δώσει σε κάποιο με αντάλλαγμα την ειρήνη ή το τέλος της εχθρότητας», ανέφερε το διάταγμα των Ταλιμπάν, που δημοσιοποιήθηκε από τον εκπρόσωπο Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ.
Καθορίζει τους κανόνες που διέπουν τον γάμο και την ιδιοκτησία για τις γυναίκες, αναφέροντας ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να εξαναγκάζονται σε γάμο και οι χήρες θα πρέπει να έχουν μερίδιο στην περιουσία του θανόντος συζύγου τους. Τα δικαστήρια θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψιν τους κανόνες, όταν λαμβάνουν αποφάσεις και τα υπουργεία θρησκευτικών υποθέσεων και πληροφοριών θα πρέπει να προωθούν τα δικαιώματα αυτά, σύμφωνα με το διάταγμα.
Ωστόσο, δεν υπάρχει αναφορά στο ότι οι γυναίκες θα μπορούν να εργάζονται ή να έχουν πρόσβαση σε εγκαταστάσεις εκτός σπιτιού ή στην εκπαίδευση, ζητήματα που προκαλούν έντονη ανησυχία στη διεθνή κοινότητα.
Έχουν αλλάξει όντως οι Ταλιμπάν ή απλά πιέζονται;
Οι Ταλιμπάν τα χρόνια από το 1996 έως το 2001, κατά τα οποία κυβερνούσαν, απαγόρευαν στις γυναίκες να βγαίνουν από το σπίτι χωρίς τη συνοδεία άνδρα συγγενή, απέκλειαν τα κορίτσια από την εκπαίδευση και τους επέβαλαν να έχουν πλήρως καλυμμένο το πρόσωπο και το κεφάλι τους.
Σε κάποιες επαρχίες έχει επιτραπεί να ανοίξουν σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για κορίτσια, όμως πολλές γυναίκες και υπέρμαχοι των δικαιωμάτων είναι ακόμα επιφυλακτικές και έχουν διαφύγει από την χώρα.
Η διεθνής κοινότητα, που έχει μπλοκάρει δισεκατομμύρια σε κεφάλαια της κεντρικής τράπεζας και αναπτυξιακούς πόρους, έχει αναδείξει τα δικαιώματα των γυναικών ως βασικό στοιχείο για την όποια μελλοντική ανάληψη δέσμευσης απέναντι στο Αφγανιστάν.
Η χώρα πλήττεται από κρίση ρευστότητας στις τράπεζες καθώς τα μετρητά εξαντλούνται λόγω των κυρώσεων, αντιμετωπίζει τον κίνδυνο οικονομικής κατάρρευσης από τότε που οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την εξουσία.