Για ένα δίμηνο περίπου πριν τη σημερινή εκλογική αναμέτρηση για τον πρώτο γύρο των εσωκομματικών του ΚΙΝΑΛ, οι δημοσκοπήσεις ήθελαν αναμέτρηση ανάμεσα σε Ανδρουλάκη και Λοβέρδο. Σε κάποιες δημοσκοπήσεις έβγαινε πρώτος ο κ. Ανδρουλάκης, σε άλλες ο κ. Λοβέρδος. Από τις δημοσκοπήσεις μέχρι την πραγματικότητα υπάρχει μια απόσταση και η στατιστική όντως ταλαντεύεται μεταξύ της αλήθειας και του ψέματος. Όπως έχουμε δει αρκετές φορές στο παρελθόν, με πιο χαρακτηριστική το δημοψήφισμα του 2015, οι δημοσκοπήσεις ως προς τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ αστόχησαν.

Με την ενσωμάτωση από τα εν Ελλάδι πεπραγμένα των 270.000 και πλέον ψηφοφόρων που κατέφυγαν στις κάλπες να είναι κοντά στο 63%, ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι κυρίαρχος με ποσοστό που βρίσκεται μεταξύ του 38% και του 39%. Στη δεύτερη θέση έρχεται ο Γιώργος Παπανδρέου, με ποσοστό πάνω από 27%, παρόλο που οι δημοσκοπήσεις τον ήθελαν μετά βίας να ξεπερνάει το 10%. Κι αν σκεφτεί κανείς ότι οι κάλπες του εξωτερικού τον προτιμούν (έχει προς ώρας χαοτική απόσταση από τον Ανδρουλάκη), βρίσκεται πιο κοντά από τον Ανδρέα Λοβέρδο στον 2ο γύρο.

Ο Λοβέρδος με τη σειρά του είναι στο 25,09%, ενώ οι Καστανίδης-Χρηστίδης-Γερουλάνος δεν υπερβαίνουν συνολικά το 11%, με τον κ. Γερουλάνο μάλιστα να βρίσκεται στην τελευταία θέση με ποσοστό 2,7%.

Ο κ. Ανδρουλάκης ήταν περιχαρής στην πρώτη του τοποθέτηση και έγινε δεκτός με χειροκροτήματα στη Χαριλάου Τρικούπη. «Τα αποτελέσματα μέχρι τώρα είναι εξαιρετικά για εμάς. Είμαστε πρώτοι με καθαρή διαφορά» έλεγαν συνεργάτες του. Ωστόσο δηλώνουν «σοβαροί και ενωτικοί, με αυτοπεποίθηση και ψυχραιμία».

Ντέρμπι ως το τέλος για τη 2η θέση στην πρώτη εκλογή για το νέο αρχηγό του ΚΙΝΑΛ

Από το επιτελείο του κ. Λοβέρδου υπάρχει αισιοδοξία πως θα βγει δεύτερος για να περάσει στον δεύτερο γύρο για τις εσωκομματικές του ΚΙΝΑΛ, καθώς επισημαίνουν πως στο 9,91% των εκλογικών κέντρων το ποσοστό του είναι στο 30,6%. Αντιθέτως, από την πλευρά Παπανδρέου υπάρχει μια μικρή απογοήτευση λόγω της τεράστιας απόστασης από τον κ. Ανδρουλάκη, παρόλο που κατάφερε να ανατρέψει τις δημοσκοπήσεις.

Στις κάλπες αποδήμων από το εξωτερικό (ΗΠΑ, Αυστραλία, Γερμανία κλπ) μέχρι στιγμής και ενώ λείπουν πέντε εκλογικά τμήματα, πρώτος έρχεται ο Γιώργος Παπανδρέου και ακολουθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Συγκεκριμένα, οι ψήφοι στις κάλπες αποδήμων (μέχρι στιγμής) έχουν ως εξής:

Παπανδρέου 825
Ανδρουλάκης 428
Λοβέρδος 318
Καστανίδης 74
Γερουλάνος 65
Χρηστίδης 34