Σε κάθε άθλημα, οι πρωταθλητές, όσοι κατακτούν τρόπαια ή κάνουν μεγάλες νίκες, συνηθίζουν να λένε «σήμερα το γιορτάζουμε, από αύριο τα κεφάλια κάτω». Κάπως έτσι θα μας πάει με τις πανδημίες στις επόμενες δεκαετίες, σύμφωνα με τη δημιουργό του εμβολίου της AstraZeneca. Πριν προλάβουμε να πούμε ότι ξεμπερδέψαμε με τη μία, θα μας περιμένει καινούργια πανδημία στη γωνία. Κι επειδή η πανδημία είναι τζόγος, αρκεί μία απ΄αυτές να έχει πιο φονικά αποτελέσματα για να ξεπαστρέψει εντελώς το ανθρώπινο είδος. Καλή εβδομάδα είπαμε;
Η Σάρα Γκίλμπερτ, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και μέλος της ομάδας που έφτιαξε το εμβόλιο Oxford/AstraZeneca, ανέφερε σε δηλώσεις της πως από τη στιγμή που σε αυτά τα δύο χρόνια ένας ιός έχει μολύνει πάνω από 266 εκατομμύρια ανθρώπους και έχει σκοτώσει 5.26 εκατομμύρια, θα πρέπει να θεωρείται πιθανό ότι μια επόμενη πανδημία, δε θα είναι τόσο «επιεικής» με το ανθρώπινο είδος.
«Δεν έχουμε τελειώσει με αυτή την πανδημία ακόμα. Αυτή δεν θα είναι η πρώτη φορά που ένας ιός απειλεί τις ζωές μας και τη διαβίωση μας. Η αλήθεια είναι ότι ο επόμενος μπορεί να είναι χειρότερος». Το ερώτημα είναι πόση απόσταση θα έχει η επόμενη πανδημία από τη στιγμή που θα πούμε ότι τελειώσαμε με την τωρινή. Γιατί τα δεδομένα της μετάλλαξης Όμικρον είναι άκρως ανησυχητικά, με τη μετάδοση της σε αρκετές χώρες να έχει γίνει ραγδαία, όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι νέοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που ξεκινάνε αύριο, μπορεί να βάλουν ένα στοπ στη μετάδοση, αλλά οι ειδικοί λένε πως είναι ήδη αργά. Ήδη η Βρετανία έχει εντοπίσει συνολικά 246 περιπτώσεις μετάλλαξης Όμικρον σε νοσούντες με κορωνοϊό. Κάθε άνθρωπος που ταξιδεύει προς το Ηνωμένο Βασίλειο, θα πρέπει να έχει αρνητικό μοριακό τεστ που θα έχει γίνει το πολύ 48 ώρες πριν ταξιδέψει.
«Πρέπει κάθε χώρα να έχει προϋπολογισμό για προετοιμασία πανδημίας» λέει η επιστήμονας της AstraZeneca
Η Γκίλμπερτ λοιπόν, καθηγήτρια ανοσολογίας και μέλος της ομάδας που έφτιαξε το εμβόλιο της AstraZeneca, μιλώντας σε μετάδοση του BBC, έκανε αυτή την όχι και τόσο ευχάριστη εκτίμηση. «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε, ύστερα απ΄όσα έχουμε περάσει και με τις τεράστιες οικονομικές απώλειες, να μην υπάρχει διαρκώς χρηματοδότηση στην προετοιμασία μας για τις πανδημίες. Όπως επενδύουμε στο στρατό και την κατασκοπία και τη διπλωματία για να προστατευτούμε από πολέμους, πρέπει να επενδύσουμε στους ανθρώπους, στην έρευνα, στις δομές και στους θεσμούς που θα μας προστατεύσουν από τις πανδημίες».
Η Γκίλμπερτ εξήγησε πως γνωρίζουν ότι η νέα παραλλαγή έχει μεταλλάξεις που γνωρίζουν οι επιστήμονες ότι αυξάνουν τη μεταδοτικότητα του ιού και πως τα αντισώματα από τα εμβόλια ή από προηγούμενες μολύνσεις γίνονται λιγότερο αποτελεσματικά στην παρεμπόδιση της μετάδοσης της Όμικρον.
«Μειωμένη προστασία απέναντι στη μόλυνση, δε σημαίνει και μειωμένη προστασία απέναντι στη βαριά νόσηση ή τον θάνατο. Μέχρι να ξέρουμε περισσότερα, πρέπει να προσέχουμε και να πάρουμε μέτρα που θα καθυστερήσουν τη μετάδοση της νέας μετάλλαξης» έσπευσε να τονίσει η επιστήμονας της AstraZeneca.
Ο καθηγητής Μαρκ Γουλχάουζ από το Scientific Pandemic Influenza Group on Modelling (Spi-M), δεν είναι και πολύ πεισμένος πως τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στη Βρετανία θα κάνουν τη δουλειά. «Αν η Όμικρον είναι στη Βρετανία, κάτι που ξέρουμε πια ότι συμβαίνει, αν υπάρχει μετάδοση στις κοινότητες στο Ηνωμένο Βασίλειο, κάτι που επίσης συμβαίνει, τότε είναι αυτή η μετάδοση που θα ξεκινήσει το νέο κύμα. Οι υποθέσεις που αναφέρονται είναι σημαντικές, θέλουμε να εντοπίσουμε τους ασθενείς και να τους απομονώσουμε, όπως θα κάναμε για κάθε άλλη περίπτωση. Νομίζω όμως ότι είναι πολύ αργά να αποτρέψουμε ένα νέο κύμα με τη μετάλλαξη Όμικρον αυτή τη φορά».
Από τη μεριά του, ο Άντονι Φάουτσι, πρόεδρος του CDC στις ΗΠΑ, ανέφερε στο CNN ότι τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν υποδηλώνουν αυξημένη επικινδυνότητα από τη νόσηση με την Όμικρον, αλλά προσέθεσε πως θα πρέπει να υπάρξουν κι άλλα στοιχεία για συμπεράσματα και φυσικά αρκετός χρόνος.
Πηγή: Guardian
* Φωτογραφία: Brian McGowan/Unsplash