Όλο και περισσότερες χώρες καταγράφουν κρούσματα με την μετάλλαξη Όμικρον, η οποία φαίνεται ότι δεν προκαλεί μόνο ανησυχία για την πορεία της πανδημίας, καθώς και το Δ.Ν.Τ εξετάζει το ενδεχόμενο να αναθεωρήσει τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Μέχρι τώρα 38 χώρες έχουν ανακοινώσει πως το νέο στέλεχος έχει εντοπιστεί, με αποτέλεσμα να παίρνουν πιο δραστικά μέτρα προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του. Καθώς μεταδίδεται τόσο γρήγορα, η Όμικρον «μπορεί να κλονίσει την εμπιστοσύνη» και να προκαλέσει «πιθανόν αναθεωρήσεις προς τα κάτω των προβολών μας του Οκτωβρίου για την παγκόσμια ανάκαμψη», δήλωσε χθες η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Την ίδια στιγμή, η πανδημία εξακολουθεί να μαίνεται σε ορισμένες χώρες: σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της, η Ρωσία έχει καταγράψει σχεδόν 75.000 νεκρούς μόνο τον Οκτώβριο, το μήνα που ήταν ο πιο φονικός μέχρι σήμερα στη χώρα αυτή των 145 εκατομμυρίων κατοίκων από την αρχή της πανδημίας, που έχει στοιχίσει εκεί τη ζωή συνολικά σε 520.000 ανθρώπους.

Στη Γαλλία έχουν καταγραφεί 12 κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές, οι ΗΠΑ από την πλευρά τους μετρούν 10 συνολικά, από τα οποία δύο αφορούν ασθενείς που δεν είχαν ταξιδέψει στο εξωτερικό, ένδειξη πως οι μεταδόσεις είναι πλέον και τοπικές.

Η Αυστραλία από την πλευρά της ανακοίνωσε χθες τρία πρώτα κρούσματα στο Σίδνεϊ, παρά την απαγόρευση στους ξένους να εισέρχονται στην επικράτειά της και τους περιορισμούς των πτήσεων προς το νότιο τμήμα της Αφρικής, ενώ και η Ισπανία εντόπισε χθες το πρώτο της κρούσμα. Πρόκειται για έναν 62χρονο άνδρα που δεν είχε κάνει ταξίδι. Στο ίδιο μοτίβο και η Τυνησία και το Μεξικό, που εξίσου ανακοίνωσαν τα πρώτα τους κρούσματα.

https://www.intronews.gr/9508-2-metallaxi-omikron-nosisei-apo-koronoio

Αναθεώρηση από το ΔΝΤ

Τον Οκτώβριο, το ΔΝΤ είχε ήδη αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις για άνοδο του παγκόσμιου ΑΕΠ στο 5,9% φέτος, εξαιτίας κυρίως της ανισότητας της εμβολιαστικής κάλυψης στον κόσμο. Σύμφωνα με τις στατιστικές του ΟΗΕ, περίπου 65% των κατοίκων των πιο ανεπτυγμένων χωρών έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση ενός εμβολίου κατά της Covid-19, έναντι μόλις 7% στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες.

Η εμφάνιση της παραλλαγής είναι «η ύστατη απόδειξη» του κινδύνου των ανισοτήτων, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού Φραντσέσκο Ρόκα, υπενθυμίζοντας την απειλή να δούμε «πολύ καινούριες παραλλαγές σε μέρη όπου το ποσοστό εμβολιασμού είναι πολύ χαμηλό».

Δεν έχει καταγραφεί ακόμη θάνατος από την μετάλλαξη Όμικρον

Μολονότι η νέα παραλλαγή φαίνεται εξαιρετικά μεταδοτική, ένας εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο Κρίστιαν Λιντμάιερ, εξήγησε χθες πως δεν έχει λάβει «καμιά πληροφορία που να αναφέρει θανάτους οι οποίοι συνδέονται με την Όμικρον».

Καθώς όλο και περισσότερες χώρες κάνουν τεστ για να εντοπίσουν τη νέα παραλλαγή, «θα έχουμε περισσότερα κρούσματα, περισσότερες πληροφορίες και -μολονότι ελπίζω πως όχι- πιθανόν θανάτους», υπογράμμισε.

Ο ΠΟΥ θεωρεί «πιθανό» η παραλλαγή να εξαπλωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς, σύμφωνα με μια νοτιοαφρικανική μελέτη, ο κίνδυνος να κολλήσεις και πάλι την Covid-19 είναι τρεις φορές μεγαλύτερος με την Όμικρον, απ’ ό,τι με τις παραλλαγές Βήτα και Δέλτα.

Στη Νότια Αφρική, η νέα παραλλαγή είναι ήδη κυρίαρχη και οι υγειονομικές αρχές επισήμαναν μια κορύφωση των μολύνσεων στα παιδιά, χωρίς να ξέρουμε μέχρι στιγμής αν συνδέεται με την Όμικρον.

https://www.intronews.gr/9421-2-ursula-von-der-leyen-ypochreotiko-emvoliasmo

Νέες απαγορεύσεις για τη μετάλλαξη Όμικρον

Ποτέ μια παραλλαγή του κορωνοϊού δεν είχε προκαλέσει τέτοιο πανικό μετά την εμφάνιση της Δέλτα, που αυτή τη στιγμή κυριαρχεί και είναι ήδη πολύ μεταδοτική. Παντού στον κόσμο, οι ανακοινώσεις ριζικών μέτρων και περιορισμών στις μετακινήσεις πολλαπλασιάζονται.

Μετά την Αυστρία, η Γερμανία προσανατολίζεται προς τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και ένας νόμος προς αυτή την κατεύθυνση πρόκειται να εξετασθεί από το κοινοβούλιο μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Η ιρλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε από την πλευρά της χθες το βράδυ νέους περιορισμούς, μεταξύ των οποίων το κλείσιμο των ντισκοτέκ από τις 7 Δεκεμβρίου έως τις 9 Ιανουαρίου, ενώ η Ελλάδα μείωσε την προθεσμία για τη χορήγηση μιας τρίτης δόσης εμβολίου.

Η Ελβετία θα καταργήσει σήμερα την υποχρεωτική καραντίνα για την είσοδο των εμβολιασμένων στη χώρα, όμως θα σκληρύνει τις απαιτήσεις για τεστ.

Στην Ασία, την επομένη της ανακοίνωσης δύο κρουσμάτων από τη Σιγκαπούρη, η Μαλαισία και η Σρι Λάνκα ανακοίνωσαν χθες τα πρώτα τους κρούσματα, όλα ταξιδιώτες που επέστρεψαν από την Αφρική.

Προς το παρόν, υπογράμμισε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, η ανεπάρκεια της εμβολιαστικής κάλυψης και της ιχνηλάτησης, ιδιαίτερα στην Αφρική, αποτελούν «μια τέλεια συνταγή για να εμφανίζονται και να πολλαπλασιάζονται παραλλαγές».

Διάφορα εργαστήρια, μεταξύ των οποίων τα Moderna, AstraZeneca, Pfizer BioNTech και Novavax, τόνισαν πως έχουν εμπιστοσύνη στην ικανότητά τους να δημιουργήσουν ένα εμβόλιο κατά της Όμικρον. Η Ρωσία εργάζεται και αυτή για μια εκδοχή του Sputnik V της που να στοχεύει ειδικά αυτή την παραλλαγή.

Συνολικά έχουν πεθάνει από την αρχή της πανδημίας μέχρι και σήμερα, 5.233.111 άνθρωποι και έχουν νοσήσει σχεδόν 265 εκατομμύρια.

https://www.intronews.gr/9408-2-akrives-poleis-2021